Μεγάλωσε & βραβεύεται! "Το κορίτσι της ναπάλμ", σύμβολο ειρήνης - Πως είναι σήμερα το σώμα της - Φώτο & βίντεο

Η Kim Phuc, γνωστή ως το «κορίτσι της ναπάλμ» από την εμβληματική φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ, βραβεύθηκε στη Γερμανία για το έργο της για ειρήνη.

Οι διοργανωτές του βραβείου της Δρέσδης, αναφέρουν ότι η 55χρονη που ζει στον Καναδά, τιμάται για την υποστήριξη της στην Unesco και των παιδιών που τραυματίστηκαν στον πόλεμο και επειδή έχει υψώσει τη φωνή της ενάντια στη βία και το μίσος. Εκτός από το βραβείο, η Kim Phuc έλαβε και 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το sbs.com, προηγούμενοι παραλήπτες του βραβείου είναι μεταξύ άλλων ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών Τόμι Σμιθ.

Η Phuc ήταν εννιά ετών όταν ένα αεροσκάφος του Ν. Βιετνάμ έριξε βόμβες ναπάλμ στο χωριό της το 1972, πιστεύοντας ότι εκεί κρύβονται στρατεύματα του β. Βιετνάμ Η σκηνή με την Phuc που τρέχει γυμνή σε έναν δρόμο καταγράφηκε από τον φωτογράφο Nick Ut του Associated Press, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την εικόνα το 1973.

Ο φωτογράφος που ήταν 21 ετών τότε, οδήγησε το μικρό κορίτσι στο νοσοκομείο και απαίτησε από τους γιατρούς να την φροντίσουν καθώς είχε εγκαύματα στο σώμα της. «Φώναξα όταν την είδα να τρέχει», δήλωσε το 2012. «Αν δεν την βοηθούσα και πέθαινε, νομίζω θα αυτοκτονούσα μετά από αυτό», είχε πει. Μέρες αφότου η εικόνα της μικρής συγκλόνισε τον κόσμο, ένας άλλος δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι η Phuc είχε επιβιώσει.

Ο Christopher Wain, ένας βρετανός τηλεοπτικός δημοσιογράφος, που τη βρήκε, έδωσε αγώνα για να μεταφερθεί σε αμερικανική μονάδα εξοπλισμένη κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς τραυματισμούς της. «Δεν είχα ιδέα πού ήμουν ή τι μου είχε συμβεί» είπε η Phuc.

«Ξύπνησα και ήμουν στο νοσοκομείο με τόσο πόνο... και οι νοσοκόμες ήταν γύρω μου. Ξύπνησα με έναν τρομερό φόβο να με κυριεύει».

Η Phuc υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 30% του σώματός της.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ