Στον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Συγχαρητήρια Γκουτέρες σε Τσίπρα και Ζάεφ

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες «έλαβε την επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης», αναφέρει.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής. Είναι βαθιά ευγνώμων προς τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι ο ΓΓ καλεί τα κράτη μέλη, τους περιφερειακούς και οργανισμούς και άλλους διεθνείς εταίρους να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα τα οποία τα μέρη έχουν αναλάβει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ