Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο πρωταγωνιστής του πιο διάσημου φιλιού στον κόσμο - Ο ναύτης από την εμβληματική φωτογραφία «Το φιλί στην Times Square » (φωτό)

 Πέθανε δύο μέρες πριν κλείσει τα 96 του χρόνια - Ήταν ο άντρας που σφίγγει στην αγκαλιά του και φιλά παθιασμένα μια νοσοκόμα στην Times Square την ημέρα της λήξης του πολέμου

Ο Τζορτζ Μεντόσα o ναύτης που απεικονίζεται στη διάσημη φωτογραφία να φιλάει μια γυναίκα στην Times Square ενώ ο κόσμο πανηγυρίζει την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Η κόρη του , Sharon Molleur δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Providence Journal ότι ο πατέρας της  πέθανε μετά από μια πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλεταουν, όπου ζούσε με τη σύζυγό του. Πέθανε δύο μέρες πριν κλείσει τα 96 του χρόνια.

Ο φωτογράφος Άλφρεντ Αϊσεντάεντ κατέγραψε με την κάμερά του τη στιγμή που ο ναύτης Τζορτζ Μεντόζα, αγκαλιάζει σφιχτά και φιλά την Γκρέτα Φρίντμαν, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν βγει μαζικά στην Times Square πανηγυρίζοντας τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life» και έγινε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του κόσμου.

Οι ταυτότητες των δύο ανθρώπων παρέμεναν άγνωστες, μέχρι το 1980, όταν κι έγινε γνωστό ότι πίσω από το φιλί που έμεινε στην ιστορία ήταν η Γκρέτα Φρίντμαν και ο Τζορτζ Μεντόζα.

Η 21χρονη τότε βοηθός οδοντιάτρου, Γκρέτα  βρισκόταν στην διάσημη πλατεία, πανηγυρίζοντας, μόλις ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει ο Guardian

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτητλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άιζενστατ.

"Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (...) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε" το τέλος του πολέμου, είχε δηλώσει το 2005 η ίδια η Φρίντμαν σε μια συνέντευξη για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων. "Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου", εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Τζορτζ Μεντόσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του.

O Μεντόζα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η γυναίκα που φίλησε μέσα στον ενθουσιασμό του ο Μεντόσα, πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ