Άνοιξε η εφαρμογή για τις δηλώσεις "Πόθεν έσχες" - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα δικαιολογητικά - οι προθεσμίες - τα πρόστιμα

Άνοιξε η εφαρμογή για τις δηλώσεις του "πόθεν έσχες" και οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο για να τις υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019. Η εφαρμογή παρέχεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης pothen.gr .

Στους υπόχρεους περιλαμβάνονται αιρετοί κάθε βαθμίδας, υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, ελεγκτές και εφοριακοί, δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε επιτροπές προμηθειών, δημοσιογράφοι.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για το taxisnet.

Για όσους αμελήσουν, εκπρόθεσμη υποβολή επιτρέπεται μόνον μετά την πληρωμή παραβόλου 100-800 ευρώ.

Για όσους παραλείψουν να υποβάλουν δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία, προβλέπονται κυρώσεις έως και 10 έτη φυλάκισης και σημαντικά πρόστιμα.

Πριν αρχίσετε τη συμπλήρωση της δήλωσής σας, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα, για την ταχύτερη ηλεκτρονική καταχώρηση των σχετικών πληροφοριών και τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων, στοιχεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Tax Heaven
 

Ταυτότητες και ΑΜΚΑ υπόχρεου, συζύγου/Μ.Σ.Σ. και ανήλικων τέκνων, καθώς και τη σχετική πράξη που σας καθιστά υπόχρεο υποβολής ΔΠΚ.
Συμβόλαια ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στοιχεία και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ημεδαπής και αλλοδαπής. Οι σχετικές βεβαιώσεις για υπόλοιπο αυτών στο τέλος έτους εκδίδονται από τις τράπεζες ατελώς, εντός 3 ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003 όπως ισχύει.

Βεβαιώσεις για επενδυτικά προϊόντα και χαρτοφυλάκια (ομόλογα, Repos, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια κτλ.) που περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα του προϊόντος, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.
Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων και κάθε χρήσης οχημάτων, και παραστατικά αγοράς ή πώλησης αυτών, σε περίπτωση που αποκτήθηκαν ή εκποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά η δήλωση.

Στοιχεία συμμετοχών σε κάθε είδους εταιρία ή επιχείρηση.
Σχετικό παραστατικό μίσθωσης θυρίδας.
Παραστατικό αγοράς, ή/και σχετική πράξη φορολογικής αρχής, ή/και ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για τη δήλωση κινητών μεγάλης αξίας.
Στοιχεία οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου & ιδιωτικού δικαίου, καθώς και φυσικά πρόσωπα (αφορά μόνον τους υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ, στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Άρθρου 3Α).
Σε περίπτωση υποβολής αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (δήλωση αρχικού διορισμού, εντός 90 ημερών, από την απόκτηση ιδιότητας που καθιστά κάποιον υπόχρεο), τα περιουσιακά στοιχεία δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας που δημιουργεί την υποχρέωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ηλεκτρονική επισύναψη δικαιολογητικών κατά την υποβολή της ΔΠΚ, είναι υποχρεωτική μόνον για όσους ανήκουν σε κατηγορίες υποχρεωτικά ή κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων προσώπων

Σχετικά με τις δηλώσεις 2016 -2017

Η διαδικασία μετάπτωσης των δεδομένων των αρχικών δηλώσεων 2016, 2017 και 2018 και αυτών των ετήσιων δηλώσεων 2016 και 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο (2) ημερών. Στην περίπτωση που οι υποβληθείσες δηλώσεις δεν εμφανίζονται στην ενότητα "Προβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης", δοκιμάστε ξανά αργότερα. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ