Κρήτη: Βιβλικές καταστροφές - Περιμένοντας τον "Νώε" - Εκκενώσεις σπιτιών κατολισθήσεις από χειμάρρους (Φώτο-βίντεο)

Στο "μάτι του κυκλώνα" η Κρήτη - 

Η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων . Κατολισθήσεις , εκκενώσεις σπιτιών , φούσκωσαν τα νερά ποταμών. Αποκλεισμένο το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε. Για "επέλαση της Ωκεανίδας", κάνουν λόγο οι κάτοικοι που δηλώνουν: "Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα".

Συνεχείς οι κατολισθήσεις σε όλο το Οδικό Δίκτυο της Κρήτης

Σε επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου κύματος κακοκαιρίας βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Κρήτης.Συνεχείς οι κατολισθήσεις σε όλο το Οδικό Δίκτυο της Κρήτης και εθνικό και επαρχιακό καθώς το έδαφος έχει μαλακώσει πολύ και δεν μπορεί να απορροφήσει άλλα νερά.

Σε επείγουσα ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης συνιστά στους οδηγούς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν κινούνται στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

 

 

Στο ύψος του Φόδελε ο δρόμος είχε κλείσει το πρωί, καθώς βράχοι και λάσπες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα. Πολλοί οδηγοί μάλιστα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.Στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα της Περιφέρειας για την απομάκρυνση τους, όπως αναφέρει το Creta Post

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στα Χανιά

Από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών φαινομένων και της επικινδυνότητας που υπάρχει σε όλο το οδικό δίκτυο παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.



Παρακαλούμε να αποφεύγεται η διέλευση από τις γέφυρες των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου λόγω επικινδυνότητας.

Κλειστή παραμένει η γέφυρα του Αλικιανού.

Διακοπή κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά το Φουρνέ προς Λάκκους καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από διακλάδωση από Αργυρούπολη προς Ασή Γωνιά.

Επίσης διακόπτεται η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Περιβόλια – Θέρισο.

Έκκληση στους οδηγούς

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μιλώντας στο cretapost, συστήνει στους οδηγούς όταν βρίσκονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα, να σταθμεύουν το όχημα τους σε ασφαλές σημείο μέχρι να περάσει η μπόρα. «Δεν αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή μας για λίγα λεπτά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι άνδρες της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της αστυνομίας του, ΕΚΑΒ και συνεργία των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν προκύψουν καθώς τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να συνεχιστούν και σήμερα στο νησί .

Επί ποδός βρίσκονται και οι εθελοντές.

Από χθες τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου ενημερώνουν τους οδηγούς για τις Ιρλανδικές γέφυρες μετά και την τραγωδία του Γεροπόταμου.

Συγκεκριμένα οι εθελοντές βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής με βάρδιες, στην γέφυρα Κατσαμπά και συγκεκριμένα στην οδό Δερβενακίων, όπου ενημερώνουν τους οδηγούς για την επικινδυνότητα τους κατά την διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων.

Από το πρωί της Δευτέρας στο σημείο βρίσκονται και άνδρες της Τροχαίας Ηρακλείου.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου και συγκεκριμένα από Αγία Πελαγία έως το Φόδελε, καθώς σφοδρή χαλαζόπτωση – η οποία μπορεί να διήρκεσε λίγα λεπτά – είχε όμως ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δεκάδες οχήματα. Στις 2 τα ξημερώματα η κυκλοφορία των οχημάτων είχε αποκατασταθεί

Μεγάλα προβλήματα από τις κατολισθήσεις και στο Ρέθυμνο

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι έχουν προκληθεί  προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα κυρίως από Πάνορμο έως όρια νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει κατά να αποφεύγεται η κυκλοφορία, αναφέρει το Rethemnos news

Σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν επίσης  συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις.

Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα οδικά τμήματα:

1: Ζωνιανά – Κράνα,

2: Σταυρός – Μπαλί,

3: Το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και

Παλαίλημνος – Σαϊτούρες.

Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι,

6.Τζιβέρα-Πρασσές

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα:

Φράγμα Ποταμών – Παντάνασσα-Απόστολοι,

Γαράζο – Αξό (διασταύρωση Βενί)

Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη,

Παλέ – Σελλιά,

Πάνορμο – Πέραμα,

Καρέ – Σελί – Γουλεδιανά – Μύρθιο και

Αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα και συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων καθώς και να αποφεύγουν τη νέα εθνική οδό από το Πάνορμο μέχρι τα όρια του Νομού Ηρακλείου.

Τεράστιος βράχος έπεσε από το βουνό στο δρόμο!

Μέσα σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται από το πρωί στην Κρήτη, με αποκολλήσεις βράχων και κατολισθήσεις, ήρθε να προστεθεί και η αποκόλληση του τεραστιου αυτού βράχου στην εθνική οδό στο ύψος των Σισών, αναφέρει το Creta Live

Αποκλεισμένο το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε

Αποκλεισμένο είναι από χθες το βράδυ το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε. Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στο Φόδελε και το χωριό Μάραθος, που συνδέονται με «Ιρλανδική γέφυρα», η οποία λόγω των νερών που κατεβάζει ο ποταμός «Παντομάντρης» έχει κλείσει και απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηγούμενος της Μονής, π. Παντελεήμονας: «Τα νερά είναι τόσο ορμητικά που απαγορεύτηκε το πέρασμα και η γέφυρα έχει κλείσει με ταινίες. Από την πάνω μεριά της Μονής, που επίσης κάποιος μπορεί να μετακινηθεί, οι κατολισθήσεις έχουν κλείσει το δρόμο και έτσι είμαστε και από τις δύο πλευρές αποκλεισμένοι».

Στη Μονή εκτός από τον ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα, βρίσκεται ένας ακόμη μοναχός 

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα"

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα", λένε οι κάτοικοι του Φοδελε, σχολιάζοντας το ισχυρό χθεσινοβραδινο πέρασμα της "Ωκεανιδας" από την περιοχή τους.

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν έγκαιρη και απέτρεψε τα χειρότερα, τονίζουν προσθέτοντας πως είναι ευτύχημα "που δεν κινδύνευσε κανείς".

Η έντονη χαλαζόπτωση κράτησε εγκλωβισμένους τους οδηγούς για αρκετές ώρες, με ένα αυτοκίνητο να εξακολουθεί να είναι "καρφωμένο" στο παχύ στρώμα χαλαζιού και λάσπης που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το χωριό παρότι δεν κινδύνευσε, υπέστη αρκετές ζημιές στους αγροτικούς του δρόμους.

Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Σφακιανάκης μιλώντας στον Αντώνη Παντινάκη από το Creta Post: "Είμαστε εδώ 60 χρόνια κι αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ! Μιάμιση ώρα έγινε ο,τι έγινε και τοπικά. Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα στην πάνω Ελλάδα, άρα δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου.

 O Κώστας Σφακιανάκης, κάτοικος Φοδελε σημείωσε: "μένω εδώ από πάνω. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Είχε πολύ χιόνι. Τα αμάξια ήταν εγκλωβισμένα γύρω στις 3 ώρες. Τα μηχανήματα ήταν όλη νύχτα εδώ. Κατέβασε πολύ νερό, η θάλασσα έγινε κατακόκκινη από τις λάσπες. Ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς, η αστυνομία ήταν συνέχεια εδώ, όπως και τα μηχανήματα του Δήμου που καθάριζαν συνέχεια"

Από την πλευρά του ο Παντελής Νυκταρης ανέφερε: "είχαμε έκτακτη και απότομη χαλαζόπτωση. Μαζεύτηκε το χιόνι στον ΒΟΑΚ. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Η παρέμβαση του Δήμου Μαλεβιζιου ήταν έγκαιρη. Οι οδηγοί ήταν πάνω από μία ώρα εγκλωβισμένοι μέχρι να καθαρίσει ο δρόμος. Μόνο εδώ στην ευθεία ήταν πάνω από 100 αυτοκίνητα σταματημένα για κάτι παραπάνω από μία ώρα"

"Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα" - Οι κάτοικοι του Φόδελε μιλούν για την επέλαση της Ωκεανίδας

Όπως ανέφερε ο ίδιος, "από το χωριό μέχρι τη θάλασσα έχει φουσκώσει και έχει πλημμυρίσει ο ποταμός. Το χωριό δεν κινδύνευσε, αλλά οι αγροτικοί δρόμοι έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Τα μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν όλη μέρα για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία".

Φούσκωσαν τα νερά του ποταμού σε Ληνοπεράματα και Αμμουδάρα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του νερού στις εκβολές του Αλμυρού ποταμού τόσο στα Ληνοπέραματα όσο και στην Αμμουδάρα, λόγω των έντονων καταιγίδων που σημειώνονται και σήμερα στην Κρήτη.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι τα γεφυράκια που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Αμμουδάρας θα σκεπαστούν από τα νερά.

Ακόμη και οι πάπιες, όπως θα βλέπετε στις φωτογραφίες, που δημοσιεύει το creta post εγκατέλειψαν τον φυσικό τους χώρο …

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ