Όταν μίλησε ο Γιάννης Μπεχράκης για τη Σιέρα Λεόνε στο ΤΕDx συνεπήρε το κοινό (βίντεο)

"Ευχήθηκα να πεθάνω με μία σφαίρα να μην υποφέρω, βγήκα από το αυτοκίνητο και άρχισα να διασχίζω την ζούγκλα σαν ζεστό μαχαίρι σε βούτυρο"
 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στα 58 του χρόνια, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με το θάνατο. Δεν τον φοβήθηκε ποτέ. 

Στην διάρκεια της 30χρονης θητείας του στο Reuters κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Για μία από αυτές τις δύσκολες αποστολές αυτή στη Σιέρα Λεόνε,  μίλησε στις 24 Ιανουαρίου 2014 στο ΤΕDx και για μία ακόμη φορά καθήλωσε το κοινό, καθώς μοιράστηκε μαζί του την συγκλονιστική εμπειρία που έζησε.

Ο Γιάννης Μπεχράκης , βρέθηκε στη Σιέρα Λεόνε το Μάιο του 2000 για να καλύψει τις ταραχές. Όπως είπε ο ίδιος αυτή η αποστολή ήταν μια εμπειρία που τον έκανε να "βουτήξει βαθιά μέσα σε αχαρτογράφητα νερά" και  τον βοήθησε να ανακαλύψει κάποιες κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις που είχε μέσα του.

Δραπέτευσε από ενέδρα ενόπλων στη Sierra Leone. Τον πυροβόλησαν. Κρύφτηκε μέσα στη ζούγκλα. Ευχήθηκε να πεθάνει. Όμως επιβίωσε.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, μοιράστηκε στη σκηνή του TEDx Athens την εμπειρία του δίνοντας μία από τις δυνατότερες ομιλίες των 5 χρόνων της οργάνωσης.

 "Τον Μάιο του 2000, μαζί με τον συνάδελφο και φίλο, Κερτ Σορκ, μας ανατέθηκε η αποστολή να πάμε στη Σιέρα Λεόνε για να καλύψουμε τις ταραχές. Οι επαναστάτες του RUF είχαν αρχίσει επιθέσεις στις πόλεις, είχαν απαγάγει 500 κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών και πλησίαζαν στην πρωτεύουσα Φρι Τάουν".

Τα μέλη της αποστολής είχαν μοιραστεί σε δυο αυτοκίνητα. Το δικό μας, μια λευκή Mercedes, ήταν μπροστά και ακολουθούσε ένα τζιπ. στο οποίο επέβαινε ο Μιγκέλ Χιλ του Associated Press. Προχωρούσαμε στον μοναδικό δρόμο της περιοχής, όταν ξαφνικά είδα τους αντάρτες. Βγήκαν πίσω από τα δέντρα της ζούγκλας, όπου ήταν κρυμμένοι, και άρχισαν να μας πυροβολούν»

Βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπαθώντας να διαφύγει μέσα στη ζούγκλα ήρθε αντιμετώπος με τον αδύναμο και τον δυνατό εαυτό του. Ευχήθηκε πολλές φορές να πεθάνει για να μην τον πιάσουν ζωντανό οι αντάρτες και τον βασανίσουν και τον ακρωτηριάσουν και τον κάνουν να τους παρακαλάει.

 

 

Με τον μοναδικό τρόπο που είχε ο Γιάννης Μπεχράκης να αφηγείται, με χιούμορ, παραστατικότητα, και ζωντάνια περιέγραψε την εμπειρία που έζησε στην ζούγκλα της Σιέρα Λεόνε όπου έχασε δύο αγαπημένους φίλους: Τον Κερτ και τον Μιγκέλε.

Καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που συγκλονισμένο άκουγε την αφήγηση που θα δείτε στο βίντεο χωρίς να παίρνει ανάσα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ