Ας κάνουμε φίλη την κολοκύθα στο φαγητό και στο γλυκό : 5 συνταγές για να γευτείτε αυτή την στρουμπουλή θεά σε όλο της το μεγαλείο
Η κολοκύθα (με τα διάφορα είδη της που διαφέρουν στο σχήμα και στο χρώμα) είναι από τα πιο κοινά στην Ελλάδα λαχανικά. Είναι περίεργο που δεν είναι εξίσου πολλοί και οι τρόποι κατανάλωσής της. Νοικοκυρές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αστικά σπίτια πιθανώς δεν την έχουν μαγειρέψει ποτέ, ενώ ακόμα και όσες τη μαζεύουν από τα μποστάνια τους στην επαρχία, το πολύ να την κάνουν μια πίτα.
Η κολοκύθα (με τα διάφορα είδη της που διαφέρουν στο σχήμα και στο χρώμα) είναι από τα πιο κοινά στην Ελλάδα λαχανικά. Είναι περίεργο που δεν είναι εξίσου πολλοί και οι τρόποι κατανάλωσής της. Νοικοκυρές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αστικά σπίτια πιθανώς δεν την έχουν μαγειρέψει ποτέ, ενώ ακόμα και όσες τη μαζεύουν από τα μποστάνια τους στην επαρχία, το πολύ να την κάνουν μια πίτα.
Η κολοκύθα, πίσω από το επιβλητικό μέγεθός της και το καθόλου φιλικό σκληρό περίβλημά της κρύβει μια σάρκα που τη χειρίζεσαι πολύ εύκολα. Κόβεται εύκολα σε μικρά κομμάτια, ψήνεται σχετικά γρήγορα -γρηγορότερα από την πατάτα- και γίνεται σχεδόν ό,τι θέλεις!
Κολοκύθα στο φούρνο, όπως ακριβώς οι πατάτες, συνοδεύει κρεατικά αλλά και ορισμένα ψαρικά.
Σε τάρτα, σε συνδυασμό με τυριά και μυρωδικά. Σαν γέμιση σε λαζάνια στο φούρνο. Κάνει πρωτότυπο ένα ριζότο. Δίνει τις πιο νόστιμες βελουτέ σούπες, γρήγορα και εύκολα, για ένα πρώτο πιάτο με σίγουρη επιτυχία. Μπαίνει σε σουφλέ, γίνεται γκρατέν, συνδυάζεται με τυριά, με αλλαντικά, με άλλα λαχανικά. Η ήπια και σχεδόν γλυκιά γεύση της, την κάνει να συνδυάζεται με μέλι ή ζάχαρη σε γλυκίσματα.
Όσον αφορά τον τρόπο ψησίματος, μαλακώνει στον ατμό ή βράζεται, αλλά τη νοστιμότερη εκδοχή της θα την πάρετε αν την ψήσετε στο φούρνο. Και μερικά πρακτικά:
Ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια. Της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο και η κανέλα.
Δείτε 4 ακόμη συνταγές με κολοκύθα
Tάρτα με κολοκύθα, μπέικον και δεντρολίβανο
Λαζάνια στο φούρνο με ψητή κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί
Κέικ με κολοκύθα και μέλι
Ριζότο με κολοκύθα και κρεμμύδια
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr