O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει λαχταριστή Χανιώτικη κρεατόπιτα

Μπορείτε να την σερβίρετε σαν ορεκτικό! 

Συστατικά

Για το αρνί

1.200 γρ. αρνί μπούτι

1 λίτρο νερό

1 κύβο κότας

Για τη ζύμη

150 γρ. ζωμό από το αρνί

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

8 γρ. μαγιά ξηρή

1 αυγό μεσαίο

30 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

1 κ.γ. μπούκοβο

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη σύνθεση

250 γρ. γραβιέρα κατσικίσια τριμμένη

250 γρ. γαλοτύρι

250 γρ. ανθότυρο

100 γρ. βούτυρο

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κλ. δεντρολίβανο

¼ ματσάκι μαϊντανό

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το αρνί

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το αρνί, το νερό, τον κύβο κότας καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-1 ½ ώρα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σουρώνουμε το αρνί και κρατάμε στην άκρη 150 γρ. από τον ζωμό για να κρυώσει.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας, βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τον χλιαρό ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη, το γιαούρτι, τη μαγιά, το αυγό, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το μπούκοβο, το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. και απλώνουμε το φύλλο στη βάση του ταψιού.

Απλώνουμε το αρνί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το γαλοτύρι και το ανθότυρο σπασμένο σε κομμάτια.

Βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια σε διάφορα σημεία πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα από το λεμόνι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Ανοίγουμε το υπόλοιπο 1/3 από το ζυμάρι μέχρι να έχουμε ένα λεπτό φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο.

Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε σε ψηλή σχάρα για 50-60 λεπτά.

Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ