Βίντεο: "Το Άγιο Φως δεν ανάβει από θαύμα - Το ανάβω με αναπτήρα", αποκαλύπτει & "βάζει φωτιά" σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου

Μαρτυρίες ανατρέπουν τη θεωρία του θαύματος - Η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Η αφή του Αγίου Φωτός έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Στο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», καταγράφονται μαρτυρίες που ανατρέπουν την θεωρία του θαύματος και προκαλούν την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου.

Η έρευνα του δημοσιογράφου, έρχεται να ταράξει τα δεδομένα για τον τρόπο που ανάβει η "ακίνητη κανδήλα".

"Φωτιές" ανάβει  η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

Στο σχετικό ρεπορτάζ του ANT1 καταγράφεται μαρτυρία του  Αρχιεπισκόπου Γεράσωνος Θεοφάνη  ο οποίος λέει ότι πρόκειται για φως που ανάβει με φυσικό τρόπο και καθαγιάζεται όπως ο αγιασμός και η Θεία Κοινωνία. "Ήρθε η ώρα να φανεί η αλήθεια, η αλήθεια είναι πάντα ωραία και σκληρή", λέει ο Αρχιεπίσκοπος,

Μία τρίτη μαρτυρία που καταγράφεται στο βιβλίο είναι εκείνη του πρώην Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

"Με συνάντησε στη διαδρομή ο δραγουμάνος του Πατριαρχείου και με ρώτησε: "Έχεις σπίρτα; Του λέω: "Τι να τα κάνω τα σπίρτα;" "Και πως θα ανάψεις το καντήλι; " - "Θα ανάψω το καντήλι;", "Ναι , μου λέει, βέβαια, μην είσαι χαζός, πάρε τα σπίρτα", "Μου έδωσε σπίρτα εκείνος να ανάψω το καντήλι", λέει ο πρώην Αρχιεπίσκοπος.

Ένα ακόμη θέμα που επισημαίνεται στο βιβλίο είναι η αλλαγή στη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου , σε ότι αφορά την τελετή του Αγίου Φωτός.

 Από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπάρχει πια στο κείμενο η λέξη «θαύμα». Μάλιστα, σε συνομιλία του Δημήτρη Αλικάκου με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με αφορμή αυτό το γεγονός ο ιεράρχης παραδέχεται έμμεσα ότι όντως δεν συμβαίνει θαύμα.

Τι απαντά το Πατριαρχείο

Σε σχετική του ανακοίνωση μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας»

Λάμπρος Κιτσαράς : Οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παράνομα εν αγνοία των συνομιλητών του δημοσιογράφου

Εκτός από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr αναφέρει πως το  βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας, είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ