Πέθανε η Γαλλιδα σκηνοθέτης Ανιές Βαρντά- Ήταν 91 ετών και σπουδαία εκπρόσωπος της Νουβέλ Βαγκ

Μετά από μάχη με τον καρκίνο... 

Η γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά πέθανε την περασμένη νύκτα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οικογένειάς της και το περιβάλλον της.

«Η σκηνοθέτις και καλλιτέχνις Ανιές Βαρντά απεβίωσε στο σπίτι της τη νύκτα της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2019 από καρκίνο. Γύρω της είχε την οικογένειά της και τους οικείους της», ανέφεραν σε ανακοίνωση.

Κάνει ταινίες με τον τρόπο που άλλοι αναπνέουν. Εδώ και δεκαετίες όρισε με το δικό της αμίμητο στιλ όχι μόνο το σινεμά, αλλά κι έναν τρόπο να ζεις, να αγαπάς (σε ένα κινηματογραφικής υφής ρομάντζο με τον Ζακ Ντεμί), να μεγαλώνεις ακόμη και πιο πρόσφατα να περπατάς στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ. 

Σοφή μα πάντα αστεία, σπουδαία αλλά ποτέ σοβαροφανής η Βαρντά θα μπορούσε να είναι είναι ένας μύθος αν δεν ήταν απλά τόσο αξιαγάπητη, τρυφερή, ανθρώπινη. Με το γείσο του μαλλιού της τόσο κόκκινο όσο πάντα και το μυαλό της τόσο κοφτερό όσο της αξίζει, η υπέροχη Ανιές έφτιαχνε  ταινίες  για την ζωή και τον θάνατο. 

Η Βαρντά γεννήθηκε το 1928 στο Βέλγιο και έχει γαλλική και ελληνική καταγωγή. Σπούδασε ιστορία και φωτογραφία στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γαλλία. Ήταν παντρεμένη με τον Ζακ Ντεμί από το 1962 μέχρι τον θάνατό του και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και επαγγελματικά σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες της είναι η La Pointe Courte και η Cléo from 5 to 7. Η δεύτερη ανήκει στο κίνημα της Νουβέλ Βαγκ, ενώ η πρώτη θεωρείται πρόδρομός της. Επιπλέον, η ταινία Vagabond του 1985 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ