Brexit: Απορρίφθηκε για τρίτη φορά η συμφωνία της Μέι - Αυξάνονται οι κίνδυνοι για άτακτη αποχώρηση λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες (βίντεο)

Η Τερέζα Μέι δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για στήριξη της συμφωνίας

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήψε με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση.

Οι βουλευτές απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης με 344 ψήφους έναντι 286.

Η Κομισιόν εκφράζει τη "λύπη" της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων

Τη «λύπη» της για την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιο «πιθανή».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη και γι' αυτό το σενάριο και ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τους όρους αποχώρησης. «Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν σε ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Οι επί μέρους συμφωνίες ανά τομέα, δεν αποτελούν επιλογή», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 Μαρκ Ρούτε: "Πολύ πραγματικός ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί τώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αφού οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ πραγματικός», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μερικά λεπτά μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ένας από τους δύο δρόμους προς ένα συντεταγμένο Brexit φαίνεται τώρα πως έκλεισε. Έτσι μένει μόνο ο άλλος δρόμος, που είναι να ξεκαθαρίσουν οι Βρετανοί τι θέλουν πριν από τις 12 Απριλίου».

Εντείνεται ο κίνδυνος για άτακτο Brexit, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης.

Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

"Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα", σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η Τ. Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη για τη συμφωνίας της με την ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της, λίγα λεπτά αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία αυτή για τρίτη φορά.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Απριλίου, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε ότι η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των θετικών κι αρνητικών ψήφων δείχνει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στελέχη των Συντηρητικών τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης.

«Ξεκάθαρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

«Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό συναδέλφων μας, στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης σήμερα... Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε, όμως, τουλάχιστον, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ