20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η πρεμιέρα, η λήξη & οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα διεξαχθεί από 2 ως 10 Απριλίου 2019, στη Αθήνα και από 11 ως 17 Απριλίου 2019, στην Θεσσαλονίκη.

Το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λιβάνου, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα. 

Ανανεωμένο και πιο πρωτότυπο από ποτέ υπόσχεται να προσφέρει μεγάλες κινηματογραφικές συγκινήσεις. 

Η πρεμιέρα θα γίνει την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στο Παλλάς, με ταινία έναρξης το «En liberté ! │Το πρόβλημά μου είσαι εσύ» του Pierre Salvadori.

Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών 2018: Βραβείο SACD

Με τους Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Vincent Elbaz (Γαλλία, 2018)

Διανομή στην Ελλάδα : Spentzos

Παρουσιάζει η Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός 

Η Yvonne, νεαρή Αστυνομικός-Επιθεωρητής, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, ο Αρχηγός Santi, ήρωας της περιοχής που έπεσε στο καθήκον, δεν ήταν όπως πίστευε θαρραλέος και ακέραιος Αστυνομικός, αλλά ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Αποφασισμένη να επανορθώσει για τις αδικίες του, συναντά στο δρόμο της τον Antoine, που άδικα φυλακίστηκε για οχτώ χρόνια από τον Santi. Μια αναπάντεχη και τρελή συνάντηση που δυναμιτίζει τη ζωή και των δύο. 

Η ταινία περιλαμβάνεται στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και θα προβληθεί ξανά για το κοινό την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 22.15 στο ΑΣΤΟΡ

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

ΛΗΞΗ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στον κινηματογράφο Δαναό

Απονομή βραβείων
Βραβείο κοινού, προσφορά της μπύρας Fisher
Βραβείο κριτικής επιτροπής, προσφορά της NOVA και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Ταινία λήξης
Le mystère Henri Pick │ Το μυστήριο του κυρίου Πίκ
του Rémi Bezançon

Με τους Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaa (Γαλλία,  2019 )

Διανομή στην Ελλάδα : Feelgood

Παρουσία του σκηνοθέτη Rémi Bezançon και του σεναριογράφου και συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου David Foenkinos

Σε μια βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, μια νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εξαιρετικής αξίας χειρόγραφο το οποίο και δημοσιεύει αμέσως. Το μυθιστόρημα γίνεται best seller. Όμως, ο συγγραφέας του, Henri Pick, ένας πιτσαδόρος από τη Βρετάνη, που έχει πεθάνει πριν δύο χρόνια, φαντάζει αδύνατο να είχε γράψει κάτι άλλο πέρα από λίστες για ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, ένας διάσημος κριτικός λογοτεχνίας αποφασίζει να κάνει μια έρευνα... 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
•    Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα
Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στις 18.00΄ - Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου

H σχέση μεταξύ του αρώματος και του κινηματογράφου μπορεί να μην είναι εμφανής καθότι οι αισθήσεις που προκαλούν είναι διαφορετικές: η όσφρηση αφενός και η όραση και η ακοή αφετέρου.

Ωστόσο, το άρωμα όπως και ο κινηματογράφος, είναι τέχνη όσο και βιομηχανία. Σύμβολο του γαλλικού savoir-faire, μιας ιδιαίτερης γοητείας και κομψότητας, οι αρωματοποιοί και οι μεγάλοι οίκοι αρωμάτων δε διστάζουν να αναζητήσουν στον κινηματογράφο έμπνευση για τις εκστρατείες προώθησης ή ακόμα και για τις μούσες τους. Ας θυμηθούμε το άρωμα «Cinéma» που δημιούργησε το 2004 ο Yves Saint Laurent για «να αποκαλύψει τη σταρ που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα».

Στον κινηματογράφο, δεν είναι τόσο το επάγγελμα του αρωματοποιού, της «μύτης», που έχει την τιμητική του, όσο η κεντρική παρουσία ορισμένων φιαλιδίων, οσμών και οίκων αρωμάτων σε ταινίες. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας, αφιερωμένης στο άρωμα, προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.
Στην ταινία Violette Nozière του Claude Chabrol (1978), η μητέρα της Violette. καθώς ψαχουλεύει τη τσάντα της κόρη της, βρίσκει το μπουκαλάκι «Vol de nuit» του οίκου Guerlain • στην ταινία, Le dernier métro του François Truffaut (1980), το άρωμα «Arpège» του οίκου Lanvin αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως στην τουαλέτα της Catherine Deneuve, στο ρόλο της ηθοποιού και Διευθύντριας θεάτρου στο Παρίσι της Κατοχής• στην ταινία La Boum του Claude Pinoteau (1980), η Brigitte Fossey ζητάει να δοκιμάσει το άρωμα «Empreinte» του οίκου Courrèges από την πωλήτρια, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ερωμένη του άντρα της• στην ταινία Garde à vue του Claude Miller (1981), η Romy Schneider ξεχωρίζει ανάμεσα στα δώρα ένα μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain• τέλος, στην ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy (1988), υπάρχουν πολλά φιαλίδια και αναφορές, πάντα επίκαιρες ή ξεχασμένες, που μπορούμε να εντοπίσουμε στο αρωματοποιείο όπου εργάζεται η Mathilda May.

Η προβολή των ταινιών αρχίζει στις 3 Απρίλιου μετά το masterclass, που διοργανώνεται με αφορμή τη θεματική Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποδεχθούμε την Élisabeth de Feydeau, Διδάκτορα Ιστορίας, με ειδικότητα στα αρώματα και τις μυρωδιές του παρελθόντος και με εμπειρία στους μεγάλους οίκους αρωματοποιίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.00΄, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της θεματικής κατηγορίας με την ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy.

•    Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά από 6 ετών
Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

«Ο έξυπνος θεατής»: Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες
Ο κόσμος του σινεμά ζωντανεύει και γίνεται παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6 ως 10 ετών με τα εργαστήρια κινηματογράφου Ο έξυπνος θεατής, που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά την προβολή των περιπετειών των αγαπημένων ηρώων Ernest & Celestine. 
Tα εργαστήρια έχουν σκοπό να οξύνουν την κριτική σκέψη των μικρών σινεφίλ μέσα από διασκεδαστικούς και επιμορφωτικούς τρόπους που ξυπνούν τη φαντασία, την περιέργεια και τη διάθεση για ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με αφορμή τις κινηματογραφικές εικόνες.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο ενότητες:
Η φαντασία δεν έχει όρια
Προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες και τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν τι παρακολουθούν, να φανταστούν τι έγινε πριν, τι γίνεται μετά, τον τόπο και το χρόνο που διαδραματίζεται η σκηνή.
Σκοπός της ενότητας είναι να διαχωρίσουν τις εικόνες από την ιστορία και να κατανοήσουν από μόνα τους τη σημειολογία των εικόνων.

Μικροί σκηνοθέτες
Η κάθε ομάδα καλείται να δραματοποιήσει την κάθε σκηνή σαν να είναι γύρισμα. Σκοπός της ενότητας είναι να εξερευνήσουν τα παιδιά τις πολλαπλές εκδοχές που μπορεί να έχει μια ιστορία όταν «ζωντανεύει» μπροστά στην κάμερα.
Ο οπτικοακουστικός εγγραμματισμός (audiovisual & media literacy) βοηθάει τους μαθητές να γίνουν ενσυνείδητοι, κριτικοί και ενεργοί χρήστες της οπτικοακουστικής γλώσσας, συνθήκη που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν ενεργοί πολίτες και «έξυπνοι» θεατές.

Διάρκεια: 1 ώρα
Αριθμός παιδιών: 15 (max.)
Ηλικίες: από 6-10 ετών
Κόστος: 12€  / 15€ (εργαστήριο + προβολή)

•    ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ
     Συνεργασία με το φεστιβάλ Gros Plan

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan δημιουργώντας από κοινού ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής.
Τα ερωτηματολόγια θα δίνονται στο τέλος των προβολών της κατηγορίας «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου». 
Στο τέλος του φεστιβάλ θα γίνει κλήρωση και ένας/μια νικητής/τρια από αυτούς που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, θα κερδίσει δώρα. 

•    ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Amanda │Aμάντα
Γαλλία | France, 2018 

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Mikhaël Hers
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Mikhaël Hers, Maud Ameline 
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Nord-Ouest Films, Arte France Cinéma  
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ |DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Danaos Films
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 107’

Φεστιβάλ Βενετίας 2018: Βραβείο Magic Lantern  

Παρίσι του σήμερα. Ο David, 24 ετών, ζει το τώρα. Ισορροπεί δουλεύοντας εδώ και εκεί και, όπως πάντα, κάνει ένα βήμα πίσω όταν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι ήρεμοι ρυθμοί της ζωής του ανατρέπονται μετά τον βίαιο χαμό της μεγάλης του αδερφής. Καλείται τότε να αναλάβει την κηδεμονία της εφτάχρονης ανιψιάς του, Amanda. 

Edmond │Eντμόντ, ένας απρόβλεπτος συγγραφέας
Γαλλία, Βέλγιο | France, Belgique 2019

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ - ΣΕΝΑΡΙΟ | RÉALISATION - SCÉNARIO : Alexis Michalik (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του | basé sur sa pièce de théâtre homonyme)
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Légende
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Odeon
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 113’

Δεκέμβριος 1897, Παρίσι. Ο Edmond Rostand, αγχωμένος επειδή δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και δύο χρόνια, προτείνει στο διάσημο Constant Coquelin να παίξει σε μια νέα έμμετρη ηρωική κωμωδία για τις γιορτές. Ένα είναι το πρόβλημα, έχει γράψει μόνο τον τίτλο: Cyrano de Bergerac. Κάπου ανάμεσα στις ιστορίες αγάπης του καλύτερου του φίλου, στις ιδιοτροπίες των ηθοποιών, στη ζήλια της γυναίκας του, ο Edmond αρχίζει να γράφει αυτό το θεατρικό έργο που κανείς δεν πιστεύει.  
 
Raoul Taburin │O αξιαγάπητος κύριος Τροχίδης
Γαλλία | France, 2019

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Pierre Godeau
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Guillaume Laurant (βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του | basé sur la BD homonyme de Jean-Jacques Sempé)
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Benoit Poelvoorde, Édouard Baer, Suzanne Clément 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Pan-Européenne 
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Rosebud 21
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 90’

Αν κάποιος ξέρει τα πάντα για τα ποδήλατα, αυτός είναι ο Raoul Taburin, επίσημος πωλητής στο Saint-Céron, ένα χωριό της νότιας Γαλλίας. Η φήμη του ως ειδικού είναι μεγάλη. Κι όμως, ο Raoul κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που τον κατατρέχει από την παιδική του ηλικία: δεν ξέρει να κάνει ποδήλατο. Και κανείς δε θέλει να το πιστέψει. Άραγε η άφιξη του φωτογράφου Hervé Figourne στο Saint-Céron, θα τον ξεσκεπάσει;

OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 20ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
•    Rémi Bezançon, σκηνοθέτης της ταινίας Le mystère Henri Pick (Το μυστήριο του κυρίου Πικ) 
•    Claire Burger, σκηνοθέτις της ταινίας C’est ça l’amour (Αγάπη είναι)
•    Catherine Corsini, σκηνοθέτις της ταινίας Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)
•    Basile Doganis, σκηνοθέτης της ταινίας Meltem (Μελτέμι)
•    Sandrine Dumas, σκηνοθέτις της ταινίας On ment toujours à ceux qu’on aime (Πάντα λέμε ψέματα σ’ αυτούς που αγαπάμε)
•    Virginie Efira, ηθοποιός στις ταινίες Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη), Le grand bain (Κολύμπα) και Continuer (Οδοιπορικό)
•    Elisabeth de Feydeau, ιστορικός, συγγραφέας, ειδικός στο άρωμα
•    David Foenkinos, συγγραφέας (μεταξύ των έργων του το «Le mystère Henri Pick), δραματυργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής
•    Bahij Hojeij, σκηνοθέτης της ταινίας Good Morning (Καλημέρα Λίβανε)
•    Marco Lorenzini, ηθοποιός στην ταινία Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)
•    Sébastien Marnier, σκηνοθέτης της ταινίας L’heure de la sortie (Το τελευταίο μάθημα)
•    Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Celle que vous croyez (Ποια νομίζεις ότι είμαι)
•    Nicole Palo, σκηνοθέτις της ταινίας Emma Peeters
•    Louis-Julien Petit, σκηνοθέτης της ταινίας Les invisibles (Οι αόρατες)
•    Niels Schneider, ηθοποιός στην ταινία Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)
•    Govinda Van Maele, σκηνοθέτης της ταινίας Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
•    David Foenkinos, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
•    Ελένη Ράντου, ηθοποιός
•    Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν
•    Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival
•    Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΑΝΑΟΣ | DANAOS 
Λ. Κηφισίας 109 
T : 210 692 26 55 – 210 692 26 09
www.danaoscinema.gr
Εισιτήρια : 6€ / 5€ μειωμένο 

ΑΣΤΟΡ | ASTOR 
Σταδίου 28 (Στοά Κοραή) 
T : 210 321 19 50info@astorcinema.gr
Εισιτήρια: 6€ / 5€ μειωμένο 

Για τις προβολές των επεισοδίων της σειράς Ο αλητάμπουρας (4 επεισόδια x 52’) και της συνέχειάς της Coincoin, το μούτρο και οι αδίστακτοι (4 επεισόδια x 52’) του Bruno Dumont: ενιαίο εισιτήριο των 12€ 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ | IFG 
Σίνα 31 
T : 210 33 98 647www.ifg.gr
Εισιτήρια: 5€ 

•    Για τα Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά (από 6 ετών) «Ο έξυπνος θεατής» που θα πραγματοποιηθούν στις 07.04.2019 στις 11.00’ ή στις 13.15’, στην αίθουσα Petit Prince, πριν και μετά την προβολή της ταινίας Ernest & Célestine: 12€/εργαστήρι (διάρκεια: 1 ώρα) & 15€/εργαστήρι + προβολή 
•    Για το Masterclass «Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα πραγματοποιηθεί στις 03.04.2019, στις 18.00’: είσοδος ελεύθερη 
•    Είσοδος ελεύθερη στις προβολές (με επίδειξη κάρτας): Δημοσιογράφοι & άνεργοι 
•    Για τα μέλη του Club IFG: Δύο εισιτήρια στη τιμή του ενός (με επίδειξη κάρτας) 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ