«Για κάθε επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους αντιστοιχεί ένας αντάρτης!»: Ο Κώστας Σαββόπουλος εξηγεί το προεκλογικό παράδοξο

Προεκλογικά ρίχτερ στη «γαλάζια πολυκατοικία»
 

Η πολυδιάσπαση στον χώρο της Δεξιάς προκαλεί σκεπτικισμό στη Ν.Δ. - Τον προβληματισμό της "γαλάζιας" ηγετικής ομάδας επιτείνουν τα πολλαπλά αντάρτικα στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς "σε κάθε έναν επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας αντιστοιχεί ένας αντάρτης!"

Γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος στο left.gr

“Ρήγματα” προκαλούν στη “γαλάζια πολυκατοικία” οι νέοι ένοικοι των (κεντρο) δεξιών διαμερισμάτων. Στους κόλπους του ηγετικού επιτελείου της Ν.Δ. καταγράφεται έντονος προβληματισμός από την αδυναμία του κόμματος να προσελκύσει ευρύτερα ακροατήρια ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Πηγές της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι “η πολυδιάσπαση στον χώρο της Κεντροδεξιάς προκαλεί σκεπτικισμό στο κόμμα μας και το προσεχές διάστημα θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε τους πολίτες που προσανατολίζονται να στηρίξουν νέους -ευκαιριακούς κατά την γνώμη μας- πολιτικούς σχηματισμούς.”

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι “η Ν.Δ. είναι κόμμα ανοιχτό σε όλους” και απευθύνεται “σε παλιούς φίλους που για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους στη Ν.Δ.”

Επίθεση στον Σάββα Τσιτουρίδη

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε -κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.- στο νεότευκτο κόμμα “Έλληνες Ριζοσπάστες” που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή Σάββας Τσιτουρίδης.

“Είδαμε κάποιοι που φτιάχτηκαν από αυτήν την παράταξη, που δεν θα υπήρχαν πολιτικά χωρίς τη Νέα Δημοκρατία να θυμούνται, αίφνης, ότι υπάρχουν! Και, με την χορηγία βέβαια πάντα του ΣΥΡΙΖΑ και της κρατικής ΕΡΤ, ανέλαβαν να εκτελέσουν μια αποστολή που στρέφεται μόνο κατά της Νέας Δημοκρατίας” υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας την... ικανοποίηση συνεργατών του κ. Τσιτουρίδη καθώς “η άκομψη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη με έμμεση πλην σαφή αναφορά στους ‘Έλληνες Ριζοσπάστες’ δείχνει ότι από τις πρώτες ώρες της παρουσίας μας στην πολιτική ζωή ο λόγος μας έχει απήχηση».

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αρχικά η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση διερωτώμενη σε απαξιωτικό ύφος: “ Ποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί σοβαρά με αυτούς τους ανθρώπους;”.

Ανησυχία για τις κινήσεις πρώην “καραμανλικών”

Σε δεύτερο χρόνο ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολόγησε ως “απειλή διεμβολισμού της βάσης μας την υπερδραστηριότητα των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή”.

Πρώην “καραμανλικά στελέχη” που συμμετέχουν στις “ζυμώσεις” του κεντροδεξιού χώρου επισημαίνουν στην “Α” ότι “μετριοπαθείς παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναζητούν πεδίο έκφρασης μετά τη μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γραμμή του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της περιόδου 2004-2009 Ευάγγελος Αντώναρος -που συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες- θεωρεί ότι “σήμερα η Ν.Δ. καλύπτει το 50% περίπου του κεντροδεξιού χώρου, ενώ στο παρελθόν κάλυπτε το 90% του χώρου. Η Ν.Δ. με τη σημερινή της ηγεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί στον χώρο αυτόν”.

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, παρά το γεγονός ότι ακόμα ανήκει στη Ν.Δ.! Ο πρώην υπουργός Τουρισμού (2007-2009) και Παιδείας (2009) διαμήνυσε σε αιχμηρό τόνο προς την ηγεσία ότι “ θα έπρεπε να αξιοποιεί όλα τα στελέχη της αν έχει στρατηγικό στόχο την αυτοδυναμία στις εκλογές και όχι να αφήνει πολιτικό χώρο στο να καλυφθεί το κενό από άλλα κόμματα και πρωτοβουλίες”...

Αδυναμία προσέγγισης των “νεομακεδονομάχων”

Στις τάξεις τής Ν.Δ. εντοπίζεται έντονος προβληματισμός και για την αδυναμία του κόμματος να προσεγγίσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο των “νεομακεδονομάχων” παρά τους “φιλιππικούς” του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της “επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών”. Ο Μάκης Βορίδης δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα”, ωστόσο «γαλάζια» στελέχη αναγνωρίζουν “ότι τελικά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται δεν την καρπώνεται η Ν.Δ.”.

Πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς εκτιμούν στην “Α” ότι “οι ακραιφνείς δεξιοί που αντιδρούν στη Συνθήκη των Πρεσπών θα στηρίξουν τα εθνικιστικά, ευκαιριακά σχήματα που επενδύουν πιο αποτελεσματικά στο θυμικό τους μέσω της συνωμοσιολογικής ρητορικής Άλλωστε η Ν.Δ., ως κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, δηλώνει πως θα σεβαστεί τη Συμφωνία και δεσμεύεται γενικόλογα πως θα αμβλύνει τις συνέπειες”.

Η “ασφάλεια των Βρυξελλών”

Συν τοις άλλοις, πολλές συζητήσεις στο «γαλάζιο» παρασκήνιο προκάλεσε η υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. κι ενώ η πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είχε αναφέρει δημόσια τον Νοέμβριο ότι “πλέον θέλω να δουλέψω για τη Θεσσαλονίκη, για την πόλη από την οποία προέρχομαι που μεγάλωσα”!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σπυράκη έχει διαπιστώσει με βάση μετρήσιμα στοιχεία ότι δεν μπορούσε να προσδοκά την ψήφο των πολιτών της Α Θεσσαλονίκης για την είσοδό της στην ελληνική Βουλή και προτίμησε “την ασφάλεια των Βρυξελλών”...

Τα "γαλάζια" αντάρτικα

Τον προβληματισμό της «γαλάζιας» ηγετικής ομάδας επιτείνουν τα πολλαπλά “αντάρτικά” στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα… μαθηματικά των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, “σε κάθε έναν επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας αντιστοιχεί ένας αντάρτης”!

Σε αυτό το φόντο, ο πρόεδρος της Ν.Δ ζητάει συνεχώς “να μην πάει καμιά Περιφέρεια σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ” και παράλληλα, στους τρεις μεγάλους δήμους να εκλεγούν στελέχη που υποστηρίζονται από την παράταξή μας”...

Η εικόνα πολυδιάσπασης του χώρου της Κεντροδεξιάς και το “φάντασμα” της αποχής ώθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρατεύσει ακόμα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη «γαλάζια» προεκλογική καμπάνια! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -στο πλαίσιο της πρόσφατης ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- κάλεσε “τα νέα παιδιά τα οποία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, να μην τραγουδήσουν ξανά τους στίχους ενός καλλιτέχνη της δικής μας γενιάς: ‘Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα’...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ