Το eirinika "προσκύνησε" στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα- έργο του Ικτίνου - Αρχιτέκτονα του Παρθενώνα - Αποκλειστικές Φωτό & βίντεο

Όλα ξεκίνησαν από μία εκδρομή κοντά στα πάτρια εδάφη δηλαδή την Γορτυνία τα Τρόπαια και τα Λαγκάδια, από όπου καταγόταν ο πατέρας μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου... την στροφή όμως μετά την Καρίταινα προς Ανδρίτσαινα, δεν την είχα πάρει ποτέ.

Εκεί λοιπόν ανακάλυψα έναν ακόμη Ελληνικό παράδεισο.

Περνώντας ένα Σαββατοκύριακο relax στο Abeliona Retreat, στο πανέμορφο ήσυχο , έρημο σχεδόν χωριό Αμπελιώνα είχα την ευκαιρία, την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθώ ένα αριστούργημα της αρχαίας Ελλάδας το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στα 10 χλμ από εκεί.

Έμεινα στην κυριολεξία άναυδη μην περιμένοντας να αντικρίσω ένα τόσο καλά διατηρημένο αρχαίο ναό.

Όλες τις πληροφορίες για το πως θα φτάσετε (μην κάνετε πίσω επειδή είναι αρκετά χιλιόμετρα στα οποία μένετε εσείς ο δρόμος και τα βουνά Αρκαδίας Μεσσηνίας και Ηλείας). Αξίζει να έρθετε ως εδώ ψηλά.

Ποτέ δεν είχα ανέβει να αντικρίσω αυτά τα τα συγκλονιστικά, μεγαλοπρεπή, επιβλητικά βουνά. 


Όσο για τον Αμπελιώνα; Τον περπάτησα ακούγοντας «υδάτινη μουσική», πηγές και ρυάκια να κελαρύζουν, πέτρινες βρύσες και εκβολές κρυστάλινων νερών, πουλιά να κελαηδούν...

Μέχρι και στην Τρανή 4απλη βρύση έβγαλα selfie. 

Όσο για το ξενοδοχείο; μια αγκαλιά μέσα στη φύση, με τις ανέσεις ενός «φιλικού» αρχοντικού στην εξοχή.  Ατμόσφαιρα σπιτική λοιπόν, την οποία δημιουργούν δύο καταπληκτικές γυναίκες η Μπία και η Ειρήνη. 

Δυο άξιες γυναίκες που σε υποδέχονται σαν οικοδέσποινες και σε φροντίζουν: Παραλαβή των αποσκευών, δίνουν απαντήσεις στην ρεσεψιόν σε τουριστικές απορίες, μαγειρεύουν & σερβίρουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, είναι πανταχού παρούσες. 

Άνετα τα δωμάτια με τζάκι, λουσμένα στο φως και από το μπαλκόνι τους ακούς την μελωδία των πουλιών, θαυμάζεις την άγρια φύση και ξεκουράζεσαι με το βαθύ πράσινο που σε περιβάλλει. 

Στον ξενώνα αλλά και σε όλο το χωριό κάνει έντονη την παρουσία της η οικογένεια Αγγελοπούλου, των γνωστών επιχειρηματιών από την αλυσίδα των πολυτελών ξενοδοχείων AldeMar. 

Εδώ είναι το σπίτι των γονιών και των παππούδων τους, η  γενέτειρα του επίσης άξιου τέκνου αυτής της μικρής πατρίδας του μεγάλου δημιουργού του σινεμά Θόδωρου Αγγελόπουλου.


Θα θαυμάσετε με πόσο σεβασμό έχουν ανακαινίσει  το οικογενειακό τους σπίτι, ενώ έχουν φροντίσει κάθε γωνιά του Αμπελιώνα, με το όνομα τους στις βρύσες και στην πλατειούλα. 

Ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους, με μονοπάτια σηματοδοτημένα σωστά που σε οδηγούν σε εκπλήξεις της φύσης, σε καταρράκτες κρυφούς και φανερούς, μέσα από οργιώδη βλάστηση. 

Άλλωστε εκεί κοντά είναι οι καταρράκτες της Νέδας, όπου θα ζήσετε μια συναρπαστική εμπειρία.

Αυτός ο  συγκλονιστικός ναός με αρχιτέκτονα τον Ικτίνο, δημιουργό του Παρθενώνα! Όταν θα μπείτε κάτω από την πάνινη στέγη που προφυλάσσει τον Επικούριο Απόλλωνα θα μαγευτείτε θα μαγνητιστείτε, θα μπείτε σε μια άλλη διάσταση.

Δεν υπερβάλλω! Σας προτρέπω να επισκεφθείτε σε μια όμορφη εκδρομή σαν τη δική μου αυτό το θεσπέσιο αντιπροσωπευτικό Αριστούργημα των αρχαίων προγόνων μας.

Επιστροφή στην Αθήνα....


Περάσαμε φυσικά πάλι μέσα από την Ανδρίτσαινα όπου θα δείτε ότι με συνόδευε δημοτική μουσική και μια πολύ συγκινητική ατάκα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού που αφιέρωνε αυτά τα τραγούδια στους "εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής".

Καθοδόν προς την Ανδρίτσαινα με σταμάτησε ένα κοπάδι από γίδια τα οποία αδιαφορούσαν για την ταχύτητα του αυτοκινήτου και ανάγκασαν εμένα και το αυτοκίνητο της παρέας μου να πάμε σημειωτόν.

Ανδρίτσαινα 

Έτσι απολαύσαμε τη διαδρομή αλλά και τα πανέμορφα ατίθασα ζώα εξού και αφιέρωσα  την παρακάτω ανάρτηση στο instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Οδηγώ και σε σκέφτομαι, αργώ γιατί είχε traffic , σ’αγαπώ μ’αγαπάς κι ας είμαι αγριόκατσικο -α χαχαχαχα !!! Παιδιά απολαύστε το βίντεο Κάπου στα βουνά Ηλείας - Αρκαδίας ......μας σταμάτησαν και .... Άκουγα μουσική εκείνη την ώρα ξέρετε μήπως ποιο τραγούδι είναι? @doreandiakopes @stelhilux @abelionaretreat@madeingreecenews #lifeisshort #enjoylife#lovetraveling #smilenomatterwhat #gidia #laugh ##greekmountains#ilia#messinia#arkadia#andritsaina#goats#abelionaretreat#madeingreecenews#katsikes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irene Nikolopoulou A (@irenenikolopoulou) στις

Ζάλισα και τους followers μου αυτό το Σαββατοκύριακο με αναρτήσεις στα stories.  

Λοξοδρομήσαμε ανεβαίνοντας ψηλά, ψηλά, πολύ ψηλά σε ένα χωριό που λέγεται Κοτύλιο για να συναντήσουμε τους γονείς της συναδέλφου μου Ρούλας Κωνσταντοπούλου.

Το ζευγάρι μας είχε ετοιμάσει καταπληκτικό κυριακάτικο τραπέζι με αγριογούρουνο αλλά και με νηστίσιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά, χόρτα που είχε μαζέψει ο μπαμπάς της Ρούλας από την περιοχή, ενώ το μαρούλι το έκοψαν από τον κήπο τους.

Ένα αξέχαστο μεσημεριανό τραπέζι μαμαδίστικο και με ατμόσφαιρα που είχα χρόνια να αισθανθώ μιας και έχω χάσει τους γονείς μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αισθάνθηκα να παίρνω δύναμη να ξαναγεμίζω τις μπαταρίες μου, να καθαρίζω το μυαλό μου, αντικρίζοντας από το Κοτύλιο τις οροσειρές άλλες αιχμηρές, άλλες πιό ήσυχες, άλλες ξερές, άλλες καράφυτες. 

Για να καταλάβετε πόσο ψηλά βρίσκεται το χωριό αρκεί μία πληροφορία: Έχει παντού αλεξικέραυνα!

Όσο για τα χωριά της οικογένειας μου και τα γειτονικά, την Καρίταινα, την Αλωνίσταινα τα Τρόπαια και τα Λαγκάδια, την Στεμνίτσα, την Δημητσάνα, την Ζάτουνα, την Κοντοβάζαινα τα θωρείς από εδώ σαν να μετράς αετοφωλιές.

Μα τι ομορφιά, μα τι μεγαλοπρέπεια, δέος νοιώθεις μπροστά σ’ αυτά τα τεράστια πανύψηλα βουνά, τις αλλεπάλληλες οροσειρές των τριών νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. 

Πλησιάζοντας προς την Καρίταινα, σταματήσαμε πάλι στη γέφυρα του Αλφειού ποταμού, όπου συναντήσαμε μια πολύ χαρούμενη και δυνατή ομάδα νεαρών από το youth trekking.

 Δύο κοπέλες όπως θα δείτε στα βίντεο μου ζώνονται τα σχοινιά και κάνουν κατάβαση με το κεφάλι ή με τα πόδια προς τα νερά του Αλφειού.

Έτσι μοναδικά νομίζαμε ότι θα κλείσει αυτή υπέροχη εκδρομή, υπήρχε όμως μία ακόμα στάση που η φίλη Ρούλα γνωρίζοντας καλά τα κατατόπια της γενέτειράς της μας υπέδειξε για να πιούμε καφέ πριν πάρουμε οριστικά το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ένα πανέμορφο ξέφωτο δεξιά πριν από την Μεγαλόπολη. Να σταματήσετε οπωσδήποτε να πιείτε καφέ. Μοιάζει παραμυθένιο το σημείο αυτό ειδικά όταν ταξιδεύετε καλοκαίρι είμαι βέβαιη ότι εκεί θα πρέπει να φάτε μεσημέρι ή βράδυ.
 
Ειρήνη Νικολοπούλου

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ