"Είσαστε υποκριτές: Φοράτε τη μαντήλα στη χώρα μου"- Τι καταγγέλλει Ιρανή δημοσιογράφος (βίντεο)

Κατηγορεί τις δυτικές γυναίκες που φοράνε χιτζάμπ όταν επισκέπτονται το Ιράν για υποκρισία που συμβάλλει στην διατήρηση νόμων που εντείνουν την ανισότητα των δύο φύλλων.

Έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει μια  Ιρανή δημοσιογράφος καταδικάζοντας τις δυτικές γυναίκες που φοράνε μαντήλα όταν επισκέπτονται το Ιράν, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των νόμων που διαιωνίζουν τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών.

Η 42χρονη Μασί Αλινετζάν, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια η οποία ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές φωνές των γυναικών της πατρίδας της στη Δύση, Είναι η δημιουργός του κινήματος "Λευκές Τετάρτες" τιο οποίο ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγάζουν τη μαντήλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθε Τετάρτη.

Επίσης ξεκίνησε το κίνημα το κίνημα #MyStealthyFreedom . Όπως υποστηρίζει, τη στιγμή που κάθε Τετάρτη γυναίκες στο Ιράν συλλαμβάνονται επειδή σε ένδειξη διαμαρτυρίας βγάζουν τις μαντήλες τους και φωτογραφίζονται με ακάλυπτο το κεφάλι τους και με τα μαλλιά τους να ανεμίζουν λιτά, οι γυναίκες πολιτικοί που επισκέπτονται τη χώρα της ή και τη Σαουδική Αραβία, πειθαρχούν χωρίς δεύτερη σκέψη στο νόμο που οι Ιρανές παλεύουν για να καταργηθεί.

Αντικρούοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι δυτικές γυναίκες που φοράνε χιτζάμπ όταν βρίσκονται στο Ιράν, ότι το κάνουν «σε ένδειξη σεβασμού στην κουλτούρα του Ιράν», απαντά ότι έτσι το μόνο που καταφέρνουν είναι να στείλουν το λάθος μήνυμα ενώ χαρακτηρίζει ως προσβλητικό για το Ιράν να θεωρείται μέρος του πολιτισμού ένας νόμος που επιβάλλει την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Παράλληλα  καταγγέλει και την υποκριτική  στάση που τηρείται από πολλές όψιμες φεμινίστριες πολιτικούς της Ευρώπης που με ευκολία χλευάζουν την ανδροκρατούμενη διοίκηση Τραμπ αλλά χωρίς δεύτερη σκέψη φορούν χιτζάμπ όταν επισκέπτονται το Ιράν, αναφέρει το News 24

«Σε ό,τι αφορά την δια νόμου επιβολή του χιτζάμπ στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία, όλος ο κόσμος σιωπά. Οι γυναίκες στο Ιράν στη μάχη του κατά του χιτζάμπ είναι μόνες. Τελείως μόνες. Και επειδή λέτε πως αυτό δεν είναι αλήθεια, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τρεις γυναίκες πολιτικοί από τη Δανία επισκέφθηκαν το Ιράν την ημέρα που μια από τις γυναίκες της δράσης  «Λευκές Τετάρτες» που μάχεται κατά του χιτζάμπ κρέμασε τη μαντήλα της σε ένα καδρόνι και το ανέμιζε δημόσια. Συνελήφθη. Την ίδια μέρα οι τρεις αυτές γυναίκες πολιτικοί από τη Δανία βρίσκονταν στο Ιράν και πειθαρχούσαν στον νόμο. Δεν τον αμφισβήτησαν", λέει μεταξύ άλλων η μαχητική Ιρανή Μάσι Αλνετζάν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ