Οκτώ πολύ σοβαροί λόγοι για να μη χάσεις το φετινό Athens Science Festival (φώτο)

"Κάτι αλλάζει" και δεν πρέπει να το χάσεις

Μέσα σε μία παγκόσμια και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που αυξάνει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, πώς μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο; Πώς μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη σε ένα βιώσιμο πλανήτη;

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το δημοφιλές Athens Science Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και διαλαλεί σε μικρούς και μεγάλους πως «Κάτι Αλλάζει!». Το science γίνεται re-science και η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα, σε ένα πενθήμερο πρόγραμμα ασφυκτικά γεμάτο με δράσεις για κάθε ενδιαφέρον.

Από τις 3 έως τις 7 Απριλίου, περισσότεροι από εκατόν σαράντα ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί συναντιούνται στους χώρους του βιομηχανικού τοπόσημου, προκειμένου να αναδείξουν προοπτικές που δεν φανταζόμασταν και να πιστοποιήσουν πως η επιστήμη είναι συνάμα χρήσιμη και διασκεδαστική. Ξεφυλλίζοντας τις δράσεις και τα δρώμενα του φετινού φεστιβάλ (ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραστάσεις, μουσικά σχήματα, ντοκιμαντέρ, πειραματικές επιδείξεις, εκθέσεις τέχνης-επιστήμης κα), διαλέξαμε τους σημαντικότερους λόγους για να ροβολήσεις προς Τεχνόπολη, αναφέρει ο Άγγελος Κλάδης, στο άρθρο του στο athinorama

#1 Εξερευνώντας τα όρια της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας

Σε μια κοινωνία που τα πάντα μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς –από τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα μέχρι το περιβάλλον–, μήπως ήρθε η ώρα να ανιχνεύσουμε ως είδος την προσαρμοστικότητά μας σε δύσκολα διαχειρίσιμες συνθήκες; Ο Κρίστιαν Κλοτ, ένας εξερευνητής που είναι γνωστός στο ευρύ κοινό του εξωτερικού μέσω των βιβλίων και των ταινιών που έχει βγάλει, τρέχει τα τελευταία χρόνια το «Adaptation Project».

Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα που μελετούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ο θαρραλέος Σουηδός πέρασε ένα μήνα στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες του πλανήτη (έρημο στο Ιράν, κανάλια της Παταγονία, Αμαζόνιο, Σιβηρία), ερευνώντας τις αποκρίσεις του σώματος και –περισσότερο– του μυαλού του. Πόσο μακριά βρίσκεται η ανθρωπότητα από το να κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες, δυστοπικές καταστάσεις; Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο γεμάτος εμπειρίες εξερευνητής-ερευνητής έρχεται στην επίσημη τελετή έναρξης του φετινού Athens Science Festival, την Πέμπτη 4 Απριλίου (7 μ.μ.) σε μια ομιλία για το «Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο;».

#2 Πώς είναι η Γη από ψηλά; Ένας αστροναύτης της NASA απαντά

Ο Κλέιτον Άντερσον –ένας πρώην αστροναύτης της NASA που σε μία από τις αποστολές του στο Διάστημα έμεινε πάνω από 150 ημέρες επιβιβασμένος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αιωρούμενος πάνω από τον πλανήτη μας– είναι από τους πλέον κατάλληλους για να απαντήσει εύληπτα τα απλά ερωτήματα των πολιτών, όπως έχει επιβεβαιώσει στο βιβλίο του «It’s a Question of Space».

Ξεκινώντας με ένα διασκεδαστικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων για την παγκόσμια γεωγραφία, ο δεινός εξερευνητής ετοιμάζει μια ομιλία για το Athens Science Festival με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα που θα ταξιδέψει πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, με φωτογραφίες από την αποστολή του, διηγήσεις για τη ζωή πάνω σε ένα από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και αρκετό προβληματισμό για το πόσο εύθραυστος είναι ο πλανήτης Γη. Ραντεβού την Κυριακή 7 Απριλίου (8 μ.μ.).

  
#3 Stand up κωμωδία από επιστημονικά μυαλά

Όπως μας έχουν δείξει επανειλημμένα στις παραστάσεις τους οι Science Reactors (άλλωστε επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως δεν λένε;), χιούμορ και επιστημονικές γνώσεις είναι ένας πολύ δυνατός συνδυασμός, που ξεκλειδώνει την απόλαυση του να μαθαίνεις νέα πράγματα. Με μια πενταετία στην πλάτη της, η θεατρική ομάδα ανεβαίνει στη σκηνή (σε ιδέα/σχεδιασμό από την Ελένη Γραμματικοπούλου) την Παρασκευή 5 Απριλίου (9.30 μ.μ.) και εμπνέεται από τη φετινή θεματική του φεστιβάλ, κυκλώνοντας τις τρεις βασικές έννοιες που οδηγούν σε ένα βιώσιμο πλανήτη: re-use, re-cycle, reduce. Με παρουσιαστή τον Στέφανο Γιαγτζόγλου, συνολικά οκτώ επιστήμονες (γιατροί, βιολόγοι, πληροφορικάριοι, χημικοί κα) παίρνουν το μικρόφωνο και μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για την επιστήμη, με έναν τρόπο που είναι απίθανο να μην σε πείσουν.

#4 Παλιά παπούτσια σε νέες ιστορίες
Από το 1999 που ξεκίνησε, έφηβος τότε, να μεταποιεί παλιά υποδήματα με εικαστική προοπτική, ο Γιώργος Σαμαράς παραμένει ο μοναδικός shoe artist στην Ελλάδα. Στα χέρια του, τα φορεμένα παπούτσια μεταμορφώνονται σε εκθέματα γλυπτικής και γίνονται φορείς νέων αφηγήσεων. Στο Athens Science Festival θα παρουσιαστούν έργα με σημείο αναφοράς τη θεματική του φεστιβάλ, καθ’ όλες τις ημέρες. Παράλληλα, το κόνσεπτ της επανάχρησης παπουτσιών αποδεικνύει και την πρακτική του πλευρά στο φεστιβάλ: ένας ειδικός κάδος συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών περιμένει να τον γεμίσετε, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην άθληση ακόμα και σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς.

  
#5 Η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα και οι προοπτικές της

Σε ποιο βαθμό έχει προσαρμοστεί η εθνική οικονομία και οι επιμέρους επιχειρηματικές της κινήσεις στις σύγχρονες, παγκόσμιες απαιτήσεις ενός πλανήτη που αλλάζει; Ο Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει να παρουσιάσει διεξοδικά τις δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου της χώρας για την επόμενη διετία γύρω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, το Σάββατο 6 Απριλίου (7 μ.μ.). Επίσης, μια ομάδα από τεχνολόγους περιβάλλοντος, καθηγητές βιοοικονομίας και εκπροσώπους από οικολογικές πλατφόρμες, στοιχειοθετούν μερικά αντιπροσωπευτικά οικολογικά παραδείγματα για τον εναλλακτικό τρόπο τόσο του επιχειρείν όσο και του παράγειν στη χώρα μας. Πρωτοπόρες δράσεις, όπως η χρήση αποβλήτων για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού χρήση της αγριαγκινάρας ως παραγωγικού συντελεστή, ανοίγουν νέες προοπτικές προς «Ένα νέο παραγωγικό/επιχειρηματικό μοντέλο για έναν βιώσιμο πλανήτη», όπως τιτλοφορείται η ομιλία της Παρασκευής 7 Απριλίου (6 μ.μ.).

  
#6 Παιδιά και ρομπότ επικοινωνούν

Με τόσα πολλά και διαφορετικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά όλης της ηλικιακής γκάμας που υπάρχουν στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ –από πρακτικές Stem μέχρι παιχνίδια και διδακτικές προσαρμογές escape room για μεγαλύτερες ηλικίες–, δύσκολα επιλέγει κανείς μονάχα ένα. Ωστόσο, μια και η τεχνική νοημοσύνη αναδεικνύεται σιγά-σιγά σε νούμερο ένα θέμα προς συζήτηση, το «Ένα ρομπότ με αισθήσεις» χρήζει μιας παραπάνω αναφοράς. Την Παρασκευή 5 Απριλίου (9 π.μ.), ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά» (Χρήστος Γαρούφης, Νίκη Ευθυμίου, Πέτρος Κούτρας, Παναγιώτης Φιλντίσης) περιμένουν παιδιά 8 έως 15 ετών να παίξουν με ρομπότ, εξερευνώντας πώς ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα (π.χ. η κίνηση ενός παιδιού, οι χειρονομίες, ο λόγος και τα συναισθήματά του) και τα μετατρέπει σε γνώση υψηλότερου επιπέδου. Στα μπόνους, εικονικά μουσικά όργανα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους.

#7 Για να δεις το αυριανό πρόσωπο της καινοτομίας

Ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα σε όλη τη μαθητική κοινότητα της χώρας και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, το προκριματικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού Famelab που διοργανώνεται από το British Council φτάνει στο τελευταίο του στάδιο. Η δεκάδα που ξεχώρισε για την ευρηματική και συνάμα γεμάτη προοπτικές ματιά της με όπλο την επιστήμη πρόκειται να κονταροχτυπηθεί για την τελική νίκη στο πλαίσιο του Athens Science Festival, το Σάββατο 6 Απριλίου (9.30 μ.μ.). Ένας από αυτούς που έχουν επιλεχθεί πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International τον Ιούνιο στη Βρετανία. Για να φτάσει στην επιλογή η κριτική επιτροπή, κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της τρία λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει το πλάνο της και να πείσει το ακροατήριο με την επικοινωνιακή της δεινότητα για την αξία αυτού που σκέφτηκε.

  
#8 Οικοδομώντας ξενοδοχεία για… μέλισσες

Οι μέλισσες, ένα από τα κλειδιά της φύσης για τη γονιμοποίηση των φυτών και τη συνέχεια της αγροτικής παραγωγής, βρίσκονται σε όλο και δυσχερέστερη θέση μέσα στο αστικό περιβάλλον λόγω απώλειας βιοτόπων, κλιματικής αλλαγής, έλλειψης τροφής κοκ. Με σύνθημα «Δεν το αμέλησα, έσωσα μια μέλισσα», η ομάδα Bee Camp οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς πολίτες για τα περιβαλλοντικά θέματα και να εμπνεύσει τον σεβασμό στους επικονιαστές και τον ρόλο τους στην παραγωγή της τροφής όλων των οργανισμών. Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της είναι το Bee Camp: μικροί και μεγάλοι δημιουργούν ασφαλή καταφύγια για μέλισσες της πόλης παρέχοντας τροφή (λουλούδια) και βιότοπο (χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων). Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, η Ιωάννα Ντάλη από τους Bee Camp διοργανώνει το εργαστήριο «Ένα Bee Spot σπίτι μου» την Κυριακή 7 Απριλίου (5 μ.μ.).

Info

Athens Science Festival | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 3-7/4 | Γενική είσοδος €5 | Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ