Live η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής - Εγκρίνεται σήμερα η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ιστορική μέρα για την Ελλάδα

Η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση για την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Στην Ολομέλεια του Σώματος, συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Δείτε Live την ιστορική συνεδρίαση της Βουλής

Σήμερα εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό, αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδης

Με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Μηταφίδης, δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.

«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις.

Μελανή σελίδα η κυβέρνηση της χούντας, που στις 15 Νοεμβρίου 1967 καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν παραγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός, χωρίς λογικές ρεβανσισμού και συλλογικής ευθύνης, έδειξε τη μεγαλοψυχία του απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, βάζοντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Λονδίνου (1953) για τα εξωτερικά γερμανικά χρέη, η οποία έθετε σε μορατόριουμ τις απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις, μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ή την επίλυση του θέματος των δύο, τότε, Γερμανών», τόνισε επίσης ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από το βήμα της Ολομέλειας παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι - όπως τονίζεται - ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ