Έφθασαν το 1 δις. οι δωρεές για την ανέγερση της Παναγίας των Παρισίων

Την Τετάρτη άγγιξαν το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ οι δωρεές που δόθηκαν από δισεκατομμυριούχους 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα την καταστροφή του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή έκρηξη αλληλεγγύης.

Δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο, μεγιστάνες της Γαλλίας αλλά και απλοί Γάλλοι πολίτες, συνεισφέρουν χρηματικά ποσά για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού του Παρισιού.  Όπως δήλωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Στεφανί Μπέρν στο  RTL , το πρωί της Τετάρτης, οι δωρέες μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η L' express France

Η καταστροφή του εμβληματικού ναού συγκίνησε τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ανακοίνωσε ότι η αναστήλωση του ναού θα ολοκληρωθεί σε μία πενταετία.

Η γαλλική κυβέρνηση αμέσως μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων άνοιξε έναν λογαριασμό κάνοντας πανεθνικό έρανο για την επισκευή του σπουδαίου γοτθικού ναού. Η ανταπόκριση από όλο τον κόσμο ήταν άμεση και καθολική, με αποτέλεσμα μέχρι εχθές το βράδυ να έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Επώνυμοι δισεκατομμυρίουχοι και απλοί πολίτες

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε την δωρεά του ήταν ο Ενρί Πινό, σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ και CEO του ομίλου μόδας Total που έχει μεταξύ άλλων τον Οίκο Gucci ο οποίος έδωσε 100 εκατ. ευρώ.

Από 200 εκατ. ευρώ προσέφεραν η LVMH αλλά και η L’Oreal.

Από 10 εκατ. ευρώ έδωσαν ο επενδυτής Marc Ladreit de Lacharriere και οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Martin καιOlivier Bouygues, 8,8 εκατ. ευρώ προσέθεσε ο Αμερικανός επενδυτής Henry Kravis, ενώ η τράπεζα Credit Agricole έδωσε 5 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Διάθεση να προσφέρουν εξέφρασαν δημόσια η Vinci, η Michelin, η BNP Paribas, ενώ η Air France πάλι θα συμμετέχει παρέχοντας δωρεάν εισιτήρια σε όποιους έρθουν από οποιοδήποτε σημείο της γης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Στο μεταξύ, σε λειτουργία βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Τρίτης η ειδικά διαμορφωμένη σελίδα της γαλλικής κυβέρνησης, αναφορικά με την «εθνική συνδρομή» για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων που προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από το βράδυ της Δευτέρας,  ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα φοροαπαλλαγής που μπορεί να φτάνει ως και το 66% στο ποσό της δωρεάς που θα δώσουν οι Γάλλοι πολίτες για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ