O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει θεσπέσια ταρτάκια με μανιτάρια και μπεσαμέλ

Θα εντυπωσιάσετε με τα συγκεκριμλενα ταρτάκια...

Συστατικά
Για τη βάση

450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
50 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση

100 γρ. μπέικον
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 σκ. σκόρδο
300 γρ. μανιτάρια champignon
1 κ.σ. θυμάρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. γραβιέρα
1 αυγό
Για τη σύνθεση

50 γρ. γραβιέρα
Για το σερβίρισμα

ρόκα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 4 φύλλα.
  • Με ένα μπολ ή ένα στρογγυλό κουπ πατ 15 εκ. κόβουμε 6 στρογγυλά κομμάτια από τα φύλλα μας.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας. Συνολικά χρειαζόμαστε 12 στρογγυλά κομμάτια.
  • Βάζουμε κάθε κομμάτι σε λαδωμένες θήκες για muffin 12 θέσεων.
  • Κόβουμε 12 κομμάτια από λαδόκολλα, τα τυλίγουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε μέσα σε κάθε θήκη για να κρατήσουν τα φύλλα το σχήμα τους.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε.
  • Κόβουμε το πράσο σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε.
  • Βάζουμε το θυμάρι, το ξύσμα από λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση και δέσει η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, το αυγό και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τη γέμιση στην κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
  • Γεμίζουμε τις βάζεις από τα ταρτάκια μας. πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σερβίρουμε με ρόκα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ