Άκης Πετρετζίκης : Η πάρα πολύ έξυπνη φωτό με την οποία γιορτάζει την ήμερα τη γης

Υπέροχη τούρτα... 

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γης με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. 

Ο Άκης για την ημέρα αυτή μας ετοίμασε  μια ξεχωριστή τούρτα την οποία μπορούμε να φτιάξουμε παρέα με τα παιδιά μας!

Συστατικά
Για το κέικ

380 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
380 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
8 αυγά μέτρια
380 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
2 πρέζες αλάτι
50 γρ. πολύχρωμα σοκολατάκια
Για τη γκανάς

300 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο

2 ασπράδια αυγών
480 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από σήτα
χυμός από 1 λεμόνι
1/4 κ.γ. γαλάζιο χρώμα σε πάστα
Για τη ζαχαρόπαστα

100 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα
1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα σε πάστα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη στρογγυλή επιφάνεια από τις 2 ειδικές στρογγυλές φόρμες αφήνοντας 2 εκ. πάνω από το χείλος της φόρμας.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Το μείγμα θα μας φαίνεται κομμένο αλλά μόλις προσθέσουμε και το αλεύρι θα πάρει την υφή που θέλουμε.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν τα αυγά στο μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μοιράζουμε στις δύο φόρμες το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα  και αν αυτή βγαίνει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα.
  • Ξεφορμάρουμε και πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο του κάθε ημισφαιρίου να κάνει ελαφριά λακούβα, αλλιώς όταν κρυώσει μπορεί να αφαιρέσουμε ένα τμήμα από το κέντρο του παντεσπανιού.
  • Προσθέτουμε τα πολύχρωμα σοκολατάκια και καπακώνουμε με το δεύτερο ημισφαίριο.

Για τη γκανάς

  • Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Μεταφέρουμε το μπολ σε ένα μπεν μαρί και λιώνουμε τη σοκολάτα. Αφαιρούμε με προσοχή το μπολ από το μπεν μαρί.
  • Παράλληλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  • Με το που αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα γάλακτος αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης (μαρίζ) τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και στρώνουμε πάνω από στο κέικ.
  • Μεταφέρουμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε για 2 ώρες να σφίξει η γκανάς πάνω στο κέικ.

Για το γλάσο

  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα αλλά πριν σφίξει καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το γαλάζιο χρώμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λαμπερή γαλάζια μαρέγκα. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από το στρογγυλό κέικ. Πιέζουμε σε διάφορα σημεία τη σπάτουλα να γίνει πιο ανάγλυφο το γλάσο.
  • Πλάθουμε στον πάγκο εργασίας τη ζαχαρόπαστα με το πράσινο χρώμα σε πάστα μέχρι να έχουμε μία πράσινη ζαχαρόπαστα.
  • Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
  • Εκτυπώνουμε τον χάρτη του κόσμου και κόβουμε με ψαλίδι τις ηπείρους.
  • Απλώνουμε τα κομμάτια των ηπείρων πάνω στη ζαχαρόπαστα και με κοπίδι κόβουμε το περίγραμμα των ηπείρων.
  • Κολλάμε πάνω στο γλάσο που δεν έχει στεγνώσει τελείως τα κομμάτια και πιέζουμε ελαφρά.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr