Ντίνα Νικολάου: Μας φτιάχνει λαχταριστή πασχαλινή λυχναρόταρτα γεμιστή με ανθότυρο, μέλι και κανέλα

Αυτή η τάρτα είναι μια δημιουργική παραλλαγή των κρητικών καλιτσουνιών (λυχναράκια), γεμιστά με ανθότυρο, μέλι και κανέλα. 

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
100 ml φρέσκο γάλα
½ κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
7 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
Για τη γέμιση
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι, καλής ποιότητας, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη, κατά προτίμηση κρητική (ή φρέσκο ανθότυρο)
5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για την τάρτα
λίγο λιωμένο βούτυρο Lurpak για τη φόρμα
λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια
1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά


Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Ζύμη: Ζεσταίνω το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσω να κάψει και να αφρίσει. Αποσύρω από τη φωτιά, το αδειάζω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιά και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνω λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα κατά μέρος, για 15 λεπτά, για να φουσκώσει.
  •  Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αδειάζω το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς που άφησα να φουσκώσει. Ανακατεύω καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα και, σταδιακά, ρίχνω το αλεύρι. Αρχικά ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 5 – 7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζω και την αφήνω κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
  • Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μέλι και την κανέλα και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνω το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύω καλά με μια μεγάλη ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσω ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Τάρτα: Βουτυρώνω ελαφρώς 3 βαθιές ταρτιέρες (ή ένα μεγάλο στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί αν κάνω μια τάρτα) με διάμετρο 26 – 28 εκ. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρω με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και την εφαρμόζω καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβω τα περισσεύματα ζύμης. Αν θέλω, τσιμπάω με τα δάχτυλά μου την περιφέρεια της ζύμης για να φτιάξω μικρές πτυχές και να δώσω το χαρακτηριστικό διακοσμητικό σχέδιο που έχουν τα κρητικά «λυχναράκια».
  • Αδειάζω το 1/3 της γέμισης στην τάρτα και ισιώνω καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίζω με το σουσάμι, αλείφω τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο και σκεπάζω με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνω για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει –στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί ελαφρώς μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος. Επίσης στο χρόνο αυτό θα γίνει πιο αφράτη και με «ψωμένια» αλλά τραγανή υφή. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για τις δύο άλλες τάρτες.
  •  Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την κάθε τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 – 45 λεπτά και τη σερβίρω χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ