Φωτό άλμπουμ: Το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας που αποχωρεί αύριο μετά από 30 χρόνια στον θρόνο

Ο Ακιχίτο παραιτείται από τον Θρόνο υπέρ του γιου του Ναρουχίτο...

 

Έπειτα από 30 χρόνια και 5 μήνες, η βασιλεία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου και ο 85χρονος Ακιχίτο θα παραιτηθεί υπέρ του πρωτότοκου γιου του, του πρίγκιπα Ναρουχίτο, ο οποίος την επομένη θα γίνει ο 126ος αυτοκράτορας του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

Η Ιαπωνία θα εισέλθει την 1η Μαΐου στις 00:01 (Τρίτη 18:00 ώρα Ελλάδας) στο έτος 1 της νέας αυτοκρατορικής εποχής "Reiwa" ("όμορφη αρμονία"), έπειτα από τρεις δεκαετίες της εποχής Heisei ("ολοκλήρωση της ειρήνης").

Θα είναι η πρώτη φορά μέσα σε δύο αιώνες που Ιάπωνας αυτοκράτορας παραιτείται από τον θρόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, δυνάμει ενός νόμου γραμμένου ειδικά για τον Ακιχίτο που του το επιτρέπει λόγω της μεγάλης του ηλικίας.

Ο τελευταίος είχε εκφράσει στα μέσα του 2016 την επιθυμία να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του, καθώς δεν μπορούσε πια να τα "ασκεί ψυχή τε και σώματι" λόγω της ηλικίας του και μιας εξασθένισης της υγείας του.

Η ημερομηνία της παραίτησης, καθώς και όλες οι διατάξεις που διέπουν αυτό το γεγονός, αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση.

Έντιμος και ανθρώπινος

«Η πολυτιμότερη παρακαταθήκη του Ακιχίτο και της Μιτσίκο αφορά τις συντονισμένες προσπάθειές τους για να θέσουν το αυτοκρατορικό τους κύρος στην υπηρεσία των λιγότερο ευνοημένων μελών της ιαπωνικής κοινωνίας», λέει ο Κένεθ Ρούοφ, ειδικός για την Ιαπωνία στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ. «Κανένας πολιτικός δεν μπόρεσε να τους φθάσει».

Για πολλούς, η δημοτικότητα του αυτοκράτορα επέτρεψε στο άνθρωπο αυτόν να ξεπεράσει τα όρια και να εκφράσει με λεπτότητα τις απόψεις του, την ώρα που το Σύνταγμα του απαγορεύει να θίγει πολιτικά ζητήματα.

Δείχνει ξεκάθαρα μία αποστροφή για τον εθνικισμό. Τα τελευταία χρόνια εξέφρασε τις «βαθιές του τύψεις» για τις θηριωδίες που διέπραξε η Ιαπωνία τον 20ό αιώνα, δηλώσεις οι οποίες εξελήφθησαν ως απόρριψη της εθνικιστικής στάσης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έμεινε στην ιστορία το 1992, αναγνώρισε ότι η Ιαπωνία «υπέβαλε σε μεγάλα δεινά τον κινεζικό πληθυσμό».

Το 2001, έφθασε μέχρι να αναφέρει, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το γεγονός ότι ορισμένοι από τους προγόνους του προέρχονταν από την κορεατική χερσόνησο, γεγονός που αποτελεί κόκκινο πανί για τους ιάπωνες εθνικιστές σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει αυτοκράτορα τόσο έντιμο και ανθρώπινο μέχρι σήμερα», γράφει ο Μασαγιάσου Χοσάκα, συγγραφέας βιβλίου για τον Ακιχίτο και τον πατέρα του.

«Το να είσαι αυτοκράτορας ίσως να είναι ένα μοναχικό έργο», είχε δηλώσει για τα 80 χρόνια του ο Ακιχίτο. «Ομως η παρουσία της αυτοκράτειρας στο πλευρό μου που έδωσε την παρηγοριά και την χαρά. Πάντοτε σεβάσθηκε την θέση του και με υποστήριξε».

Πηγή: asia.nikkei.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ