Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει: Υπέροχες πίτες από κάθε γωνιά της γης - Από τη Βολιβία ως το Παρίσι κι από το Λονδίνο... στο πιάτο σας

Υπέροχες γεύσεις

Αλήθεια, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα; Σε μια μαραθόπιτα από την Κρήτη ή στη γλυκιά μακεδονίτικη κολοκυθόπιτα; Σε μια χωριάτικη χορτόπιτα με χοντροκομμένα κομμάτια φέτας ή σε μια νησιώτικη ψαρόπιτα (με μπακαλιάρο, αθερίνα ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι) γεμάτη γεύση και άρωμα; Κακά τα ψέματα:

Οι ελληνικές πίτες είναι αναμφίβολα οι πιο νόστιμες και –φυσικά– οι πιο διαδεδομένες πίτες του κόσμου! Σκεφτείτε το λίγο… Υπάρχει, στον κόσμο, πιο γνωστή πίτα από την ελληνική; Για σκεφτείτε ξανά… Μήπως οι μεξικάνικες τορτίγιες και τα κινέζικα dumplings είναι εξίσου γνωστά; Μήπως το ίδιο ισχύει και για τα γαλλικά σου με την πλούσια κρέμα patisserie, την αραβική πίτα που γεμίζεται με κάθε λογής υλικά ή το ιταλικό καλτσόνε το οποίο δεν είναι πίτσα αλλά… πίτα (μια και η λέξη «πίτσα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «picta» και τη μετέπειτα βυζαντινή «πίτα»); Ναι, καλά καταλάβατε! Η πίτσα είναι ελληνική, ασχέτως αν στη συνέχεια την «κέρδισαν» οι Ιταλοί!

Όλα αυτά μαζί, οδηγούν σε ένα ακόμα συμπέρασμα: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν αμέτρητα είδη πίτας. Εμείς, επιλέγουμε κάποιες από αυτές και σας προσκαλούμε σε ένα μοναδικό ταξίδι το οποίο κρύβει μοναδικές –γεμάτες γεύση– εκπλήξεις. Είστε έτοιμοι; Πάμε να τις ανακαλύψουμε μία προς μία!

Γλυκιά κολοκυθόπιτα | Ελλάδα

Τόπος με μεγαλύτερη παράδοση στις πίτες, δεν υπάρχει! Πέρα από τα ιστορικά στοιχεία (που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές), αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις τόσες διαφορετικές πίτες που μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα. Κάθε γωνιά, έχει και τη δική της χαρακτηριστική πίτα, με τη δική της γέμιση και το δικό της παραδοσιακό, χειροποίητο φύλλο. Μία από αυτές, είναι και η γλυκιά κολοκυθόπιτα, η οποία κυκλοφορεί σε αμέτρητες παραλλαγές: Την φτιάχνουν στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο (λίγο πιο… σιροπιαστή), σκεπασμένη, ξεσκέπαστη – με χίλιους δύο τρόπους. Καμία, όμως, δεν είναι σαν τη Γλυκιά Κολοκυθόπιτα που θα βρείτε εδώ…

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες

Pithivier | Γαλλία

Το Pithivier (Πετιβιέ), μας έρχεται από τη Γαλλία. Είναι φτιαγμένο από δύο φύλλα σφολιάτας τα οποία κλείνουν στο κέντρο τους μία γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Αυτή, μπορεί να αποτελείται από μανιτάρια ή τυρί με αρωματικά φρούτα. Αν αναρωτιέστε, όμως, ποια μπορεί να ήταν η αρχική γέμιση του Πετιβιέ, έχουμε την απάντηση: Παραδοσιακά, οι Γάλλοι το γέμιζαν με frangipane ή κρέμα αμυγδάλου, ενώ κάποιοι το πασπάλιζαν και με ζάχαρη άχνη προτού το σερβίρουν. Όσο για το σχήμα του; Ξεκίνησε στρογγυλό, αλλά δεν άργησε να αποκτήσει πολλές παραλλαγές.

Ατομικά Πετιβιέ με κοτόπουλο

Κρεατόπιτα με μοσχάρι κοκκινιστό (Πετιβιέ)

 

Cornish Pies | Μ. Βρετανία

Γίνεται ένα τόσο δα πιτάκι να κλείνει μέσα του ολόκληρο… γεύμα; Φυσικά και γίνεται! Αυτός ήταν ο σκοπός των ανθρακωρύχων του Cornwell οι οποίοι, τον 17ο-18ο αιώνα, φρόντισαν να γεμίσουν το συγκεκριμένο πιτάκι με κάθε λογής υλικό (κρέας, λαχανικά, πατάτες…) μια και θα μπορούσε να τους συνοδεύει στη δουλειά χάρη στο μικρό, βολικό σχήμα του. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό, το οποίο τα τελευταία 6 χρόνια έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Salteñas | Βολιβία

Γνωρίζετε τις Empanadas (Εμπανάδας) της Αργεντινής; Ε, τότε, τα Salteñas (Σαλτένιας) είναι οι Εμπανάδας της Βολιβίας! Νόστιμα, γεμιστά πιτάκια με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μέσα σε γλυκιά, λίγο ή… περισσότερο καυτερή σάλτσα, συνοδευόμενα από αβγό, μπιζέλια, ελιές, πατάτες, σταφίδες και πολλά άλλα υλικά. Το μυστικό της παρασκευής τους κρύβεται στην προσθήκη ζελατίνης η οποία τους προσδίδει μία ακόμα πιο ζουμερή διάσταση – τόσο όσον αφορά τη γέμιση, όσο και τη ζύμη.

Salteñas με κοτόπουλο

Dumplings | Κίνα

Τι είναι τα Dumplings (Ντάμπλινγκς); Μικρά μπαλάκια ζύμης τα οποία παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και μαγειρικό λίπος. Λέγεται ότι «εφευρέθηκαν» από τον Zhang Zhongjing, περίπου 1.800 χρόνια πριν, όταν θέλησε να ζεστάνει τους συμπατριώτες του αφού είδε ότι τα αυτιά τους είχαν αρχίσει να παγώνουν από το κρύο… Έτσι, δημιούργησε μικρά πιτάκια σε σχήμα αυτιού τα οποία γέμισε με αρνίσιο κρέας, τσίλι και κάποια θερμαντικά φαρμακευτικά βότανα και, αφού τα έβρασε, τα μοίρασε στους φτωχούς. Τα συγκεκριμένα υλικά βοήθησαν στο να ζεστάνουν το σώμα των ανθρώπων, να συμβάλλουν στην καλύτερη ροή του αίματος και να ξεπαγώσουν τα αυτιά τους. Γνωστά και ως Jiaozi, πλέον αποτελούν σύμβολο του σπιτιού και της ζεστασιάς και αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής παραδοσιακής κουζίνας.

Dumplings με χοιρινό 

Μηλόπιτα | Αμερική

Για πολλούς θεωρείται ένα κλασσικό αμερικάνικο γλυκό. Ο λόγος για τη μηλόπιτα η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, έφτασε στην Αμερική (γύρω στον 17ο-18ο αιώνα) μέσω… της Μ. Βρετανίας! Μάλιστα, τον πρώτο καιρό της παρασκευής της, τρωγόταν μόνο η (άγλυκη) γέμιση και όχι η ζύμη. Με το πέρασμα του χρόνου, η μηλόπιτα άρχισε σταδιακά να γλυκαίνει, μέχρι που πέρασε στους Αμερικάνους οι οποίοι απογείωσαν τη γεύση της (μέσα-έξω), τη φήμη της και… τις θερμίδες της. Μάλιστα, τα παλιά τα χρόνια δινόταν στα παιδιά ως δείπνο, ενώ οι νοικοκυρές την παρασκεύαζαν ακόμα και τις εποχές που δεν υπήρχαν μήλα, αντικαθιστώντας τα φρέσκα μήλα με αποξηραμένα.

Μηλόπιτα

Bartolillos | Ισπανία

Μας έρχονται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από τη Μαδρίτη. Αν ποτέ επισκεφτούμε την πρωτεύουσα της Ιταλίας το Πάσχα, σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τα παραδοσιακά Bartolillos (Μπαρτολίγιος), τα οποία θυμίζουν τηγανητές εμπανάδας στην πιο γλυκιά εκδοχή τους. Γεμισμένα με πλούσια κρέμα και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη αποτελούν έναν από τους (γευστικούς) λόγους για τον οποίο αξίζει να κάνουμε μία βόλτα στην Ισπανία…

Βartolillos-Δίπλες γεμιστές

Pirozhki | Ρωσία

Το Pirozhki (Πιροσκί), όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι μία «μικρή πίτα». Πρόκειται για μία πεντανόστιμη, αφράτη ζύμη, η οποία στο εσωτερικό της κρύβει τη γέμιση. Μια γέμιση που μπορεί να είναι γλυκιά (κρέμα, σοκολάτα, κ.ά.) ή αλμυρή (με κιμά, πατάτα, χόρτα, κ.ά.). Φυσικά, το να μάθει κανείς τη συνταγή ενός παραδοσιακού πιροσκί, δεν είναι εύκολη υπόθεση – ούτε καν για τους Ρώσους! Περνά από γιαγιά σε εγγονή, μόνο αν υπάρχει σημαντικός λόγος… Ευτυχώς, εσείς δεν χρειάζεται να περιμένετε κανέναν ;-) Γιατί; Επειδή τη συνταγή, σας την έχω εδώ! 

Πιροσκί γεμιστά με πατάτες και μανιτάρια

Πιροσκί γεμιστά με πατάτες και μανιτάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Feteer | Αίγυπτος

To Feteer (Φετίρ), θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας συνδυασμός πίτσας και πανκέικ. Πολύ πιο λαχταριστό από την πίτσα, ακόμα πιο νόστιμο από τα πανκέικ. Πρόκειται για μία βάση από αφράτο ζυμάρι την οποία οι Αιγύπτιοι «φορτώνουν» με διάφορα υλικά – αλμυρά και γλυκά, με τα αβγά και τα βερίκοκα να αποτελούν κάποιες από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές. Όσο για τους Φαραώ; Αυτοί, ήθελαν να απολαμβάνουν τα Φετίρ τους με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα. 

Feteer - Αλμυρή μπουγάτσα 

Torta della Nonna | Ιταλία

H Torta della Nonna (Τόρτα ντε λα νόνα) είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό ιταλικό γλυκό. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Το γλυκό της γιαγιάς» και ουσιαστικά είναι μία τραγανή τάρτα περιχυμένη με μία παχύρευστη, απολαυστική, λεμονένια –ίσως και λίγο πιο γλυκιά– κρέμα, στολισμένη με κουκουνάρια και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Μας έρχεται από τη Φλωρεντία και όταν τη θέση της κρέμας και των κουκουναριών παίρνουν αντίστοιχα η σοκολάτα και τα αμύγδαλα, τότε αλλάζει και το όνομά της και από «γλυκό της γιαγιάς» γίνεται «γλυκό του παππού» (Torta del Nonno). 

Torta della Nonna - Γλυκιά πίτα με κρέμα

Και τώρα που τις είδατε, πείτε μου... Με ποια θα ξεκινήσετε; Εγώ, τις έχω δοκιμάσει όλες και μπορώ να σας πω ότι όποια κι αν διαλέξετε, θα την αγαπήσετε! Περιμένω σχόλια και φωτογραφίες από τις γλυκές και αλμυρές δημιουργίες σας! 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ