Ταϊλανδη: Ξεκίνησε η φαντασμαγορική τελετή της επίσημης στέψης του βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν (φώτο-βίντεο)

Τρεις ολόκληρες ημέρες θα διαρκέσει η τελετή.

Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνο πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους.

Η τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσας Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, ότι παντρεύτηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.

Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα.

Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες.

Δείτε επίσης: Σουτίντα : Από αεροσυνοδός εγινε βασίλισσα της Ταϊλάνδης – Η ιστορια της & γιατί δεν θα γίνει ποτέ μητέρα διαδόχου (φωτό)

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ