Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς σκιτσογράφους... 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Γιάννης Ιωάννου, ένας εκ των σημαντικότερων πολιτικών σκιτσογράφων της Μεταπολίτευσης. 

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή ύστερα από ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο Γιάννης Ιωάννου ασχολήθηκε με την πολιτική γελοιογραφία σε αθηναϊκά περιοδικά και εφημερίδες, από τα χρόνια του '70. Υπήρξε στενός συνεργάτης της Athens Voice εδώ και πολλά χρόνια καθώς επιμελούνταν το πολιτικό σκίτσο της εβδομάδας.

 Ήταν γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το '68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το ΄75. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό "Αντί".

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία συναντήθηκε για πρώτη φορά με την αναγέννηση του πολιτικού cartoon -period μετά τον Μάιο του 1968- και εισήλθε στον κόσμο της κοινωνικής σάτιρας.

Το 1975, παράλληλα με τη δουλειά του σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι, δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό «Αντί».

Ακολούθως, δούλεψε σαν γελοιογράφος, πρώτα στο καθημερινό «Βήμα», με το ψευδώνυμο "ΙΩΑΝΝΟΥ" (76). Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό «Ποντίκι», και έκανε το πολιτικό κόμικ «Ο Τρίτος Δρόμος» το 1982.

Επίσης, εργάστηκε στις εφημερίδες «Πρώτη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Σχολιαστής», καθώς και με τις εκδόσεις της εφημερίδας «Έθνος».

Εξέδωσε πολλά άλμπουμ με σκίτσα του και συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Υπήρξε μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και δημοσίευε καθημερινά σκίτσα του στο blog του, http//:yannis-ioannou.com.

Κάποια από τα σκίτσα του στο AthensVoice: 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ