Να μείνεις ή να χωρίσεις; Πώς να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που το δίλημμα του χωρισμού θα τρυπώσει στο μυαλό σου χιλιάδες σκέψεις θα σε κατακλύζουν καθημερινά και για αρκετό καιρό.

Δύσκολες σκέψεις που αφορούν στο πριν, το τώρα και το μετά. Και όσες φορές κι αν βάλεις τα θετικά και τα αρνητικά στη ζυγαριά, δε θα βγάλεις εύκολα άκρη. Οι όμορφες στιγμές που έχετε περάσει μαζί, το πλαίσιο ασφάλειας που έχει εδραιωθεί, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μακροχρόνια σχέση, η ρουτίνα (ναι, ακόμα κι αυτή) που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου, έχουν μεγαλύτερη δύναμη πάνω σου από όσο φαντάζεσαι. Λέγεται η δύναμη της συνήθειας και λειτουργεί σαν ισχυρότατη κόλλα, που μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια μαζί ζευγάρια που στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουν και δεν είναι καθόλου ευτυχισμένα στη σχέση τους.

Κι από την άλλη, η σκέψη να κάνεις την ανατροπή και να χωρίσεις - επειδή δεν νιώθεις ότι παίρνεις από τον σύντροφό σου αυτό που θα ήθελες - σε φέρνει αντιμέτωπο με δύσκολα συναισθήματα. Όπως τον φόβο να μείνεις μόνος ή μόνη. Ή την αβεβαιότητα να επενδύσεις σε μία νέα σχέση, η οποία, αν και μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη, δεν εγγυάται ότι θα σου δώσει όσα αφήνεις πίσω σου, ότι θα έχει διάρκεια στο χρόνο ή ότι θα είναι πραγματικά μια καλύτερη επιλογή για σένα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Και μην ακούς τους γύρω σου που εύκολα θα σου πουν χώρισε ή μη χωρίζεις. Είναι μία απάντηση που προκύπτει μόνο μέσα από τη βαθιά εσωτερική σου αναζήτηση, σύμφωνα με το Thriveglobal.gr. Ας δούμε, όμως, μερικές κινήσεις, που συστήνει η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Πάρε το χρόνο σου

Από τη στιγμή που οι σκέψεις για χωρισμό θα ξεκινήσουν να σε απασχολούν, μη βιάζεσαι να κάνεις παρορμητικές κινήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν πρόκειται να αφήσεις πίσω σου μια μακροχρόνια σχέση που ήταν για αρκετό καιρό λειτουργική.

Χτύπα καμπανάκι στον σύντροφό σου

Μην τον αφήνεις στο απόλυτο σκοτάδι. Επίσης, απόφυγε να τον φέρεις προ τετελεσμένων γεγονότων, περνώντας το μήνυμα μέσα από το παιχνίδι της προσποίησης ότι όλα πάνε καλά. Είναι σημαντικό να συζητήσεις μαζί του τις σκέψεις σου και να γνωρίζει ότι πραγματικά έχεις φτάσει στο σημείο να σκέφτεσαι τον χωρισμό. Είναι σημαντικό να συζητήσετε πριν από οποιαδήποτε απόφαση το κατά πόσο μπορεί να αλλάξουν όλα όσα σε έφτασαν στο σημείο να σκέφτεσαι τον χωρισμό.

Αναλογίσου τα προβλήματα που πιθανόν λύνονται

Φυσικά, μπορεί ήδη να έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να λύσετε τα προβληματικά σημεία στη σχέση σας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι καλός οιωνός. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να δεις πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που δε λύνονται. Αν πρόκειται για θέματα που επιβαρύνουν την ψυχική σου υγεία, τότε η απόφαση να χωρίσεις είναι πιο ξεκάθαρη. Αν μιλάμε για προβλήματα επικοινωνίας, σεξουαλικής ασυμβατότητας, απομάκρυνσης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή ρουτίνας, τότε υπάρχει περιθώριο αλλαγών.

Μην αποκλείεις τη συμβουλή του ειδικού

Πιστεύεις ότι, αν άλλαζαν κάποια πράγματα, θα μπορούσες να μείνεις σε αυτή τη σχέση; Όμως, παρόλο που το έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει; Τότε καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον σύντροφό σου το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε θεραπεία ζεύγους. Μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αλλάξετε προβληματικές συμπεριφορές και να κάνετε βελτιωτικές κινήσεις για να σωθεί η σχέση.

Σκέψου μήπως μένεις πίσω για τους λάθος λόγους

Αν μένεις εγκλωβισμένος ή εγκλωβισμένη σε μία σχέση για να μην πληγώσεις τον σύντροφό σου, για κοινωνικούς λόγους ή επειδή φοβάσαι να μείνεις μόνος ή μόνη, τότε πραγματικά μένεις πίσω για τους λάθος λόγους. Ιδιαίτερα αν δε σε ελκύει πια ο σύντροφός σου ούτε ως προσωπικότητά αλλά ούτε σε σεξουαλικό επίπεδο και η ζωή μαζί του σε στεναχωρεί ή σε επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο, είναι ώρα να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο του χωρισμού.

Να θυμάσαι όμως κι αυτό!

Μπορείς να χωρίσεις ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα στη προϋπάρχουσα σχέση. Μπορεί να το κάνεις, προκειμένου να διεκδικήσεις κάτι άλλο, διαφορετικό ή γιατί αυτό το βήμα μπορεί τελικά να είναι σημαντικό για την προσωπική σου εξέλιξη και ωριμότητα. Η αλήθεια, εξάλλου, είναι ότι μερικές φορές ο κύκλος μια σχέσης τελειώνει χωρίς προφανείς λόγους και χωρίς να χρειάζεται να το αναλύσεις πολύ. Σίγουρα θα πενθήσεις για την απώλειά της, όμως η ζωή θα σε ωθήσει να προχωρήσεις μπροστά. Κι αυτό είναι κανόνας. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα βέβαιος για το τι αφήνεις πίσω ούτε για το τι θα βρεις μπροστά, μιας και τα δεδομένα είναι μεταβλητά. Το σίγουρο όμως είναι ένα. Ένας χωρισμός, όσο επώδυνος κι αν είναι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, μπορεί να είναι η αρχή για μια νέα ζωή. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ