Eirinika - Εκλογές: Απόστολος Τζιτζικώστας: H συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει τίποτα να προσφέρει, θα τη βρούμε μπροστά μας

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την Περιφέρεια με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη». 

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

***

Τα κύρια σημεία

  • Αξίζουμε ξανά την ψήφο του κόσμου για τη συνέπεια λόγων και έργων, καθώς πραγματοποιήσαμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Πετύχαμε μικρές αλλά και μεγάλες νίκες σε όλους τους τομείς.
  • Νοιώθουμε ευθύνη για την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και πιστεύω πως αποδείξαμε ότι ξέρουμε και να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους, και να υπηρετούμε αποτελεσματικά τον τόπο μας, και να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για την κοινωνία και την οικονομία μας.
  • Θέλουμε οι συμπολίτες μας να ακούσουν το έργο που κάναμε αλλά και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Με βάση αυτά ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. 
  • Εμείς δεν κοιτάζουμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας, μέσα στην κοινωνία, σε κάθε χωριό και πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια είχε οικονομικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, ήταν μάλιστα η πρώτη οικονομική δύναμη στα Σκόπια, όμως λόγω της κρίσης, υποχώρησε στην τρίτη θέση. Είναι μία επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια «συμφωνία» που θα τη βρούμε μπροστά μας και τώρα και στο μέλλον.
  • Η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, εδώ και τρία χρόνια, σε αφίξεις τουριστών. Μάλιστα το 2018, το 28% των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν την Κεντρική Μακεδονία.

 

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ξαναψηφίσει κάποιος;

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η συνέπεια λόγων και έργων, καθώς πραγματοποιήσαμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Το ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο μας σε όλους τους τομείς στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στις οδικές υποδομές, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Οι μικρές και μεγάλες νίκες που πετύχαμε: Η πρωτιά σε όλη την Ελλάδα, για πέντε συνεχή χρόνια στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων. Η πανελλαδική πρωτιά, για τρία συνεχή χρόνια, σε επισκέψεις τουριστών, το 2018 μάλιστα, το 28% του συνόλου των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ήρθε στην Κεντρική Μακεδονία. Η πρωτιά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και η αύξηση κατά 50% συνολικά των εξαγωγών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στην κρίση. Αλλά και η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας ως «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για ένα ακόμα λόγο, γιατί αποδείξαμε ότι ξέρουμε να διεκδικούμε περισσότερα και να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα που αλλάζουν τη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες για τον τόπο μας.

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ποιο το πιο μεγάλο της πλεονέκτημα; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;

Α.Τ.: Η ανεργία και η μετανάστευση των νέων είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με την υπερφορολόγηση, τις υψηλές εισφορές, την αύξηση του ΦΠΑ, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα υπερπλεονάσματα που αφενός αποθαρρυνθούν τις νέες επενδύσεις και αφετέρου διώχνουν τις επιχειρήσεις από τον τόπο μας προς τις όμορες χώρες, που έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε καταφέρει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τους οποίους είτε ολοκληρώσαμε, είτε υλοποιούμε αυτή τη στιγμή 1.000 μικρά μεσαία και μεγάλα έργα. Όχι μόνο αποτρέψαμε τα χειρότερα, αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο τον τόπο και την οικονομία μας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Έρχομαι λοιπόν, στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας και θα σας πω ότι έχουμε μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, το πλούσιο καλάθι αγροτικών προϊόντων μας, οι πολλές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούμε να υποστηρίξουμε, η εγγύτητα στις οικονομίες της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όμως εκεί που θέλω να σταθώ είναι ο πυλώνας της Καινοτομίας. 

Είναι ο πυλώνας που τώρα αναπτύσσουμε δυναμικά, πρώτον γιατί διαθέτουμε σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές, με πέντε κορυφαία πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ αλλά και σημαντικά κολλέγια και ερευνητικά κέντρα. Και δεύτερον γιατί η ανάπτυξη της καινοτομίας θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων. Είναι η απάντησή μας στο brain drain, τη μετανάστευση δηλαδή των νέων, που προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε brain gain, σε πλεονέκτημα δηλαδή για τον τόπο μας. Χρηματοδοτούμε την έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, υποστηρίζουμε τα νέα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων για την εισαγωγή της καινοτομίας. Είμαστε ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN. Συμμετέχουμε επίσης ως εταίρος σε clusters, δηλαδή σε συνεργατικούς σχηματισμούς, με αντικείμενο την προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ο στόχος μας είναι να φτάσει η έρευνα και η καινοτομία στην αγορά και την πραγματική οικονομία για να μπορούν οι επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς και οι νέοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να τολμήσουν, να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν εδώ, στον τόπο μας.

Χ.Α.: Κάντε μας έναν μικρό απολογισμό της θητείας σας. Τι πετύχατε και τι θα μπορούσατε να είχατε χειριστεί καλύτερα; Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Α.Τ.: Δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά και καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς. Ολοκληρώσαμε 54 παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες και κατασκευάζουμε 18 νέα σχολεία. Ολοκληρώσαμε 48 παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Παραδώσαμε τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κατασκευάσαμε τη νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Έδεσσας. Εξοπλίσαμε με τα πιο σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα το νοσοκομείο Σερρών και το Νοσοκομείο Κατερίνης. Υλοποιούμε το έργο αναδιαρρύθμισης και επέκτασης στο νοσοκομείο Βέροιας. Εξοπλίσαμε με αξονικούς τομογράφους Pet-Scan τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας που έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα ή το εξωτερικό για τις εξετάσεις τους. Χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο που θα τονώσει τις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Χρηματοδοτούμε επίσης, τη σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου που θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και φυσικά το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες. Υλοποιούμε επίσης, αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις, όπως και μεγάλα αποχετευτικά έργα που εξυπηρετούν 60.000 συμπολίτες μας. Παράλληλα υλοποιούμε εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού. Χρηματοδοτούμε 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του νέου Μουσείο Βεργίνας και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση, την προστασία και την ανάδειξη του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής στην Αμφίπολη. Δημιουργήσαμε τη «Μακεδονική Κουζίνα» και προβάλουμε σε περισσότερες από 70 Εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό τα ποιοτικά μακεδονικά προϊόντα. Εξασφαλίσαμε 14.500 θέσεις για παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και 450 θέσεις για παιδιά με αναπηρία βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας. Δημιουργήσαμε 7 ξενώνες κακοποιημένων γυναικών. Υποστηρίζουμε τη λειτουργία υπνωτηρίων, ανοιχτών κέντρων ημέρας και κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων. Στηρίξαμε 60.000 άπορους συμπολίτες μας με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν ότι έγινε και γίνεται έργο στην Κεντρική Μακεδονία, ότι η Κεντρική Μακεδονία αλλάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις σε κάποια θέματα ή δεν έγιναν και λάθη. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να διορθωνόμαστε. Προσπαθούμε πάντα - και αυτό θα επιδιώξουμε και στη νέα θητεία, ό,τι παραλείψεις έχουν γίνει, να διορθωθούν και να ολοκληρωθούν.

Οι βασικές προτεραιότητες μας είναι: πρώτον η συνέχιση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και νέες δυνατότητες στον τόπο μας. Δεύτερον η συνέχιση του σημαντικού κοινωνικού έργου που γίνεται στην περιφέρεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις προνοιακές δομές, στη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας και των ευπαθών ομάδων. Και φυσικά η τρίτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός επιπλέον πυλώνα για την οικονομία μας που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες πυλώνες του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα του πυλώνα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, που σας ανέφερα και προηγουμένως. 

Χ.Α.: Οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν να είστε το φαβορί για να επανεκλεγείτε. Σας γεμίζει με ευθύνη;

Α.Τ.: Φυσικά και νοιώθουμε ευθύνη για την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και πιστεύω πως αποδείξαμε ότι ξέρουμε και να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους, και να υπηρετούμε αποτελεσματικά τον τόπο μας, και να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για την κοινωνία και την οικονομία μας. Εμείς δεν κοιτάζουμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας, μέσα στην κοινωνία, σε κάθε χωριό και πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να ακούσουν το έργο που κάναμε αλλά και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Με βάση αυτά ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. 

Χ.Α.: Με ποιον συνδυασμό θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών;

Α.Τ.: Το πρώτο πράγμα που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι είμαι υπέρ των συνεργασιών. Προσέξτε όμως, όχι των συνεργασιών που επιβάλλονται αλλά εκείνων που καλλιεργούνται με διάλογο, που έχουν κοινούς στόχους και βασίζονται στη σύνθεση των απόψεων. Αυτό το αποδείξαμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, καλλιεργήσαμε και δημιουργήσαμε ευρύτερες συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, την αντιπολίτευσή στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και τα αποτελέσματα που φέραμε, τα πετύχαμε με την ισχυρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά, και την ουσιαστική συνεργασία. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία.

Χ.Α.: Τι πιστεύετε πως θα αλλάξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών; 

Α.Τ.: Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια είχε οικονομικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, ήταν μάλιστα η πρώτη οικονομική δύναμη στα Σκόπια, όμως λόγω της κρίσης, υποχώρησε στην τρίτη θέση. Η «συμφωνία» λοιπόν, δεν έχει τίποτα καινούργιο ή θετικό να προσφέρει. Αντίθετα πέρα από απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια «συμφωνία», καθώς αναγνωρίζονται συνδυαστικά ταυτότητα, γλώσσα και όνομα στα Σκόπια, η «Συμφωνία των Πρεσπών», δημιουργεί και έναν οικονομικό και επιχειρηματικό εφιάλτη, καθώς χιλιάδες μακεδονικά προϊόντα βρίσκονται στον αέρα, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τις εξαγωγές και την οικονομία του τόπου μας. Οι αναφορές για δήθεν «καταπιεσμένες μακεδονικές μειονότητες», η διεθνής προβολή δήθεν «μακεδονικών κρασιών με ιστορία αιώνων», η παρουσία της γειτονικής χώρα ως «Μακεδονία» στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, τα «φροντιστήρια μακεδονικής γλώσσας», επιβεβαιώνουν δυστυχώς, αυτό που είπαμε από την αρχή: Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι μία επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια «συμφωνία» που θα τη βρούμε μπροστά μας και τώρα και στο μέλλον.

Χ.Α.: Πώς μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Χαλκιδική, ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;

Α.Τ.: Η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, εδώ και τρία χρόνια, σε αφίξεις τουριστών. Μάλιστα το 2018, το 28% των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν την Κεντρική Μακεδονία. Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική είναι ήδη δημοφιλείς weekend και city-break προορισμοί για τους τουρίστες και δουλεύουμε μεθοδικά αναπτύσσοντας όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Για παράδειγμα αναπτύσσουμε τον αρχαιολογικό και ιστορικό τουρισμό στη Βεργίνα, την Αρχαία Πέλλα και την Αμφίπολη. Τον χειμερινό και ορεινό τουρισμό στο Καϊμακτσαλαν στην Πέλλα, στο Σέλι στην Ημαθία, στο Πάικο στο Κιλκίς και βέβαια στον Όλυμπο στην Πιερία. Όπως επίσης και τον θρησκευτικό τουρισμό, με τη διαδρομή «Στα Βήματα του Απόστολου Παύλου», τις ορθόδοξες εκκλησίες, τα μοναστήρια και βέβαια το Άγιο Όρος. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχοντας πετύχει ήδη από το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς 6.824.000 αφίξεις, έχουμε αύξηση 20% των εσόδων από τον τουρισμό που ξεπερνούν πλέον τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι διανυκτερεύσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν τις 40.783.000 με αύξηση που ξεπέρασε το 12%. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ξεπέρασαν τα 3,1 εκατομμύρια, οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 70%. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 3.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Επίσης, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους με τους οποίους μάλιστα χρηματοδοτούμε 152 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο του τουρισμού, ενώ έχουμε εξασφαλίσει και 65 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες επενδύσεις στους ισχυρούς αναπτυξιακούς μας τομείς, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. Με όλα αυτά, είμαστε πλέον κοντά στο μεγάλο μας στόχο, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την καθιέρωση δωδεκάμηνου τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Χ.Α.: Ποιος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην καθημερινότητά του; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Α.Τ.: Μου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα, η βόλτα με την οικογένεια, το σινεμά, το φαγητό με φίλους, το διάβασμα ενός βιβλίου, η μουσική, όπως επίσης και να μαγειρεύω, μόνο που αφήνω πίσω μου την κουζίνα ελαφρώς αγνώριστη! Ο χρόνος βέβαια είναι αρκετά περιορισμένος για αυτό και προσπαθώ να περνάω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με την οικογένειά μου, την Ελεάνα και τα δυο μας παιδιά. Είναι αυτό που πραγματικά με γεμίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ