Αποκλειστικό: Η διεθνής συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη μας συστήνει τη νέα της αληθινή ηρωίδα - Την «Κοντυλένια» με την εξωπραγματική ομορφιά

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος η Ιουστίνη Φραγκούλη μιλά αποκλειστικά στο eirinika.gr για τις περιπέτειες της Κοντυλένιας και τις περιπέτειες της συγγραφής.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη, είναι μία πραγματική top woman. Αεικίνητη, δυναμική, δημιουργική. 

Πετυχημένη συγγραφέας και δημοσιογράφος, η «σούπερ» Λευκαδίτισσα μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα και στον Καναδά, και όπως μας λέει στη συνέντευξη που θα διαβάσετε νιώθει ευλογημένη που έχει δύο πατρίδες.

Τα μυθιστορήματα της Ιουστίνης Φραγκούλη βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Καθώς δεν μπορεί να αποποιηθεί την δημοσιογραφική της ιδιότητα, κάνοντας ενδελεχές ρεπορτάζ, μας συστήνει κάθε φορά συναρπαστικούς ήρωες και μας αφηγείται τις περιπέτειες τους, έτσι που μας κρατά «κολλημένους» στις σελίδες των βιβλίων της.

Μετά την «Τρικυμία», ένα ερωτικό μυθιστόρημα που κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων αναγνωστών, η Ιουστίνη επανέρχεται «δριμύτερη» με ένα καινούργιο  βιβλίο την « Κοντυλένια του νησιού»  και μας συστήνει μία νέα συγκλονιστική ηρωίδα.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος η Ιουστίνη Φραγκούλη μιλά αποκλειστικά στο eirinika.gr για τις περιπέτειες της Κοντυλένιας και τις περιπέτειες της συγγραφής.

*Η Κοντυλένια ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Λένε ότι από την ομορφιά της, ότι άγγιζε καιγόταν

*Η ιστορία της κυοφορείται στην ψυχή μου εδώ και μία πενταετία

*Ο μακρύς καναδικός χειμώνας βοηθάει πολύ στην αυτοπειθαρχία της γραφής των μεγάλων έργων.

*Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα που με πήγε στο Μεγανήσι του Μεσοπολέμου ήταν μια ακόμη μαγική διαδρομή στις ωραίες μνήμες μου, που έχουν άρωμα Ιονίου!

 

*Η ομορφιά είναι πάντα ευλογία. Η αψεγάδιαστη καλλονή είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της κάθε γυναίκας. Εκείνες τις δύσκολες εποχές όμως με τα αυστηρά ήθη η ομορφιά μπορούσε να αποβεί και κατάρα!

*Η Ελλάδα μου προσφέρει τη μαγιά της ύπαρξής μου, ο Καναδάς την διαδρομή μου στην ωριμότητα. Από τις δύο χώρες διαλέγω να αγαπώ τα όμορφα στοιχεία κι έτσι με ολοκληρώνουν ως άτομο και ως προσωπικότητα.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Ει.Π: Ιουστίνη, μετά την "Τρικυμία" και την ερωτική περιπέτεια της Πολέτ με τον Πέτρο, επανέρχεσαι με ένα νέο μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινή ιστορία , και μας συστήνεις μια νέα ηρωίδα, την Κοντυλένια. Μίλησε μας για την ηρωίδα σου

Ι.Φ. : H Κοντυλένια ήταν πραγματικό πρόσωπο που μάλιστα έφερε αυτό το σπάνιο όνομα, δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Γεννήθηκε στο γραφικό Μεγανήσι της Λευκαδίτικης πολυνησίας και την ιστορία της μου την αφηγήθηκε η αδελφή του πεθερού μου , η θεία μας Ελένη Ζαβιτσάνου.

Η ομορφιά της έγινε ξακουστή, τη ζωγραφίζανε οι μάστορες στα ταβάνια όταν χρωμάτιζαν τα σπίτια, την κεντούσανε κομπλέν στις «πάντες» οι ανύπαντρες κοπέλες, την υφαίνανε στα διακοσμητικά του τοίχου οι μανάδες, την τραγουδούσανε οι λυράρηδες στα πανηγύρια..."
Το πρόσωπό της ήταν καμωμένο με το κοντύλι, όλα τα χαρακτηριστικά της ζυγιασμένα και καλοβαλμένα πάνω στην κατάλευκη επιδερμίδα που ήταν αψεγάδιαστη λες κι ο Θεός πήρε ένα κοντύλι  και τη ζωγράφισε...
Το σώμα της ψηλό και στητό, το στήθος της ομορφοφτιαγμένο, ο λαιμός της σαν του κύκνου... Το παρουσιαστικό της επιβεβαίωνε το όνομα που της έδωσε ένα ολάκερο χωριό. Κοντυλένια...
Λένε πως από την τόση ομορφιά ό,τι άγγιζε καιγόταν, τα φυτά μαραίνονταν, οι βρύσες στέρευαν, η θάλασσα φουρτούνιαζε. Διηγούνται πως ήταν τόσο εκθαμβωτική η όψη της που όταν την αντίκρυζαν τα ζώα μπερδεύανε τα πόδια τους και γλιστρούσαν στον γκρεμό...
Αυτή, λοιπόν, η Κοντυλένια που όλοι την ερωτεύθηκαν, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και γέροι, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γυναίκα έμελλε νά ’χει τύχη δεμένη με μια προαιώνια κατάρα... αυτήν της εύθραυστης τελειότητας!

Ει.Π.: Πότε ξεκίνησες να γράφεις το νέο σου βιβλίο και τι πραγματεύεται το στόρυ αυτή τη φορά;
 
Ι. Φ.: Το βιβλίο το έγραψα τον περασμένο χρόνο αλλά η ιστορία κυοφορείται στο μυαλό και την ψυχή μου εδώ και μια πενταετία περίπου. Είχα ολοκληρώσει την έρευνα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής  στο Μεγανήσι, για την ιστορία του τόπου, τις παραδόσεις, είχα ελέγξει τις πηγές μου και αφού  μορφοποίησα την ιστορία στο πρόχειρο σχεδιάγραμμα, κάθησα κι έγραψα τις 80.000 λέξεις των 400 σελίδων.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη με τον πρώην πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν

Ει. Π: Είσαι μια επιτυχημένη δημοσιογράφος, μία πολύ δραστήρια γυναίκα με έντονη ζωή, πως συνδυάζεται αυτό με τη συγγραφή που απαιτεί κάποιες ώρες απομόνωσης;

Ι. Φ: Όντως έχω μια πολύ έντονη ζωή με πολλαπλές δραστηριότητες. Ασχολούμαι ακόμη με την αρθρογραφία σε δημοσιογραφικό επίπεδο για την HuffPostGreece και για άλλα δημοσιογραφικά site, έχω ενεργό συμμετοχή  στην κοινωνική ζωή του Ελληνισμού του Μόντρεαλ, διοργανώνω μεγάλες και πρωτοποριακές εκδηλώσεις μαζί με την εξαιρετική ομάδα μου ως πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ αλλά όταν είμαι έτοιμη να εκχύσω το μυθιστορηματικό μου χυμό, σηκώνομαι κάθε πρωί από τις τέσσερις και γράφω αναπόσπαστη μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Δηλαδή το καθημερινό οκτάωρο δεν διακόπτεται ούτε ανακόπτεται από τις άλλες περιφερειακές μου δραστηριότητες.

Ο μακρύς καναδικός χειμώνας βοηθάει πολύ στην αυτοπειθαρχία της γραφής των μεγάλων έργων.

Ει.Π: Η ηρωίδα σου η Κοντυλένια, ζει στο Μεγανήσι το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Ήταν το βιβλίο αυτό μια αφορμή να ανασύρεις μνήμες από την αγαπημένη σου ιδιαίτερη πατρίδα;

Ι.Φ.: Κάθε μυθιστόρημα που γράφω αναφέρεται στην Ελλάδα και είναι αυτό το ταξίδι ευεργετικό για το είναι μου. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα που με πήγε στο Μεγανήσι του Μεσοπολέμου ήταν μια ακόμη μαγική διαδρομή στις ωραίες μνήμες μου, που έχουν άρωμα Ιονίου!

 

Ει.Π.:  Η Κοντυλένια ζει στην εποχή του μεσοπολέμου. Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία εκείνη την εποχή και σύγκριση με το σήμερα;

Βεβαίως, παρότι η Κοντυλένια είναι μια κλασική ηρωίδα της υποταγής στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής, στο θέμα του έρωτα έκανε τη μικρή της επανάσταση. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς ένα κορίτσι που μεγάλωσε αποκλεισμένο στο Μεγανήσι να ξεδιπλώνει τα φτερά της αγάπης για τον εκλεκτό της καρδιάς της. Ηταν μια επαναστατική πράξη για τη νεαρή Κοντυλένια του Νησιού να μη δεχτεί να παντρευτεί τους άντρες των προξενιών αλλά να διαλέξει με σιγουριά τον άντρα της ζωής της.

Ει.Π.: Η ηρωίδα σου είναι ένα εξόχως όμορφο πλάσμα. Την ομορφιά της υμνεί και ερωτεύεται όλο το νησί. Η ομορφιά και η τελειότητα τελικά είναι ευλογία ή κατάρα;

Η ομορφιά είναι πάντα ευλογία. Η αψεγάδιαστη καλλονή είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της κάθε γυναίκας. Εκείνες τις δύσκολες εποχές όμως με τα αυστηρά ήθη η ομορφιά μπορούσε να αποβεί και κατάρα!

Ει.Π.: Τα περισσότερα βιβλία σου, είναι  βασισμένα σε αληθινές ιστορίες. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για σένα κάθε φορά να ερευνάς αυτές τις ιστορίες ή να "ψάχνεις" μέσα σε μνήμες για να τις ξαναζωντανέψεις;

Ι.Φ.: Ως δημοσιογράφος ποτέ δεν κατάφερα να ξεφύγω απο την επαγγελματική μου ταυτότητα. Είναι μέρος της ύπαρξής μου διότι μην ξεχνάς ότι μπήκα στη μυθιστορία μόλις το 2003 και μάλιστα αφότου είχα συγγράψει την βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος με τίτλο «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου».

Έκτοτε με δένει στο άρμα της αυτή η ανάγκη να βασίζω τη γραφή μου σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα. Πάντα κάποιος αφηγείται χωρίς σκοπό κάποια ιστορία στα αυτιά μου κι εγώ την αρπάζω και την κάνω μυθιστόρημα. Η ιστορική και τοπογραφική έρευνα είναι η ευκολότερη υπόθεση στο πλέγμα αυτό της μυθιστορηματικής επεξεργασίας μιας αληθινής αφηγημένης ιστορίας.

Ει.Π.:  Είσαι μία γυναίκα με δύο πατρίδες. Την Ελλάδα και τον Καναδά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να "μοιράζεις" την αγάπη σου σε δύο "μάνες"; Και από την άλλη, πόσο μεγάλη τύχη είναι να απολαμβάνεις τα "δώρα" που σου δίνει η κάθε μία;

Ι.Φ.: Μοιράζω τη  ζωή μου σε δυό πατρίδες. Για άλλους αυτό αποτελεί δράμα, δηλαδή αυτή η εναλλαγή των τόπων, ο μισεμός, οι αποχωρισμοί των αγαπημένων προσώπων, είναι λύπη και στεναγμός.

Για μένα το μετέρωρο βήμα ανάμεσα στις δυό πατρίδες είναι μεγάλη ευλογία. Η Ελλάδα μου προσφέρει τη μαγιά της ύπαρξής μου, ο Καναδάς την διαδρομή μου στην ωριμότητα. Απο τις δύο χώρες διαλέγω να αγαπώ τα όμορφα στοιχεία κι έτσι με ολοκληρώνουν ως άτομο και ως προσωπικότητα.

Η Ελλάδα μου δίνει την ξεγνοισιά της θάλασσας, των περιπάτων στις αμμουδιές των νησιών της. Ο Καναδάς με βυθίζει στην ησυχία των λευκών ατέλειωτων τοπίων. Το πολικό κρύο και ο καύσωνας εναλλάσσονται στη ζωή μου με τρόπο μαγικό! 

Ει.Π.: Ποια εσωτερική σου ανάγκη ικανοποιεί πάνω από όλα η συγγραφή των βιβλίων σου;

Ι.Φ.: Η συγγραφή των πάσης φύσεως βιβλίων μου, ικανοποιεί την υπαρξιακή μου ανάγκη να αποχυμωθώ, καθώς οι λέξεις και ιστορίες ορμάνε στην ύπαρξή μου. Κι αν δεν γράφω, παύω να υπάρχω. Είναι όλο αυτό μια γλυκειά τυραννία!

 

Ει.Π. : Τα βιβλία σου χαρακτηρίζονται από αμεσότητα, γάργαρη ροή του λόγου ζωντανές περιγραφές ανθρώπων και τοπίων. Αυτός ο ζωντανός διάλογος με τον αναγνώστη τι σου έχει δώσει;

Ι.Φ.: Ο ζωντανός διάλογος με τον αναγνώστη μου έχει δώσει το κουράγιο να συνεχίζω να γράφω με ενθουσιασμό, διότι ορίζομαι απο την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. 
Η διάδραση με τους αναγνώστες είναι για μένα λυτρωτική. Δεν χαρακτηρίζομαι απο εσωστρέφεια για να μπορώ να γράφω από μένα για μένα. Είμαι ένα εξωστρεφές πλάσμα, που θέλει να επικοινωνεί τη γραφή του όπως όλες τις άλλες πτυχές της ζωής μου.

Ει.Π.:  Σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή, η λογοτεχνία είναι ένα όπλο που δίνει στον αναγνώστη την δυνατότητα να ξεφύγει λίγο από την δύσκολη πραγματικότητα αλλά και να αντλήσει δύναμη και ιδέες για το πως να την αντιμετωπίσει;

Ι.Φ.: Η λογοτεχνία μπορεί να γίνει ένα λιμάνι απανεμιάς για τον αναγνώστη στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας. Εύχομαι η νέα γενιά να μάθει να διαβάζει για να βρίσκει απάγγιο στα λογοτεχνικά κείμενα! Αμφιβάλλω όμως!

Ει.Π.:  Τι θα έχει αποκομίσει ο αναγνώστης στο τέλος της ανάγνωσης του νέου σου βιβλίου;

Ι.Φ.: Ο αναγνώστης αφού θα έχει ρουφήξει μια ιστορία με πρόσωπα, χαρές, λύπες, ομορφιά, ασχήμια, θα εισπράξει το μέγα δίδαγμα της ζωής πως το «Πεπρωμένον Φυγείν Αδύνατον»! Κι αυτό είναι κάτι που τείνουμε οι θνητοί να το λησμονούμε μέσα την αλαζονία της ευζωίας μας.

Ει.Π.:  Ποια είναι κάθε φορά η "σπίθα" που ανάβει την φλόγα για τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου; Από που αντλείς  την έμπνευση σου;

Όπως ανέφερα και πριν πολλές είναι οι εστίες της εσωτερικής ανάφλεξης. Τώρα ας πούμε είναι η βιογραφία ενός πολιτικού προσώπου. Προσεχώς!

Ευχαριστώ για τις καίριες ερωτήσεις σε ένα εξαιρετικά δυναμικό γυναικείο site το eirinika.gr ! 

Info 

Το βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη «Η Κοντυλένια του νησιού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός»

Who is Who

Φραγκούλη Αργύρη Ιουστίνη
 Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. 
 Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.
Είναι μέλος τπης ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).
Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.   Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).
Συγγραφικό έργο:
Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη - The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»,2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην  Ομίχλη(μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).    
    Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο Η Τρικυμία.       
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ