Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει μια ονειρεμένη τούρτα καραμέλα

Θα καταπλήξετε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Συστατικά

Για τα παντεσπάνια

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. κακάο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αυγά μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. ξινόγαλο

Για το frosting καραμέλας

  • 500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 400 γρ. dulce de leche
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 4 χωνάκια παγωτού
  • 300 γρ σαντιγί
  • καραμέλες γάλακτος
  • σιρόπι καραμέλα
  • γλυκό του κουταλιού κεράσι
     

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα παντεσπάνια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά 3-4 λεπτά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφρατέψει το μείγμα.
  • Βάζουμε ένα ένα τα αυγά και με μία μαρίζ παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα.
  • Βάζουμε τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και βάζουμε 3 κ.σ. από το μείγμα με το αλεύρι.
  • Στη συνέχεια βάζουμε αργά το ξινόγαλο, το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 βουτυροκακαωμένες, στρογγυλές φόρμες 20 εκ και ψήνουμε 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Για το frosting καραμέλας

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, το dulce de leche, το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δέσουν τα υλικά.

 

Για τη σύνθεση

  • Κόβουμε μία λαδόκολλα σε τρείς λωρίδες και τις βάζουμε στη βάση μιας πιατέλας σε τριγωνικό σχήμα.
  • Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι, βάζουμε το ¼ από το frosting και το απλώνουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω από την ανάποδη πλευρά και απλώνουμε το ¼ από το frosting
  • Τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι από την κανονική πλευρά, βάζουμε το υπόλοιπο frosting και απλώνουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας. Φροντίζουμε να καλυφθεί η τούρτα και περιμετρικά.
  • Βάζουμε περιμετρικά χωνάκια που τα έχουμε κόψει κάθετα και τα γεμίζουμε με σαν σαντιγί
  • Σερβίρουμε με καραμέλες γάλακτος, σιρόπι καραμέλα και γλυκό του κουταλιού κεράσι

 

 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ