“Όλη η ανθρώπινη δύναμη αποτελείται από υπομονή και χρόνο.” Ρητό του Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

. Εξοπλιζόμαστε με κουράγιο και αισιοδοξία...

Ο μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης του 19ου αιώνα, προσπαθεί από τη δική του οπτική να ορίσει την ανθρώπινη δύναμη.

Εκεί που τις περισσότερες φορές, ταυτίζουμε τη δύναμη με την επιβολή, η οπτική του Μπαλζάκ, έρχεται να μας δώσει μια άλλη άποψη για το ποια είναι τελικά η ανθρώπινη δύναμη και που πρακτικά, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη ζωή μας.

1. Υπομονή σε όλα.
Η πλέον παρεξηγημένη αρετή, είναι η υπομονή. Παρεξηγούμε την υπομονή καθώς την ταυτίζουμε με παθητικότητα και αδράνεια. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι καμιά αρετή δεν είναι παθητική. Όλες οι αρετές έχουν ενέργεια μέσα τους. Η υπομονή είναι ταυτόχρονα εγκεφαλική και ψυχική δραστηριότητα.

Ο υπομονετικός άνθρωπος πιστεύει ότι το μέλλον θα είναι σύμμαχός του. Στην πραγματικότητα, το παρόν μπορεί να μας είναι δυσάρεστο και να μην έρχονται όλα όπως τα σχεδιάζουμε. Η υπομονή όμως επιστρατεύει τη λογική, η οποία μας συμβουλεύει να περιμένουμε λίγο για να καρποφορήσουν τα σχέδιά μας.

Η ψυχική διάσταση της υπομονής, είναι ακόμη σημαντικότερη. Εξοπλιζόμαστε με κουράγιο και αισιοδοξία. Ειδικά όταν έχουμε να “κονταροχτυπηθούμε” με προβλήματα και αντιξοότητες, η υπομονή μάς κρατά μακριά από την απελπισία. Τι άλλο; Ηρεμία και Ψυχραιμία. Υπάρχουν μεγαλύτερα ψυχικά όπλα από αυτά που μας χαρίζει η υπομονή; Όλα αυτά, αν τα αθροίσουμε, θα καταλάβουμε ότι η υπομονή μάς κάνει ενεργούς και αποτελεσματικούς. Απομακρύνει τον πανικό, τους φόβους και μας επιτρέπει να δρούμε με καθαρό μυαλό.

2. Ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από γιατρός.
Ο βασικός εχθρός της υπομονής, είναι η ανυπομονησία. Μια έντονη ανησυχία που μετατρέπεται σε άγχος και πανικό μας κυριεύει. Πυρήνας αυτού του συναισθήματος, είναι ο φόβος προς το μέλλον. Νιώθουμε πως επίκειται κάτι πολύ κακό. Ο χρόνος – θα έχουμε παρατηρήσει – κυλά βασανιστικά και πολύ αργά. Κάθε λεπτό μοιάζει να έχει πολλαπλάσια διάρκεια.

Όλα αυτά έρχονται γιατί δεν έχουμε αναζητήσει τη δύναμη μέσα μας, αυτήν που κάνει τον χρόνο φίλο και σύμμαχό μας. Αν θέλουμε να έχουμε μια αισιόδοξη οπτική απέναντι στο μέλλον και να νιώθουμε πως ο ορίζοντάς του μας ανήκει, χρειάζεται να συμφιλιωθούμε με τον χρόνο και να πιστεύουμε πως όταν κυλάει, κυλάει για να βελτιωθούμε σύμφωνα με το .tsemperlidou.gr

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση μας με το χρόνο, αφορά το παρελθόν μας. Βλέπουμε αρνητικά το παρόν και το μέλλον, συνήθως, επειδή “δεν τα έχουμε βρει” με το παρελθόν μας. Συνηθίζουμε να κοιτάμε τα όσα αρνητικά μας συνέβησαν και άθελά μας, ματαιοπονούμε. Δεν έχουμε χρονομηχανή στη διάθεσή μας να αλλάξουμε το παρελθόν. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, είναι αγκαλιάζοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Αν σκεφτούμε όλα αυτά, θα δούμε πως η ουσία της ανθρώπινης δύναμης στηρίζεται στην υπομονή μας και στο πώς χειριζόμαστε και συλλαμβάνουμε το χρόνο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ