Ευρωεκλογές 2019: Τελικά δεν εκλέγεται ο Νίκος Παπανδρέου - Χαμηλότερο το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το 2014

Η έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή

Το Κίνημα Αλλαγής ήρθε τρίτο στις Ευρωεκλογές με ποσοστό 7,70% και κατέκτησε 3 έδρες. Παρά τον ενθουσιασμό που δημιουργεί η κατάκτηση της 3ης θέσης στην Ευρωβουλή το γεγονός ότι τα ποσοστά του κόμματος είναι χαμηλότερα από αυτά που έλαβε το 2014 , προβληματίζει αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Πρώτος σε "σταυρούς" έρχεται ο Μίμης Ανδρουλάκης ενώ ο Νίκος Παπανδρέου δεν κατάφερε να εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο κι αυτό ήταν μία από τις εκπλήξεις της εκλογικής αναμέτρησης. Δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης ήρθε η Εύα Καΐλη.

Το ιστορικό όνομα της οικογένειας Παπανδρέου δεν έφερε τα ανάλογα αποτελεσμάτα στις Ευρωεκλογές. 

Στις ευρωεκλογές του 2014 η τότε ΕΛΙΑ, όπως λεγόταν το σχήμα που διεκδίκησε την ψήφο των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, κέρδισε το 8,04% των ψήφων και την 4η θέση, πίσω από την Χρυσή Αυγή, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές του 2019 που το ΚΙΝΑΛ βρέθηκε μεν στην τρίτη θέση, αλλά με ποσοστό 7,52%. Ποσοστό σαφώς μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αφού έχασε μια μονάδα.

Η σύγκριση, όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των ψήφων είναι ακόμα νωρίς να γίνει αφού στις φετινές ευρωεκλογές, ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί το σύνολο των ψήφων από όλα τα εκλογικά τμήματα, αλλά η διαφορά που θα προκύψει είναι ήδη σαφής.

Στις ευρωεκλογές του 2014 συνολικά ψήφισαν την ΕΛΙΑ 457.573 ψηφοφόροι, ενώ φέτος, αν και υπολείπεται ακόμα το 25% των εκλογικών τμημάτων, ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ μέχρι στιγμής 321.740 ψηφοφόροι. Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη αποχή, η διαφορά που θα προκύψει θα δείξει οτι συνολικά, λιγότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν το κόμμα της κεντροαριστεράς σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν ανησυχία στην Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των εθνικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, και διατυπώνονται φόβοι για τα ποσοστά που θα λάβει.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ