Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης & τραγουδιστής Αντώνης Ρεπάνης - Είχε συνεργαστεί με τους θρύλους του λαϊκού τραγουδιού

Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος τραγουδοποιός και τραγουδιστής  Αντώνης Ρεπάνης. Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι

Είχε γεννηθεί στις 14 Αυγούστου 1933  στο Περιστέρι της Αθήνας.

Στην δεκαετία του '60 καθιερώθηκε σαν δεξιοτέχνης κιθαρίστας και ερμηνευτής τραγουδώντας σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χιώτη, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Βασίλη Βασιλειάδη κ.ά. που έμειναν διαχρονικές: Γιατί γλυκιά μου κλαις, Ανεβαίνω σκαλοπάτια, Όλος ο κόσμος με μισεί, Σήκω κοπέλα μου, Στο σταυροδρόμι , "Χθες το βράδυ στην ταβέρνα", Αγάπη μου επικίνδυνη, Πού να γυρνάς, κ.α.

Φωτογραφία: Αρχείο Παντάκης Γιώργος

  Διαθέτοντας εξαιρετικό φωνητικό χάρισμα συμμετείχε δυναμικά στις θρυλικές επανεγγραφές σε δίσκους 45 στροφών παλαιότερων κλασικών κομματιών που έγιναν για λογαριασμό της Columbia υπό την εποπτεία των Τσιτσάνη και Χιώτη και που η πληρότητα τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τις πρωτότυπες.

Φωτογραφία: Αρχείο Παντάκης Γιώργος

Στα μισά του '60 και μέχρι τα μισά του '70 πέρασε παράλληλα και στο χώρο της σύνθεσης -εκπέμποντας ένα ισχυρό προσωπικό και ιδιαίτερο σήμα- δημιουργώντας αθάνατες επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε με τις φωνές των Διονυσίου, Γαβαλά (Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Παλιατζής, Αγάπη μου επικίνδυνη, Τ' αγκάθια της καρδιάς του, Που να γυρνάς-που να γυρνάς, Έτσι είναι πάντα μ' ένα αντίο) αλλά και με τον ίδιο μπροστά στο μικρόφωνο (Η διπρόσωπη, Δυο γυναίκες-δυο αγάπες, Είναι η σκέψη μου τρελή, Ανοίχτε πόρτες τ' ουρανού). Συνέχισε σε ανάλογους ρυθμούς και στα χρόνια του '80 προσφέροντας στους Σακελλαρίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτη κ.ά. δυνατά σουξέ (Μα τι λέω, Είσαι το κάτι άλλο, Πωλούνται όνειρα, Θυσιάστηκα) ενώ ανάλογη περίπου μοίρα είχαν και οι συνεργασίες του με τους Μυτιληναίο, Μαράντη, Καλλογιάννη, Βελή, Κοντολάζο, Νομικό κ.ά. (Ποια είσαι εσύ, Παράνομος δεσμός, Σ' αγαπάει βρε κουτό), αναφέρει το ogdoo.gr

Φωτογραφία: Αρχείο Παντάκης Γιώργος

Φωτογραφία: Αρχείο Παντάκης Γιώργος

Μαχητής του πάλκου και δεξιοτέχνης κιθαρίστας, έχοντας περάσει απ' όλα τα μαγαζιά-πανεπιστήμια (Τριάνα, Φαληρικόν, Τζίμης ο Χοντρός, Περιβόλας) στο πλευρό όλων των μεγάλων, ενώ για 20 χρόνια είχε μετατρέψει την «Αστροφεγγιά» στα Κάτω Πατήσια σε δικό του στέκι όπου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στους πιστούς που συρρέουν για να τον απολαύσουν. Όσον αφορά το περίτεχνο παίξιμό του στην κιθάρα, ο Ρεπάνης ου είχε πει: «Κοίταξε όταν έχεις παίξει κιθάρες σε μεγάλους... τι να πω τώρα. Όταν είσαι με τον Καζαντζίδη στην Τριάνα του Χειλά ή με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου στο Φαληρικό και από πάνω σου περνάει όλο το πρόγραμμα πρέπει τα χέρια σου να ζωγραφίζουν. Έχω παίξει κιθάρα και στο στούντιο σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ