Στην Κύπρο μάθαμε ότι τα ισόβια όταν απονέμονται, εφαρμόζονται - Το μάθημα στην Ελλάδα για τη δικαιοσύνη

Σύγκριση με την δίκη της Χρυσής Αυγής

Ήταν 20 Απριλίου του 2019 όταν η κυπριακή και η ελληνική κοινή γνώμη, σοκάρονται από την αποκάλυψη, ότι ένας Κύπριος με αρρωστημένα πάθη πραγματοποίησε σειρά ειδεχθών εγκλημάτων, δολοφονώντας 7 γυναίκες, μεταξύ αυτών και 2 μικρών κοριτσιών.

Γράφει ο Φώτης Νάκος στο Skai.gr

Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς, γνωστός και ως «Serial Killer της Κύπρου», παραδέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και τις 7 δολοφονίες:

Παραδέχθηκε τον θάνατο της Λίβιας με πνιγμό και της 8χρονης κόρης της, Έλενας.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρικάρ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρί Ρόουζ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της 6χρονης Σιέρα.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Ασμίτα Κάχτα Μπίστα, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και φόνο της Αριάν Παλάνας με πνιγμό.

Σχεδόν τρεις μήνες, αργότερα,  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας,  σε μια διαδικασία εξπρές, έκρινε ένοχο τον 35χρονο και για τις 12 κατηγορίες, 7 φόνους και 5 απαγωγές, κατόπιν δικής του παραδοχής. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, «όσον αφορά τους φόνους εκ προμελέτης, η νομοθεσία προνοεί ξεκάθαρα δια βίου φυλάκιση ανά πρόσωπο».   Ως εκ τούτου, το δικαστήριο καταδικάζει τον 35χρονο σε δια βίου φυλάκιση για τα 7 θύματα με ποινή 7 φορές ισόβια.

Στην Κύπρο εφαρμόζονται οι αρχές του αγγλοσαξωνικού δικαίου και σε περιπτώσεις πολλαπλών αδικημάτων ή εγκλημάτων, οι συλληφθέντες, «επανασυλλαμβάνονται» με νέα εντάλματα έστω και αν είναι κρατούμενοι. Επίσης  στην Κύπρο, μάθαμε ότι τα ισόβια όταν απονέμονται εφαρμόζονται και έτσι ο 35χρονος πρώην λοχαγός θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή.

Επίσης στην Κύπρο μάθαμε ότι το κύριο έργο της προανάκρισης διενεργείται από την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι δικαστές, να μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Στην αντίπερα όχθη, στην Ελλάδα είμαστε μάρτυρες του πόσο αργεί να απονεμηθεί η δικαιοσύνη με την χαροκαμένη μάνα του Παύλου Φύσσα εδώ και 6 χρόνια να ζητά να τιμωρηθεί ο καθ’ομολογία δολοφόνος του γιου της, σε μια μακροχρόνια δίκη που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί…      

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μία ποινική δίκη, στην οποία δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ