Τόσο κακό και τελικά συμβιβασμός; 25 εκατ. δολάρια θα πληρώσει ο Γουάινσταϊν στα θύματά του - Δεν θα δικαστεί ποτέ τελικά;  

Ο άλλοτε πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταϊν έφτασε σε προκαταρκτικό συμβιβασμό με πολλά από τα θύματά του για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το ποσό θα μοιραστούν περίπου 30 ηθοποιοί και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας παραγωγής που διηύθυνε ο Γουάινσταιν και ο αδελφός του, η οποία άλλοτε ήταν μία από τις πιο ισχυρές και επιτυχημένες του Χόλιγουντ

Μεταξύ των γυναικών δεν συμπεριλαμβάνονται η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Σάλμα Χάγεκ και η Αντζελίνα Τζολί που επίσης έκαναν καταγγελίες για την απρεπή συμπεριφορά του παραγωγού απέναντί τους.

Ο συμβιβασμός πρέπει να υπογραφεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ανέφεραν οι Times, και δεν είναι τελικός. Με τον συμβιβασμό οι ενάγουσες θα μοιραστούν το ποσό ενώ παράλληλα θα παύσουν σχεδόν όλες οι υποθέσεις κατά του πρώην παραγωγού που εκκρεμούν σε αστικά δικαστήρια.

DAVID DEE DELGADO/GETTY IMAGES

Ο ίδιος ο Γουάινσταϊν δεν θα παραδεχτεί καμία άδικη πράξη. Σημαντικό είναι ότι το ποσό δεν θα το καταβάλει ο ίδιος ο Γουάινσταϊν, αλλά οι ασφαλιστικές που αντιπροσωπεύουν την Weinstein Company.

 Τα 25 εκατ. είναι μέρος των 47 εκατ. που χρειάζονται για να κλείσουν όλες οι οικονομικής φύσης εκκρεμότητες της πτωχευμένης εταιρείας παραγωγής.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί φυσικά και έγκριση δικαστηρίου. Είναι καλός ο συμβιβασμός; Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των δικηγόρων των εμπλεκόμενων μερών, κανείς δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλύτερη συμφωνία» είπε δικηγόρος μίας από τα θύματα, που καλεί μάλιστα και άλλες γυναίκες να προσφύγουν και αυτές γιατί κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν καθόλου. Αλλοι δικηγόροι επιμένουν ότι θα κυνηγήσουν δικαστικά την υπόθεση όσο περισσότερο μπορούν.

Απαισιόδοξη και αρνητική είναι και η ομάδα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Time’s Up: «Αν αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να πάρουν οι γυναίκες που επέζησαν, τότε το σύστημα είναι χαλασμένο». Συνολικά πάνω από 70 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινσταϊν για παρενόχληση, εξαναγκασμό σε σεξ, ακόμη και βιασμό.

Photo: SETH WENIG/AP/REX/SHUTTERSTOCK

Κάποιες από τις κατηγορίες έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου. Στις 6 Ιανουαρίου θα αρχίσει η δίκη που αφορά κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες ο Γουάινσταϊν αρνείται.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί για αυτή την υπόθεση (χωριστή από αυτήν που κατέληξε σε συμβιβασμό), ο Γουάινσταϊν κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη.

Την Τετάρτη εμφανίστηκε σε δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την αύξηση της εγγύησης από 1 σε 5 εκατ. δολάρια γιατί είχε παραβιάσει τους όρους προσπαθώντας να απενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Μέσω των δικηγόρων του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει και ο ίδιος πτώχευση

Η αντίδραση της Έμιλι Ρατακόφσκι στον συμβιβασμό των 25 εκατ. του Γουάινσταϊν

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ