Έχετε φάει παστίτσιο με γαλοπούλα; Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει βήμα -βήμα πως να το φτιάξουμε!

Συστατικά

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα, χλιαρό
3 κρόκους
3 ασπράδια
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τα μακαρόνια

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
3 ασπράδια
200 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι

Για τον κιμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
750 γρ. κιμά γαλοπούλας, από μπούτι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο κότας
50 γρ. κρασί κόκκινο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
θυμάρι
ρίγανη
φύλλο δάφνης

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο καλό θα είναι τα μακαρόνια να μη βράσουν πολύ και μαλακώσουν. 
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Για τον κιμά

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίνχουμε  τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για το παστίτσιο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200ο C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Στον πάτο του ταψιού (30x40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Tip

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για κιμά!

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ