Κορωνοϊός- γιατρός Παγώνη: «Απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε, με τόσους απείθαρχους»- Το 90% των νέων ασθενών είναι καπνιστές

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έξαρση» τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τον κορωνοϊό και ζήτησε νέες παρεμβάσεις, όπως την πρόσληψη προσωπικού, ενώ τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού.

«Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσους πολλούς απείθαρχους» τόνισε η ίδια, ενώ συμπλήρωσε πως ακόμα «είμαστε στην αρχή, σε δεκαπέντε μέρες θα φανούν τα μέτρα, που πήραμε τώρα».

«Πολύ το φοβάμαι ότι θα έχουμε έξαρση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε σωστή την διαχείριση της κατάστασης με την Εκκλησία από τον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενη στην συμπεριφορά του κορωνοϊού, η κ. Παγώνη είπε «Σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη - έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία».

Όπως τόνισε έχει σημασία και ο οργανισμός, ενώ ισχύει η γενική στατιστική ότι το 85% των κρουσμάτων περνάει ήπια τη νόσο και στο 15%, έχουμε τις σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θανάτους.

Η κυρία Παγώνη έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, ενώ εξέφρασε και φόβους πως μπορεί να εξελιχθούν και στη χώρα μας τα πράγματα όπως στην Ιταλία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6.

Τόνισε πως προσοχή θέλουν τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, και είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί, που είναι πολλοί και βέβαια υψηλού κινδύνου είναι και οι καπνιστές.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές».

Αναφερόμενη στο αν θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι σε "ύποπτα" κρούσματα, ανέφερε «Αν κάνουμε τεστ σε αυτούς που έχουν απλά συμπτώματα δεν θα πάρουν καμία διαφορετική οδηγία από αυτή που παίρνουν τώρα, δηλαδή μείνετε σπίτι και βλέπουμε την εξέλιξη της κλινικής εικόνας».

Επισήμανε, δε, με νόημα «φανταστείτε τι θα γίνει με όλους αυτούς που θα τρέξουν στα νοσοκομεία, δεν αντέχει το σύστημα, δεν είναι και σωστό ιατρικά».

Όσον αφορά το γεγονός πως ανοίγουν νοσοκομεία μόνο για τον ιό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως πρόκειται για σωστό μέτρο, αλλά πρέπει να γίνουν προσλήψεις γρήγορα, εκτιμώντας ότι «πολύς κόσμος θα νοσήσει από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό»

«Να πάρουν τους 2000 και μετά κι άλλους. Να εξαντληθούν οι λίστες των επικουρικών γιατρών. Και να γίνει ανανέωση αυτών που λήγουν τώρα και να μην περιμένουν το τρίμηνο και να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα με υπουργική απόφαση» ήταν η πρότασή της.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ