Ο κoρωνοϊός αν μπει φορτσάτος στον οργανισμό & σε ποσότητα, τότε θα αρρωστήσουμε πιο πολύ - Ποιο Πανεπιστήμιο το λέει;

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό φέρνουν στο φως Βρετανοί επιστήμονες.

Το να κρατάμε αποστάσεις από ενδεχόμενους φορείς του ιού, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, μπορεί να αποβεί σωτήριο, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί άτομα που μολύνονται έμμεσα, αγγίζοντας, για παράδειγμα ένα πόμολο, μπορεί να εμφανίσουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με εκείνα που μολύνονται απευθείας από φορέα.

Στην πρώτη περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, προτού «γονατίσει» κι αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, σε αντίθεση με την δεύτερη.

Αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που οι γιατροί και τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς του κορωνοϊού, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet υποδεικνύει ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς με κορωνοϊό είναι υψηλότερο στην αρχή της ασθένειάς τους και συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα.

Στην έρευνα μελετήθηκαν 76 ασθενείς του κορωνοϊού στη Ναντσάνγκ της Κίνας που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεί και διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «το μέσο ιικό φορτίο σε σοβαρές περιπτώσεις ήταν περίπου 60 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στις ήπιες, πράγμα που υποδεικνύει ότι ένα υψηλότερο ιικό φορτίο μπορεί να συνδέεται με σοβαρά κλινικά αποτελέσματα».

Επίσης, όπως τονίζει η λοιμωξιολόγος καθηγήτρια του Imperial College του Λονδίνου, Γουέντι Μπάρκλεϊ, «Σε γενικές γραμμές όσον αφορά στους αναπνευστικούς ιούς, η έκβαση της λοίμωξης – κατά πόσον δηλαδή θα νοσήσει κανείς βαριά ή θα αντιμετωπίσει ένα ήπιο κρυολόγημα – μπορεί μερικές φορές να καθοριστεί από την ποσότητα του ιού που εισέβαλε στον οργανισμό του και πυροδότησε τη λοίμωξη».

«Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος των "αντίπαλων στρατευμάτων" που ρίχνονται στη μάχη: το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη στρατιά του ιού», προσθέτει.

Όπως σημειώνει η λοιμωξιολόγος, για να αποφύγουμε μια μόλυνση με μεγάλο ιικό φορτίο το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στεκόμαστε μακριά από πιθανούς φορείς, τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από εκείνους που βήχουν ή φτερνίζονται.

Σημαντικό είναι να φορούμε γάντια, να πλένουμε τακτικά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Επίσης, εφόσον συγκατοικούμε με κάποιον φορέα του κορωνοϊού, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή μαζί του και να μη χρησιμοποιούμε τις ίδιες πετσέτες, σεντόνια, μαχαιροπήρουνα.

«Το νόημα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ότι τηρώντας τις αποστάσεις από φορείς που αναπνέουν ή βήχουν πιθανώς θα φθάσουν σε εμάς λιγότερα σωματίδια του ιού. Αν μολυνθούμε, θα δεχθούμε μικρότερη δόση και δεν θα νοσήσουμε τόσο βαριά. Το ιικό μας φορτίο θα είναι χαμηλότερο και θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το καταπολεμήσουμε» τονίζει η dr Μπάρκλεϊ.

Οι άνθρωποι νοσούν επειδή οι ιοί πολλαπλασιάζονται τάχιστα στους οργανισμούς τους σε τέτοιους μεγάλους αριθμούς που το σώμα χρειάζεται εβδομάδες για να τους καταστρέψει.

Η διαδικασία αυτή είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που κάποιος έχει μολυνθεί, αλλά μπορούν να νοσήσουν και άνθρωποι με ένα χαμηλό ιικό φορτίο. 

Ειδικά όσον αφορά στον Covid-19, φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών νοσούν υπό τέτοιες περιστάσεις και συνήθως χρειάζονται ένα ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα για να διαπιστώσουν ότι έχουν νοσήσει.

Γι’ αυτό και φαίνεται ότι διασπείρουν την Covid-19 ευρύτερα απ’ ό,τι θα έκαναν αν έπασχαν από μια σοβαρότερη ασθένεια.

Από την πλευρά του, ο dr Μάικλ Σκίνερ από το Imperial College τονίζει ότι σε περίπτωση κάποιος ξεκινήσει με μια μεγάλη ποσότητα του ιού, μπορεί το ανοσοποιητικό του σύστημα να υπερφορτωθεί.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιός λαμβάνει μια ισχυρή ώθηση, επειδή είναι σε θέση να πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από το χρόνο ανταπόκρισης του οργανισμού.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για καταστάσεις, όπου κάποιος λαμβάνει μέσω εισπνοής μια μαζική δόση του ιού. Αν και δεν διαθέτουμε στοιχεία για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η δόση στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, τα σωματικά υγρά όσων έχουν μολυνθεί από άλλους ιούς μπορούν να περιέχουν από ένα έως και 100 εκατομμύρια ιούς ανά ml».

Τόνισε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και μάλλον απίθανο να εκτεθούν σε τεράστιες ποσότητες του ιού άλλα άτομα πλην των προσωπικών των νοσοκομείων.

Ο, δε, ιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Τζόναθαν Μπολ σημειώνει ότι «είναι εφικτό άτομα με πνευμονία, που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο να αναπτύξουν πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά η εξέλιξη της νόσου είναι περίπλοκη και αναμφίβολα θα επιδράσουν πολλοί παράγοντες».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ