Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κορωνοϊός - Ηλίας Μόσιαλος (Ό,τι λέει Ευαγγέλιο): Να πως θα μειώσουμε την μετάδοση στους κλειστούς χώρους

Ο λόγος της χρήσης υγραντήρων στη "μάχη" κατά του κορωνοϊού...

Ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλοςμε μια ανάρτησή του στο facebook έδωσε μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να πλήττει τόσο την χώρα μας, όσο και ολόκληρο τον κόσμο και με τον χειμώνα εν όψει, είναι σίγουρο πως θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους προστασίας.

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε σε μία πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού Ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe, που, όπως τόνισε, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη "μάχη" κατά του κορωνοϊού.

«Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι

• το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον.

• οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες.

• σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι.

• ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις».

 

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

 

Ο κ. Μόσιαλος συμπλήρωσε πως «το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ