Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει πεντανόστιμα μοσχαρίσια ribs με λαχανικά στη χύτρα ταχύτητας (Βίντεο)

Υπέροχη συνταγή! 

Συστατικά

  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι, σιδηρόδρομο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κύβο βοδινού
  • 350 γρ. κρασί κόκκινο
  • 1 κ.σ. φασκόμηλο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ
  • 2-3 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • πουρέ πατάτας
  • ρίγανη
  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε μισοφέγγαρα και τα βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας.
  • Προσθέτουμε τα σκόρδα, τον κύβο, το κρασί, το φασκόμηλο και το μπούκοβο.
  • Κόβουμε το κρέας σε 4 κομμάτια. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και το βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας πάνω από τα λαχανικά.
  • Κλείνουμε το καπάκι, μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη. Μόλις αρχίσει να βράζει σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και μεταφέρουμε μόνο τα ribs σε ταψί με σχάρα. Ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Σουρώνουμε όλη τη σάλτσα και κρατάμε το ζουμί. Με μια κουτάλα παίρνουμε την επιφάνεια της σάλτσας με τα πολλά λιπαρά και την πετάμε.
  • Βάζουμε τη σάλτσα που έχει περισσέψει σε δοσομετρικό δοχείο και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 200 ml σάλτσα. Μεταφέρουμε σε τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2-3 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τα ribs με πουρέ πατάτας, ρίγανη και πιπέρι.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ