Ακμή από μάσκα προστασίας; Που οφείλεται η mascne και πως αντιμετωπίζεται

Τι πρέπει να γνωρίζετε... 

Εξαιτίας της πανδημίας, ζούμε πια μια διαφορετική καθημερινότητα. Μια από τις αλλαγές είναι δυστυχώς η συχνή και πολύωρη χρήση της μάσκας προστασίας που έχει γίνει ρουτίνα προκειμένου να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από την μετάδοση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η συνεχόμενη χρήση της μάσκας ενδέχεται να προκαλέσει και κάποια δερματικά προβλήματα μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης, όπως η ακμή. Και παρά το γεγονός πως τα σπυράκια παραμένουν κρυμμένα πίσω από την μάσκα, η ακμή είναι εκεί.

Τα καλά νέα βέβαια είναι πως με τη φροντίδα για τη σωστή υγιεινή και τον καθαρισμό του προσώπου, αλλά και της μάσκας μπορείτε να περιορίσετε στο ελάχιστο την έξαρση σπυριών.

Τι είναι η «mascne» και τι την προκαλεί;

Η σύνθετη λέξη mascne ή maskne προέρχεται από το mask (μάσκα) και το acne (ακμή). Στην ουσία πρόκειται για την acne mechanica, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί. Δηλαδή μια ακμή που προκαλείται στο κάτω μέρος του προσώπου από τη μάσκα προστασίας και έχει πολλές διαφορετικές μορφές εκδήλωσης. Ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα κάθε ανθρώπου, αλλά και την προδιάθεση του για ακμή, η ένταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο για όλους. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και κάποιοι αθλητές το γνωρίζουν χρόνια τώρα. Η γενίκευση όμως της χρήσης μάσκας λόγω κορωνοϊού το έχει κάνει πιο έντονο.

Το επαναχρησιμοποιούμενο αυτό προστατευτικό ύφασμα ή η χειρουργική μάσκα μιας χρήσης δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει σωστά και προκαλεί τριβή – ερεθισμό, απομακρύνοντας παράλληλα τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος από την επιδερμίδα.

Ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία σπυριών είναι όμως και η υγρασία που δημιουργείται ανάμεσα στο ύφασμα και το δέρμα από την αναπνοή και τον ιδρώτα. Τα βακτήρια που παγιδεύονται ενδιάμεσα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.

Έτσι, οι πόροι ενδέχεται να φράξουν και να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής στα σημεία του προσώπου όπου έρχονται σε επαφή με τη μάσκα.

Και βέβαια μην ξεχνάμε και το άγχος το οποίο συμβάλλει ενεργά στο να εμφανιστούν σπυράκια στο πρόσωπο. Σύμφωνα με έρευνες, δυστυχώς αυτό έχει αυξηθεί πολύ την περίοδο της πανδημίας.

Πέρα όμως από τους παραπάνω παράγοντες κατά την διάρκεια εφαρμογής της μάσκας, υπάρχουν και αιτίες που οφείλονται στην ίδια την μάσκα. Για παράδειγμα, το λάθος πλύσιμο της υφασμάτινης, αλλά και η μη συχνή αλλαγή της μάσκας όταν υγρανθεί μπορεί να οδηγήσει σε ακμή.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη εμφανίσει το πρόβλημα, υπάρχουν 7 φυσικοί τρόποι για να φύγουν γρήγορα τα σπυράκια από το πρόσωπο. Το ιδανικό ωστόσο είναι η πρόληψη, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Mascne (2)

Μυστικά για να προλάβετε ή να σταματήσετε την ακμή από την μάσκα προστασίας

Μερικές απλές καθημερινές συνήθειες, αλλά και η σωστή καθαριότητα – φροντίδα του προσώπου και της μάσκας μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης mascne. Εξάλλου η ακμή από τη μάσκα δεν είναι ίδια με την κλασσική δερματολογική πάθηση, εκτός βέβαια αν ήδη ταλαιπωρήστε από αυτήν και το προστατευτικό αυτό κάλυμμα την έχει επιδεινώσει.

Πέρα από τις γνωστές συμβουλές όπως η απολύμανση των χεριών για την τοποθέτηση και την αφαίρεση της μάσκας, καθώς και η αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου μας, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

Επιλογή και χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου

  • Προτιμήστε τις υφασμάτινες μάσκες από ελαφριά υλικά και φυτικές ίνες, όπως βαμβάκι, μετάξι ή σατέν. Παγιδεύουν λιγότερη υγρασία και στρεσάρουν λιγότερο το δέρμα σε σχέση με τις συνθετικές.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρή μάσκα προσώπου, πλυμένη σε υψηλή θερμοκρασία (με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα που δεν θα ερεθίσει το δέρμα) και σιδερωμένη για να αποστειρωθεί.
  • Πριν φορέσετε τη μάσκα και αφού την βγάλετε φροντίστε να καθαρίσετε το πρόσωπο σας με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν για να απομακρύνετε τα βακτηρία που συσσωρεύονται στο ενδιάμεσο δέρματος – υφάσματος.
  • Η μάσκα πρέπει να αλλάζεται αμέσως μόλις υγρανθεί.

Tips για την περιποίηση προσώπου ενάντια στην ακμή από τη μάσκα προστασίας

  • Αποφύγετε τα έντονα καθαριστικά προϊόντα και την υπερβολική απολέπιση προσώπου, γιατί τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα.
  • Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά το πρόσωπο σας και να φοράτε την αντιηλιακή σας κρέμα για να ενισχύσετε τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας.
  • Βάλτε την ενυδατική τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την εφαρμογή της μάσκας και εφαρμόστε λίγη περισσότερη στα σημεία όπου δημιουργείται τριβή.
  • Αποφύγετε τη χρήση make up, διότι τείνει να κλείνει τους πόρους του δέρματος. Έτσι δεν αναπνέει σωστά, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
  • Κρατήστε ενυδατωμένα τα χείλη σας, αλλά αποφύγετε το κραγιόν καθώς ενδέχεται να κολλήσει πάνω στη μάσκα αναφέρει το beautetinkyriaki

Και μια γενική συμβουλή που είναι σημαντικό να ακολουθούμε πάντα: Πίνετε αρκετό νερό για να διατηρείτε τον οργανισμό και το δέρμα σας ενυδατωμένο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ελαστικότητα του και αποτρέπεται η έξαρση ακμής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ