O Άκης Πετρετζίκης σε μία υγιεινή & πεντανόστιμη συνταγή: Ρεβιθάδα στον φούρνο (βίντεο)

Ρεβιθάδα φούρνου! Όσπρια φοβερά, αξίζουν μία θέση στο τραπέζι σας! Μην τα παραβλέπετε! Φτηνό, νόστιμο και υγιεινό φαγητό!

Συστατικά

500 γρ. ρεβίθια

4-6 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, μικρά ή ένα μεγάλο

2 πράσα

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. κάρι, σε σκόνη

1 πρέζα μπούκοβο

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 λίτρο νερό

1 κύβο λαχανικών Maggi

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

κόλιανδρο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

μπούκοβο, λίγο

φέτες λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με πολύ νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι για να μουλιάσουν. 

Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες, τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. 

Ρίχνουμε στο τηγάνι 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο και αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας καθώς ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το σκόρδο και 1 κ.σ. κάρι και σοτάρουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. 

Προσθέτουμε το μπούκοβο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή σε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο), προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε. 

Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο το σκεύος μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το αλάτι μας.

Σερβίρουμε το πιάτο μας με στραγγιστό γιαούρτι, κόλιανδρο, φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και λεμόνι ή λάιμ.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ