Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Πεντανόστιμα κεφτεδάκια γεμιστά με μοτσαρέλα

Υπέροχη συνταγή!

Συστατικά

  • 1 φέτα ψωμί, χωρίς κόρα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. μάραθο, σπόροι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 450 γρ. κιμά χοιρινό
  • 320 γρ. μοτσαρέλα, σε μπαλάκια
  • αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη σάλτσα

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 125 γρ. νερό

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

​Για τα κεφτεδάκια

  • Στο μίξερ χτυπάμε τη φέτα ψωμιού, το σκόρδο, το μπούκοβο, τον μάραθο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τον κιμά σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα του ψωμιού, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά.
  • Χωρίζουμε τον κιμά σε 16 ίσα μπαλάκια. Βάζουμε ένα μπαλάκι μοτσαρέλας στη μέση από το κάθε κεφτεδάκι και πλάθουμε τον κιμά ώστε να καλύψουμε καλά τη μοτσαρέλα. 
  • Βάζουμε σε ταψί αλεύρι. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το αλεύρι.
  • Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά, χωρίς λάδι.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια ένα-ένα τα κεφτεδάκια, σε 2 δόσεις.
  • Με ένα πιρούνι γυρνάμε ίσα-ίσα τα κεφτεδάκια ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα αλλά όχι να ψηθούν.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη 2η δόση, καθαρίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα υπόλοιπα.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη σάλτσα

  • Σε ένα ξύλο κοπής, ψιλοκόβουμε 1 σκ. σκόρδο και τη ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι όπου τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε και προθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ και το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ