Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε ηλικία 73 ετών

Έφυγε από καρκίνο στον εγκέφαλο.. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ πέθανε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα, που είχε επεκταθεί στον εγκέφαλο. Ηταν 73 ετών.

Γνωστός για το μαχητικό του στιλ και τα χοντρά γυαλιά του, ο Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στην δεκαετία του 1980 και τρεις φορές πρωθυπουργός στην δεκαετία του 1990. Οι θητείες του σημαδεύτηκαν από κρίσεις σε μία δεκαετία ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού, πολιτικών σκανδάλων και την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το PKK.

Η τελευταία του θητεία σημαδεύτηκε από την ένταση με την γειτονική Συρία. Το 1998, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε απειλήσει τον τότε πρόεδρο της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ ότι «θα του βγάλει τα μάτια» για την υποστήριξή του προς το PKK, προκαλώντας την αντίδραση του αραβικού κόσμου.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarımızdan #MesutYılmaz'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Caner Yilmaz (@caner_yilmaz1453) στις

Ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγήθηκε του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας πριν εγκαταλείψει την πολιτική έπειτα από συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2002, τότε που στην εξουσία ανήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει το ΑΠΕ.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Sondakika Eski başbakan Mesut Yılmaz İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yılmaz'ın vefat haberini eşi Berna Yılmaz açıklandı. #mesutyılmaz #başbakan

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη YENİ GAZETE (@yeni.gazete) στις

Υποπτος για ατασθαλίες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τράπεζας στην δεκαετία του 1990, ο Μεσούτ Γιλμάζ ήταν ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαφθορά. Οι εναντίον του κατηγορίες στην συνέχεια αποσύρθηκαν.

Επιχείρησε επάνοδο στην πολιτική το 2007, χωρίς επιτυχία. Ηταν πατέρας δύο γιων, ο ένας από τους οποίους βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο σπίτι του το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ