Καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος: Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown

«Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο». 

καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Σήμερα" του ΣΚΑΪ. 

Όπως τόνισε το lockdown ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί, αλλά από μόνο του δε φτάνει.

«Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.

Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν πριν το lockdown, κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως «δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτός που έπρεπε».

Σχετικά με τον ίδιο τον ιό, σημείωσε ότι έχει μεταλλαχθεί, παρουσιάζοντας αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ εκτίμησε πως όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται.

«Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο» κατέληξε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ