Κορωνοϊός: «Ηλεκτρονικό κουδούνι» για γυμνάσια & λύκεια από σήμερα - Πώς θα γίνεται η μετάβαση σε σχολεία, εργασία & δημόσιες υπηρεσίες

Τι ισχύει για την μεταφορά ενήλικα σε εργασία

Με υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους. Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλε-εκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.

Φωτογγραφίες: Eurokinissi

 

Τι ισχύει για την μεταφορά ενήλικα σε εργασία

Οσον αφορά την μεταφορά ενήλικα στον χώρο εργασίας του επιτρέπεται να γίνει εφ’ όσον είναι δύο άτομα, το άτομο που μεταφέρει τον εργαζόμενο θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033, αλλά η επιχείρηση θα πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση και στον ίδιο για την μεταφορά του/της υπαλλήλου του.

Ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει την βεβαίωση τύπου Α΄ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το ωράριο λειτουργίας στο Δημόσιο

Από σήμερα είναι σε εφαρμογή και οι αλλαγές στο ωράριο του δημοσίου, τις ώρες προσέλευσης και την εξυπηρέτηση του κοινού. Συγκεκριμένα, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή αποκλειστικά με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Για τους υπαλλήλους ισχύει το 50% της τηλεργασίας, ενώ γι' αυτούς που απαιτείται φυσική παρουσία, αυτή θα γίνεται σε τρεις βάρδιες: 07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09.00 - 17:00. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας, όπως και η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου.

Για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά στο γυμνάσιο, έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου ή μειωμένης βάρδιας κατά 25%. Ακόμη, μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα δουλεύουν με τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Οι υπόλοιποι τύποι μετακινήσεων με SMS

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται πως πρέπει να σταλεί SMS στο 13033 όπου θα καταγράφεται ο αριθμός λόγου εξόδου (από το 1 ως το 6), το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας.

Αναλυτικά:

  • Επιλογή 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Επιλογή 2 : Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  • Επιλογή 3: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Επιλογή 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  • Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να δείχνουν το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ