Η Κατερίνα Μουστάκα μας δείχνει καρέ - καρέ πως να καθόμαστε σωστά στην καρέκλα - 'Ετσι δεν θα πονάμε στην μέση (βίντεο)

Η ιέρεια της οστεοπαθητικής...

Η γιατρός και δρ. χειροπρακτικής, Κατερίνα Μουστάκα, καταρρίπτει τους μύθους που ισχύουν για τα μυοσκελετικά προβλήματα και τα οποία μας αποτρέπουν από την αθλητική και όχι μόνο δραστηριότητα. 

Η ίδια μέσω του Instagram της μας ενημερώνει καθημερινά για πολλά πράγματα που αφορούν το σώμα μας. 

 

 

Αυτή την φορά η ίδια μας μίλησε για την οσφυαλγία λόγω κακής θέσης. 

Συγκεκριμένα η γιατρός έγραψε: ''Ζούμε την εποχή της Καρεκλο-Καραντίνας. Και κάποιοι δουλεύουμε από το σπίτι. Χωρίς «ειδική» πολυθρόνα, γραφείο και οθόνη υπολογιστή. Συνήθως με λάπι-τόπι, σε καρέκλα ό,τι να’ ναι -από άποψη εργονομίας- ενίοτε και σε καναπέ.

Όσο περισσότερο καθόμαστε είτε σε καλή είτε σε κακή στάση, τόσο οι ραχιαίοι μας ζορίζονται.

Καταλήγουν να λειτουργούν όχι πια σαν κινητικοί μυς που δουλειά τους είναι να εκτείνουν τη σπονδυλική στήλη, αλλά σαν «δυναμικοί σύνδεσμοι», σαν σταθεροποιητές, δηλαδή, της στάσης μας έναντι της βαρύτητας, μόνιμα ενεργοποιημένοι, μόνιμα ανεπαρκώς γυμνασμένοι και διαρκώς σε υπερκόπωση, ως οι μοναδικοί υπεύθυνοι να διατηρούν τον κορμό ευθεία γενικά και όσο καθόμαστε ειδικότερα.

 

Και εννοείται ότι αργά ή γρήγορα, χάνουν τη μάχη. Κι αυτοί κι εμείς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εν λόγω μυς αποτελούν συχνότατη αιτία οσφυαλγίας.

Κάνουν, δε, το ωραιότατο λουμπάγκο που το παθαίνεις συνήθως σκύβοντας (να πιάσεις το σαπούνι στο μπάνιο, να στρώσεις κρεββάτι) και μετά τον αρχικό σφάχτη κοκκαλώνεις, ανίκανος να σκύψεις (ξεχάστε κορδόνια, κάλτσες), ανίκανος να διανύσεις τις τελευταίες μοίρες για να κάτσεις (βάζεις χέρια, βγάζεις κραυγές τύπου), ανίκανος να σηκωθείς (θέλεις μικρό γερανό να σε τραβήξει) και δεν συζητάμε το να γυρίσεις στο κρεββάτι.

Συχνά για να χαλαρώσουν μυς που είναι σε μόνιμο σφίξιμο από υπερκόπωση, χρειάζεται ΠΡΩΤΑ να χαλαρώσουν οι συνθηκες που τους διατηρούν στην τσίτα και μετά να διαχειριστούμε και τους ίδιους.

Για να πετύχουμε την πολυπόθητη χαλάρωση, χρειάζεται ΚΑΙ να σταματήσει η μόνιμη τάση πάνω τους ΚΑΙ να χαλαρώσει η τάση των ανταγωνιστών τους.

Σας έχω λοιπόν, λαχταριστό βινδεάκι “how to” για να μπορείτε να κάθεστε όσο χρειάζεται στο γραφείο- ή στον καναπέ ή στην καρέκλα αν δουλεύετε με τηλε-εργασία- χωρίς να φτάνετε τους ραχιαίους σας στο κόκκινο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ