Best of 2020: Ο Διονύσης Καμινάρης αποκλειστικά στο eirinika: Ο Κεφαλονίτης πολιτικός μηχανικός που κέρδισε βραβείο στο National Geographic Traveler- Εκπληκτικές φωτό

«Με κουράζει η επανάληψη στη φωτογραφία... Δείχνει ότι ο φωτογράφος δεν έχει φωτογραφική αντίληψη αλλά φωτογραφική "παπαγαλία"...» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Τι σχέση έχει ένας πολιτικός μηχανικός με την φωτογραφία; 

 

 

 

Ο Κεφαλονίτης Διονύσης Καμινάρης απαντά ευχαρίστως στην ερώτηση αυτή και μας λύνει όλες τις απορίες. 

 

 

 

O ερασιτέχνης φωτογράφος με τις υπέροχες λήψεις, που έχει περισσότερους από 63.000 followers στο instagram, μιλά στο eirinika για την αγάπη του στην τέχνης της φωτογραφίας.

 

 

«Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου στις αρχές του 2000 όταν επιχειρούσα να αποθηκεύσω ηλεκτρονικά τις αναμνήσεις μου από κάποια ταξίδια στην Ευρώπη. Τότε μια νέα εποχή ψηφιακή εποχή ξεκινούσε και οι εκτυπώσεις σε φωτογραφικό χαρτί άρχισαν να περιορίζονται... Έτσι άρχισα δειλά δειλά το crop (κόψιμο) και την επεξεργασία στον υπολογιστή με το photoshop που και αυτό βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο...» μας λέει.

 

 

Ωστόσο, η συνέχεια ήταν πιο εντυπωσιακή. 

 

 

«Ένα 2ο παγκόσμιο βραβείο στο National Geographic Traveler και μία δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό με έκαναν να αρχίζω να βλέπω διαφορετικά τα πράγματα αν και μέχρι τότε, η χαρά μου ήταν να δημοσιεύω τις φωτογραφίες μου στο Facebook για να τις βλέπουν οι φίλοι μου...» αναφέρει ο ίδιος.

 

 

«Στα τέλη του 2011 το Instagram ως παγκόσμια αμιγώς φωτογραφική κοινότητα άρχισε σιγά σιγά να αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον σε ερασιτέχνες κυρίως φωτογράφους και φωτογραφικές παρέες που οργάνωναν Insta meetings σχεδόν κάθε Κυριακή σε όλο τον κόσμο.

 

 

Η δημιουργικότητα χτύπησε κόκκινο. Τρέχαμε όλοι σε βουνά και σε λαγκάδια με στόχο την πιο πρωτότυπη δημοσίευση στο Instagram και αγωνιούσαμε με για την απήχηση που θα είχε. Το Instagram ήταν πραγματικό σχολείο.

 

 

Έβλεπες και καμάρωνες κυριολεκτικά, μαυρόασπρες επεξεργασμένες φωτογραφίες, τεχνική Splash (απομόνωση ενός ή δυο χρωμάτων σε ασπρόμαυρο φόντο), πορτρέτα, απίστευτα close up ειδικά σε λουλούδια, σκηνές δρόμου (street photography), εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, απίθανα artwork και ταξιδιωτικές εικόνες από μέρη που ήταν -και είναι - δύσκολο να επισκεφτεί κάποιος» θυμάται. 

 

 

 

 

Ο ίδος εκφράζει και το "παράπονό" του για την μορφή που έχει πάρει σήμερα το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. 

«Όλα αυτά βρήκαν τη θέση τους σε μία εφαρμογή, όπου το τι κάνεις στην καθημερινότητα, πόσο όμορφος ή διάσημος νομίζεις ότι είσαι, τι νόστιμα φαγητά και πως τα μαγειρεύεις, τι ωραία που τραγουδάς και πως καθαρίζεις τις λάσπες από το πατάκι της εισόδου στο σπίτι, ήταν κάτι τελείως ξένο και άτοπο με το όλο εγχείρημα... Αλλά και τόσο φυσιολογικό δυστυχώς, στο Instagram σήμερα...».

 

 

 

 

Όταν τον ρωτάμε τι σημαίνει για εκείνον η φωτογραφία, απαντά «είναι ταξίδι και ξεκούραση. Ξεκούραση από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της όταν κάθεσαι στον καναπέ σου και απολαμβάνεις μαγευτικές εικόνες, γιατί στην πραγματικότητα για τον φωτογράφο, τα περισσότερα Shots προκύπτουν με πολύ μεγάλο κόπο και πολλές φορές με κίνδυνο..».

 

«Πιστεύω ότι ο φωτογραφικός εξοπλισμός δεν είναι το παν για να χαρακτηρίσει έναν καλό φωτογράφο, αν και ο εξοπλισμός και η γνώση του αντικειμένου είναι απαραίτητος. Αν μπορούσα- ως τεχνοκράτης που είμαι- να προσδιορίσω ένα ποσοστό, θα έλεγα ότι ο εξοπλισμός είναι το 40% για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

 

 

 

Το υπόλοιπο 60% είναι κυρίως η αντίληψη, η αισθητική που έχεις σαν άνθρωπος και η τύχη. Η τύχη του να βρίσκεσαι δηλαδή στο ιδανικό σημείο την κατάλληλη ώρα με μια κάμερα στο χέρι, να απαθανατίσεις τη στιγμή για μια τέλεια φωτογραφία.

 

 

 

 

Επίσης η επανάληψη και το copy paste, του τι κάνει ο άλλος για να κάνω και εγώ ακριβώς το ίδιο, με κουράζει πολύ. Δείχνει ότι ο φωτογράφος δεν έχει φωτογραφική αντίληψη αλλά φωτογραφική "παπαγαλία"...» τονίζει. 

 

 

 

 

Η πιο αγαπημένη του από όλες τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ποτέ είναι από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στην ιδιαίτερη πατρίδας του, την Κεφαλονιά. 

 

 

Ο Διονύσης Καμινάρης λέει, με υπερηφάνεια, για την λήψη του αυτή, πως «έκανε μεγάλη αίσθηση, δημοσιεύτηκε σαλόνι σε δυο μεγάλα Γερμανικά περιοδικά και βοήθησε στο να γίνει το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης γνωστό σε όλο τον κόσμο».

 

 

Περιγράφοντας το, πραγματικά πανέμορφο, αυτό μέρος, λέει πως «δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι περιλαμβάνεται στα τρία ομορφότερα σπήλαια του κόσμου».

 

 

«H φωτογραφία τραβήχτηκε από μια βάρκα στη λίμνη, τον Αύγουστο του 2015  όταν εγώ βρισκόμενος στριμωγμένος με έναν φίλο μου και με αλλά 10-12 άγνωστα άτομα που με πατάγανε κυριολεκτικά.

Ξαφνικά είδα ένα απόκοσμο μαγικό φως να δημιουργεί συνθήκες φωτισμού τέτοιες, και να κάνει την απέναντι σταματημένη και γεμάτη κόσμο βάρκα, να «πετάει». Η αντανάκλαση από το Θεϊκό φως και η καθαρότητα του κρυστάλλινου γαλάζιου νερού ήταν σε high level για το contrast στην φωτογραφία αυτή. Όσες φορές και αν έχω πάει από τότε δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο φως κάτι που συνέχεια μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Η τεράστια ανταπόκριση της φωτογραφίας στο Instagram και οι χιλιάδες αναδημοσιεύσεις βοήθησαν στο να γίνει η Μελισσάνη κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Αύγουστο του 2019 η ουρά αναμονής για το σπήλαιο ήταν 2-2,5 χιλιόμετρα και ότι καθημερινά ακόμα και φέτος, δεκάδες τουριστικά γραφεία από την Ζάκυνθο διοργανώναν με Άγγλους κυρίως, ημερήσιες εκδρομές με λεωφορεία στην Κεφαλονιά για επίσκεψη στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και μόνον...». 

 

 

 

Σχετικά με τα μέρη που ονειρεύεται να φωτογραφίσει, ο κ. Καμινάρης μας λέει «η φωτογραφία είναι τόσο πολύ συνυφασμένη με τα ταξίδια και τους προορισμούς για έναν φωτογράφο και είναι τόσο δύσκολα τις μέρες μας λόγω της πανδημίας.

 

 

 

 

Όποιον και να ρωτήσετε που ασχολείται με την φωτογραφία θα σας απαντήσει το ίδιο ακριβώς πράγμα: Θα ήθελα να επισκεφτώ νησιά της Ελλάδας για να βρω διαφορετικές γωνιές λήψεις και να αποτυπώσω τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, όπως έκανα στην Αστυπάλαια το 2019.

 

 

 

 

Η Κεφαλονιά δεν έχει εξαντληθεί στα μάτια μου και επίτηδες αφήνω «σημεία» για αργότερα, για να μην νιώσω τον κορεσμό. Είναι και τόσο παρθένο και μαγικό νησί από μόνο του...».

 

 

 

 

Ωστόσο, ονειρεύεται να ταξιδέψει και στο εξωτερικό για να γνωρίσει και να φωτογραφίσει νέα μέρη.

 

 

 

 

«Σιγά σιγά, αφήνω πάντα κάτι για μετά. Είναι έτσι ο χαρακτήρας μου. Νιώθω ότι πάντα έχω χρόνο, δεν ξέρω αν είναι καλό αλλά με βοηθάει πολύ στο να μην βαριέμαι...» καταλήγει. 

 

 

 

 

Who is who

O Διονύσης Καμινάρης είναι Πολιτικός Μηχανικός, εργάζεται ως ελευθερος επαγγελματίας και ζει μόνιμα στην Κεφαλονιά. Αγαπά την φωτογραφία και έχει βραβευθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς για τις λήψεις του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Διονύση Καμινάρη στον λογαριασμό του στο instagram @diokaminaris

 

 

Από την Ελένη Καστρινάκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ