Φωτεινή Γεωργίου στον Γιάννη Βίτσα: Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν στοχευμένες - Παραμένω έως & σήμερα χαζομαμά

Οι μονογονεικές οικογένειες όταν γεννήθηκε η κόρη μου ήταν σχετικά στοχευμένες. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα... 

Η εκπομπή «υγεία πάνω απ’ όλα» που με επιτυχία παρουσιάζει από την τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κορονοιός, οι τρόποι που μπορούμε να προφυλαχθούμε από την πανδημία, αλλά και το «φάρμακο» της προσωπικής της ζωής, η δεκαοχτάχρονη κόρη της Νίκη. 

 

Η Φωτεινή Γεωργίου μιλά με αγάπη και αλήθεια στο 7ΜΕΡΕΣTV για την επαγγελματική και προσωπική της πορεία.

 

Από τον Γιάννη Βίτσα

 

Η εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα» αγαπήθηκε από το κοινό και διανύει με επιτυχία την ένατη χρονιά της στον τηλεοπτικό αέρα.

Όντως τα εννέα συνεχόμενα έτη παρουσίας του προγράμματος είναι πολλά για τα δεδομένα της τηλεόρασης.  Το στοίχημα, ο στόχος και η δέσμευση μας απέναντι στον τηλεθεατή είναι γρήγορη και αξιόπιστη ενημέρωση. Έχουμε αυθεντικότητα. Μπαίνουμε στη θέση του κοινού, κατανοούμε τις ανάγκες του, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο επιστημονικό κομμάτι. Οι τηλεθεατές αναζητούν την αλήθεια και την εγκυρότητα.

 

 

 

Το τελευταίο οχτάμηνο που ο κορονοιός έχει τόσο ορμητικά κατακλίσει τις ζωές μας φαντάζομαι ότι και τα θέματα της εκπομπής έχουν προσανατολιστεί αναλόγως.

Εννοείται. Θεωρώ αδιανόητο μία ιατρική εκπομπή να μην ασχολείται με το θέμα που έχει αλλάξει τόσο καταιγιστικά και καθοριστικά τις ζωές μας. Στο πρώτο κύμα μάλιστα της πανδημίας είχαμε αποκλειστικά μόνο θέματα για τον κορονοιό. Έπειτα θεώρησα ότι δεν πρέπει όλη η εκπομπή να περιστρέφεται γύρω από την πανδημία. Έτσι πρόσθεσα κάποια  θέματα διατροφής και ψυχολογίας.

 

Σε τρομάζει το εύρος που έχει πάρει η πανδημία ;

Δε μπορώ να κρύψω ότι δε φοβάμαι ειδικά τώρα που βλέπω ότι σφίγγει ο κλοιός. ‘Έχω μπει σε μονάδες νοσοκομείων, έχω μιλήσει με ασθενείς και κυριολεκτικά μου γεννήθηκαν συγκλονιστικά συναισθήματα. Είναι πραγματικά σοκαριστικές οι ιστορίες των ανθρώπων για το πώς βίωσαν τον κορονοιό. Έχω συνομιλήσει επίσης και με αρνητές του. Έπρεπε να φθάσουν ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση για να αντιληφθούν ότι είναι υπαρκτός και μπορεί να απειλήσει και στερήσει ζωές. Το μυστικό σε όλη αυτή την επώδυνη συνθήκη είναι να έχουμε θετική σκέψη και να ενημερωνόμαστε σωστά. Να μην πέφτουμε θύματα των fake news.  Η παραπληροφόρηση κάνει μεγάλη ζημιά στο θέμα της πανδημίας.

 

 

 

Ποια θεωρείς ότι είναι τα fake news;

Διάφορες βλακείες που κυκλοφορούν. Από το ότι δεν υπάρχει κορωνοιός, μέχρι το ότι αν πιεις λεμόνι θα σωθείς από την πανδημία.  

 

Πέραν της μάσκας υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;

Τα όπλα που έχουμε αυτή την στιγμή στα χέρια μας πέραν της μάσκας και της τήρησης των  μέτρων προστασίας είναι η διατροφή και η άσκηση. Εμείς τουλάχιστον σε προηγούμενη εκπομπή παρουσιάσαμε πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες σε έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας που αναφέρουν ότι η διατροφή είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε ανθεκτικότητα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον κορωνοιο. Μιλάμε για μικρά καθημερινά βήματα που αν τα κάνουμε μπορούμε πραγματικά να προστατεύσουμε την υγεία μας, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε τη μεσογειακή διατροφή.  

 

Όταν  το εμβόλιο θα είναι προσβάσιμο στο κοινό πόσο θεωρείς ότι θα αλλάξει η υπάρχουσα συνθήκη ;      

Τα μηνύματα που μας έρχονται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι πολύ αισιόδοξα. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν το γεγονός ότι είναι οι πρώτες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση η άφιξη ενός εμβολίου αφού θα έχει δοκιμαστεί και εγκριθεί έγκριση θα αλλάξει το σκηνικό.

 

 

 

Για πόσο διάστημα ακόμη θεωρείς πώς ο κορονοιός θα πρωταγωνιστεί στη ζωή μας ;

Σύμφωνα με τις  μελέτες που έχω διαβάσει ακόμη και με το εμβόλιο στην αγορά ο κορονοιός θα μας απασχολήσει σίγουρα και τον επόμενο χρόνο.  

 

Πώς προέκυψε το ιατρικό ρεπορτάζ στη ζωή σου;

Οι πρώτες σπουδές μου ήταν στην κτηνιατρική. Έπειτα όταν εισήλθα στη δημοσιογραφία ήταν το ρεπορτάζ που ήθελα να ακολουθήσω αποκλειστικά. Το αγαπώ πολύ. Δεν έχω μεγαλύτερη χαρά από το ότι η εκπομπή να αποτελεί την αφορμή για να αλλάξει ένας άνθρωπος τη ζωή του προς το καλύτερο.

 

 

 

Σου έχουν εκμυστηρευθεί δηλαδή τηλεθεατές ότι αποφάσισαν μέσω της ώθησης που δίνει η εκπομπή να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή διατροφής τους;

Πολλοί. Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν το ακούω από νέους ανθρώπους. Αισθάνομαι ότι έχει αντίκρισμα η εκπομπή. Είναι πολύ συγκινητικό και αν θες δικαίωση για την προσπάθεια που κάνουμε τόσα έτη.   

 

Η κόρη σου είναι δεκαοχτώ ετών. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα πυρήνα μονογονεικής οικογένειας σας έδεσε περισσότερο; Αντιμετώπισες δυσκολίες ούσα μόνη σου σ’ αυτή την πορεία;

Επειδή κινητήριος δύναμη ήταν η αγάπη μου και η προστασία απέναντι της δεν επέτρεψα να με επηρεάσει η οποιαδήποτε δυσκολία στο μεγάλωμα του παιδιού. Το γεγονός ότι ήμουν μόνη μου δε με εμπόδισε σε τίποτα. Σίγουρα θα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Οι μονογονεικές οικογένειες όταν γεννήθηκε η κόρη μου ήταν σχετικά στοχευμένες. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα

 

 

 

Δέχθηκες bullying δηλαδή εξαιτίας της απόφασης σου να μην παντρευτείς και να κρατήσεις –μεγαλώσεις το παιδί σου μόνη σου;

Υπήρξαν άνθρωποι που πιθανώς δεν το δέχονταν, που με κοίταξαν παράξενα. Δεν ντράπηκα ποτέ για την επιλογή που μου προσέφερε τόση αγάπη και ευτυχία στη ζωή μου. Είχα πάντοτε τη θέση πώς κάθε άνθρωπος έχει την άποψη του και εγώ τη δική μου. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες συμπεριφορές ακραίες, άδικες και μη κόσμιες, αλλά δε με ένοιαζε. Δεν επέτρεψα να το αισθανθώ ποτέ ως bullying.

 

 

 

Τι σε δίδαξε η Νίκη στη ζωή σου;

Ότι μπορώ να αντιμετωπίσω με επιτυχία τα πάντα, πώς όποια δυσκολία και αν προκύψει θα τα καταφέρω. Είναι συγκλονιστικό το αίσθημα του μια ψυχή να εξαρτάται από εσένα. Είναι η αιτία για να προχωρήσεις μπροστά.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι είσαι χαζομαμά.

Παραμένω έως και σήμερα χαζομαμά. Νομίζω ότι θα είμαι για πάντα. Πολλές φορές όταν είμαι ψυχολογικά πεσμένη αγκαλιάζω την κόρη μου και της λέω «είσαι το φάρμακο μου»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ