Μία απίθανη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη: Πίτα... cheeseburger!

Ένα πεντανόστιμο και πρωτότυπο φαγητό!

Συστατικά

Για τη βάση

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 φύλλο κουρού

Για τη γέμιση

3 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι

1 πιπεριά κόκκινη

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

50 γρ. κρασί κόκκινο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.γ. ρίγανη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

400 γρ. γάλα, 3,5%, χλιαρό

1 κ.σ. μουστάρδα, Ντιζόν

αλάτι

πιπέρι

200 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

θυμάρι

σάλτσα BBQ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το φύλλο κουρού σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.

Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.

Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.

Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 

Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά της ντομάτας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Για τη μπεσαμέλ

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Με το που λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα. 

Αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός.

Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τα 150 γρ. τσένταρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το τυρί.

Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε τη μπεσαμέλ.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα

Απλώνουμε το μείγμα του κιμά πάνω από την πίτα φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνειά της.

Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.

Πασπαλίζουμε με τα 50 γρ. τσένταρ και ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. 

Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με θυμάρι, και σερβίρουμε προαιρετικά με σάλτσα BBQ. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ