Kάτια Δανδουλάκη στον Γιάννη Βίτσα: Ο ρόλος της Ανέτ στις Άγριες Μέλισσες είναι γραμμένος πάνω μου - Κάνω ψυχοθεραπεία 15 χρόνια

Δε με αγαπούσα. Με βασάνιζα. Δε μου έδινα χώρο να αναπνεύσω. Η ψυχοθεραπεία μου προσέφερε την ελευθερία να εκφράζομαι. Είναι ανεκτίμητο δώρο.

Ειλικρινής, ουσιαστική, εξομολογητική η Κάτια Δανδουλάκη μοιράζεται με το 7ΜΕΡΕΣTV ουσιαστικές στιγμές της πενηντάχρονης διαδρομής της, αλλά και αποκαλύπτει όλα όσα θα διαδραματιστούν στους χαρακτήρες που ζουν στο Διαφάνι. 

Από τον Γιάννη Βίτσα

Ο ρόλος της Ανέτ Ρουσώ έχει τόσο αγαπηθεί στις Άγριες μέλισσες. Τι ξεχωρίζετε σ’ αυτή τη γυναίκα και αν θέλετε ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά σας με την ηρωίδα; 

Αυτός ο ρόλος είναι γραμμένος πάνω μου. Δε ξέρω πώς έγινε. Μου είχε πει η Μελίνα Τσαμπάνη ότι με είχε στο μυαλό της για την σειρά, αλλά δεν είχαμε κάνει ποτέ παρέα, δεν είχαμε γνωριστεί. Μου έκανε εντύπωση η απόλυτη ταύτιση που είχε με τον χαρακτήρα μου. Δε νομίζω ότι θα αντιδρούσα σε καμία από τις περιπτώσεις της ζωής της διαφορετικά. Δε μου έχει ξανατύχει ρόλος που να έχει τέτοια ομοιότητα με εμένα. Η Ανέτ είναι 1000% Κάτια. 

Είναι πολύ όμορφο. 

Είναι γοητευτικό και με χαλαρώνει, γιατί αντιδρώ όπως ο εαυτός μου.

Η Ανέτ είναι επαναστάτρια για την εποχή της. Ζει πολλά χρόνια στη Γαλλία και είναι ένας άνθρωπος ουσιαστικά ανοιχτός.

Ναι. Είναι ένας ανοιχτός, πολύ προχωρημένος άνθρωπος. Με συγκινεί η αίσθηση του δικαίου που έχει, είτε πρόκειται για τον αδελφό της, είτε για ξένο. Δε φοβάται, ούτε ντρέπεται να αποκαλύψει την αλήθεια. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο μεγάλο δίλλημα, του πώς θα αναφέρει στο γιο της την ταυτότητα του πατέρα του. Δεν το εξομολογείται γιατί δε θέλει να του προσθέσει την απόρριψη ότι, εξαιτίας του βιασμού, έχει έρθει στον κόσμο από γονείς που δεν τον ήθελαν. 

 

 

Δε θα πει στον Μελέτη ότι ο τραπεζίτης είναι ο πατέρας του; 

Φυσικά και θα του το πει αλλά υπάρχει μία επώδυνη διαδικασία μέχρι να συμβεί. 

Πώς θα αντιμετωπίσει η ίδια τον τραπεζίτη, όταν συναντηθούν;
Ο τραπεζίτης είναι απολύτως απεχθής στην Ανέτ. Έχει ζήσει έναν εφιάλτη.  Απειλήθηκε. Βιάστηκε. Ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός. Δε μπορεί να δεχθεί αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος μπαίνει στην οικογένειά της ουσιαστικά, όταν η κόρη του παντρεύεται τον ανιψιό της. 

Άρα θα αποκαλύψει άμεσα ότι ήταν ο βιαστής της στην οικογένειά της;

Δε θα το αποκαλύψει παρά μονάχα όταν είναι σίγουρη πώς όταν βγει στο φως δε θα πληγώσει το Μελέτη. Με το γιο της διανύουν πολλά ευαίσθητα μονοπάτια για να προσεγγίσουν ο ένας τον  άλλο. Δε μπορεί ξαφνικά να πάρει τη θέση της μάνας έπειτα από απουσία τριάντα ετών. Για να χτιστεί αυτή η γέφυρα υπάρχουν πολλές διαδικασίες. 

 

 

Θα υπερασπίσει την Ελένη; Θα αντιληφθεί ότι και εκείνη είναι επίσης θύμα των καταστάσεων;

Έχει πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελένη. Την πιστεύει. Η Ανέτ την οικογένεια δε τη θέτει ως έναν όρο που δε μπορεί να απορρίψει ή καταρρίψει, όταν υπερασπίζεται το δίκαιο. Δε νομίζω ότι θα έχει κανένα κράτημα να υπερασπιστεί την Ελένη. Μπορεί να μην το κάνει εμφανώς προκλητικά, αλλά δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτό που πραγματικά αισθάνεται. Σέβεται και θαυμάζει την Ελένη. 

‘Έχει αντιληφθεί ότι το παιδί του Νικηφόρου είναι της Δρόσως και όχι της Ασημίνας ;

Όχι. Δεν περνά καθόλου από το μυαλό της. 

Θα είναι μία αποκάλυψη που θα βγει στο φως; 

Στο τέλος δε θα μείνει καμία απορία αναπάντητη στο μυαλό του θεατή. Θα λυθούν όλες.

 

 

Αισθάνομαι ότι οι «Άγριες μέλισσες» έχουν αντίστοιχο αντίκρισμα με εκείνο της Λάμψης το 1991. 

Συμβαίνει απολύτως αυτό.  Υπάρχει ένας ενδιάμεσος σταθμός πολύ μεγάλης επιτυχίας με το σήριαλ «Η ζωή της άλλης». Δεν είναι συγκρίσιμο όμως το μέγεθος. Οι «μέλισσες» μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη «Λάμψη».

Πενήντα χρόνια στην τηλεόραση πρωταγωνιστήσατε σε είκοσι επτά σειρές. Ανάμεσα τους: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Οι πανθέοι», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Χατζηεμμανουήλ», «Η Λάμψη» , «Λένη», το «Βέρα στο δεξί», «Η ζωή της άλλης». Συνεχίζετε να δείχνετε κυριολεκτικά ακούραστη. 

Λάτρεψα την τηλεόραση. Της δόθηκα με πολύ μεγάλη αφοσίωση, πίστη και λαχτάρα. Με αγάπησε και εκείνη πάρα πολύ. Έχουμε μία αληθινή σχέση που διαρκεί δεκαετίες. Δεν θυμάμαι την επαγγελματική μου ζωή χωρίς την τηλεόραση. Όσα χρόνια δουλεύω στο θέατρο, μόνιμα είμαι και σε ένα τηλεοπτικό πλατό.

Ποιες τηλεοπτικές σειρές θεωρείτε ότι σας χάραξαν ;

Τρεις  ήταν οι τεράστιες επιτυχίες μου. Οι «πανθέοι» , η «Λάμψη» και οι «Άγριες μέλισσες» Από κει και πέρα υπάρχουν αγαπημένες σειρές που δε μπορώ να μη ξεχωρίσω όπως ήταν η «Λένη» αλλά και «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια».  

Έχετε αισθανθεί κόπωση μέσα στα χρόνια; Στον αντίποδα σημαίνει δουλειά όλη αυτή η δημιουργία…

Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν κουράστηκα απλά! Εξοντώθηκα.  Επειδή όμως έκανα αυτό που λαχταρούσα δεν με κατέβαλε αυτή η εξοντωτική κούραση. Δούλευα είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο. Εξοντώθηκα από βιολογικής απόψεως, όμως δεν αισθάνθηκα ψυχική κούραση. Ήταν τόσο δημιουργικό .

Σας έχει επηρεάσει ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία έχει διεισδύσει στη ζωή μας; 

Είναι δυνατόν να μη με επηρεάσει; Ζούμε κοσμογονικές στιγμές. Αλλάζει σελίδα η παγκόσμια ιστορία. Από κει και πέρα έχω κάνει πολλή δουλειά με τον εαυτό μου για να μπορώ να ξεπερνώ τις μαύρες σκέψεις. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι όλα θα βρουν το δρόμο τους. Δεν επιτρέπω σε καμία κακή σκέψη να με βασανίσει. 

Έχετε κάνει ψυχοθεραπεία; 

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κάνω συνέχεια ψυχοθεραπεία. Δε με αγαπούσα. Με βασάνιζα. Δε μου έδινα χώρο να αναπνεύσω, να εκφράζομαι ουσιαστικά χωρίς να καταπιέζομαι. Γιατί η αλήθεια ποτέ δεν προσβάλλει κανένα. Η ψυχοθεραπεία μου προσέφερε την ελευθερία να εκφράζομαι. Είναι ανεκτίμητο δώρο. 

 

 

Γιατί δεν εκφραζόσασταν;

Από πολύ μικρή ηγούμουν ενός μεγάλου συνόλου στο θέατρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετώ τον εαυτό μου πολύ πίσω για να μη διαλυθεί η εκάστοτε δουλειά. Καταπιεζόμουν! Τώρα λέω ακριβώς αυτό που νιώθω ακόμα και αν έχει ως αποτέλεσμα να «κατέβει» η δουλειά. Δεν επιθυμώ να βλάπτω άλλο τον εαυτό μου.

 

 

 Αλλάζω θέμα. Έχετε υπέροχη σιλουέτα. Το μικρό μαγικό μυστικό που σας κρατά τόσο κομψή;

 Και αυτό το μυστικό έχει να κάνει με δουλειά και κανόνες. Δεν εγκατέλειψα ποτέ τον εαυτό μου. Τον πρόσεχα όσο μπορούσα. Ήθελα να κρατήσω αυτή τη νεανική ζωντάνια. Βεβαίως τα χρόνια περνάνε. Έχω απόλυτη επίγνωση της συνθήκης. Δε μου επιτρέπω όμως να παραιτηθώ. Δεν υπάρχει καμία μέρα που δεν κάνω την εικοσάλεπτη γυμναστική μου. Προσέχω τη διατροφή μου. Υποχρεωτικά στερούμαι τα γλυκά. Τίποτα δεν αποκτάται εύκολα. Απαιτεί δουλειά. Θέλω να παίξω τους ρόλους που επιθυμώ, χωρίς τον περιορισμό της εξωτερικής εικόνας.

 

 

Είστε απόλυτα πειθαρχημένη λοιπόν… 

Θα σας έλεγα πως είμαι στρατιώτης που μπορεί όμως να γίνει και στρατηγός. Και στις δύο περιπτώσεις όμως είμαι απόλυτα πειθαρχημένη και σέβομαι την ιεράρχηση.

Αισθάνομαι ότι δεν καβαλήσατε ποτέ καλάμι.

Ποτέ. Καθένας μας είναι μοναδικός. Είμαστε μικροί  Θεοί. Έχουμε τεράστια δύναμη μέσα μας. Δεν υπάρχει δεύτερος σαν και εμάς ξεχωριστά στον κόσμο. Αυτό είναι μεγάλο το δώρο της φύσης και του Θεού απέναντί μας. Οπότε πραγματικά ένιωθα πάντοτε ευλογημένη και δεν είχα κανένα λόγο να ζηλέψω κάτι. Όταν έκανα μία μεγάλη επιτυχία ήξερα πολύ καλά ότι μπορεί ωραιότατα έπειτα από δύο μήνες να έρθει μία αποτυχία. Οπότε ούτε αυτό με ξάφνιασε. Όποτε κατακτούσα μία κορυφή έβλεπα την επόμενη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ